Félek a gyerekvállalástól

Segítség: Félek a gyerekvállalástól, mit tegyek!?

Tartalomjegyzék

Miért félnek oly sokan a gyerekvállalástól?

Elérkeztél az életednek egy olyan szakaszába, ahol foglalkoztat a gyerekvállalás, de nem érzed magad készen az életen át tartó feladatra?

Esetleg a párod nagyon szeretne gyereket, de te még hallani sem akarsz róla?

Mi állhat a gyerekvállalástól való félelem mögött? Ideje megvizsgálnunk az okokat női és férfi szempontból is!

A gyerekvállalástól való félelem nem egyedi eset

A gyerekvállalástól való félelem igen gyakori eset. De attól nem leszel „defektes”, mert nem érzed át az anyaság vagy az apaság lehengerlő érzését.

Sok esetben egy mélyről jövő ösztön szüli az érzést, némely esetben társadalmi nyomás, máskor pedig egy számodra is rejtett trauma, vagy a múltból itt maradt mintakép gátol meg benne, hogy gyermeket nemz a világra.

Bármi legyen is az oka, az első és legfontosabb gondolat, hogy sosem vagy hibás. A gyerekvállalástól való félelem a személyiséged része, ugyanúgy alakítható, változtatható, akár egy pókfóbia, vagy a tériszony leküzdése. Ha már eleve foglalkoztat a kérdés, hogy miért félsz egy csöppség felnevelésétől, az azt jelenti, hogy elindultál az önismeret, ezzel együtt a változás útján.

A következőkben külön a férfiak és a külön a nők szemszögéből tárom fel az okokat, miért is retteghetsz a gyermekvállalástól.

Félelem a gyerekvállalástól a férfi szemszögéből

Most nem a hölgyeké az elsőbbség.

Abból az indokból kifolyólag, hogy a férfiak esetében több okot tudunk felsorolni, amelyek miatt nem csábítja őket az utódnemzés.

Természetesen, az alábbiakban felsorolt szempontok a hölgyeknél is előfordulhatnak, bár ritkábban. Nézzük végig őket!

1. A félelem, mint ősi ösztön

A félelem az egyik legősibb ösztön, amely végigkíséri az embert a történelem során. Tulajdonképpen nincs olyan fogalom, vagy tárgy, amitől az emberiség legalább egy tagja ne rettegne.

A legtöbb esetben egy rég elfeledett trauma, gyerekkorban kialakult szorongás áll a háttérben, ám vannak azok a bizonyos megmagyarázhatatlan rettegések, amelyet szó szerint még saját magunk sem tudunk megmagyarázni. Ezeket nevezzük elemi félelemnek, vagyis, amikor az ember a természeténél fogva fél bizonyos dolgoktól.

A gyerekvállalással kapcsolatban számtalan gát léphet fel, amellyel már az ősembernek is küzdenie kellett. A legegyszerűbb, ha úgy érzed, nem tudod biztonságos körülmények között felnevelni az utódot.

Őseinknél a szaporulat visszaszorulása az elapadt ivóvíz, a kimerült élelemforrás vagy a ragadozók fenyegetése miatt történhetett meg. A modern kor fenyegetései lényegében nem sokban különböznek a régiektől.

Rapszodikus a munkahely és a fizetés, nincs megfelelő lakhatási lehetőség egy család számára, esetleg az egészséged nem engedi meg, hogy gyermeket hozz a világra.

Mit tehetsz?

A zsigeri aggodalmakat nehéz felismerni, de sokat segít, ha leülsz a pároddal megvitatni az élethelyzeteteket.

Merjetek beszélni az aggályaitokról, ki, hogyan látja a jelenlegi szituációt, milyen kiutat láttok belőle.

A lényeg, hogy tárjátok fel egymás előtt a szorongást okozó gátakat és tervezzétek meg együtt, hogyan léphettek ki ezekből az útvesztőkből.

2. Éretlenség, avagy még te magad is gyermek vagy

A gyermeknevelésre történő érettséget nem lehet sem korhoz, sem jól körül határolható élethelyzethez kötni. Egyszerűen személyiség kérdése, mikor fog valaki fejében felgyulladni a szikra: gyereket akarok. Ha egyáltalán felgyullad.

Találkoztam már olyannal, aki már a húszas évei elején is már nagy családról álmodott, de bőven akadnak olyanok, akik még negyven évesen is köszönik szépen, de jól el vannak utódok nélkül. Nem egy alkalommal hallottam: „Minek neki gyerek, hiszen még magát sem tudja eltartani!”. Van benne némi igazság.

Egy gyerek életre szóló ajándék, de egyben kőkemény kompromisszum és feladat is. Ahhoz, hogy egy csöppség egészségesen nőhessen fel, szükség van egy rendezett életre, stabil párkapcsolatra és teljes nyitottságra, kompromisszumkészségre.

Ha úgy érzed, ezek egyikére sem vagy jelenleg képes, túl szétszórt az életed és jobban leköt a saját kis világod, akkor még várj a döntéssel!

Mit tehetsz?

Bizonyára számtalan nyomás ér kívülről, hogy már alaposan benne vagy a korban, jó lenne most már a családalapításon gondolkodnod.

A gyerekvállalás nem kor kérdése.

Nyugodtan várj vele addig, amíg nem érzed magadban bizonyosnak, hogy biztonságos családi hátteret tudnál teremteni a gyermeknek!

3. Rossz családminta

A gyerekvállalástól való félelem egyes esetekben a rossz családi minta miatt alakul ki.

A gyerekkorban átélt események, traumák hatással vannak a felnőtt korban kialakított kapcsolataidra is. Egy mérgező, erőszakos szülői kapcsolat, az elhanyagoltság, a meg nem értettség érzése horgas tüskeként kapaszkodik az ember emlékezetébe és fájdalmas emlékként sajdul fel.

Az egészségtelen mintakép, egy alkoholista apa vagy egy erőszakos anya jelenléte egy életre tönkre teheti a szociális érzékenységedet és a családról kialakított képedet.

A családi traumák némelyeket arra késztet, hogy a szülei hibájából tanulva egy sokkal jobb családi légkört alakítsanak ki, míg másokat sajnos ennek ellenkezőjére sarkall.

Vagyis a konfliktusokat, a veszekedéseket, a tettlegességet és az elnyomást úgy kerülik el, ha nem terveznek családot.

Valahol érthető is, hiszen hogyan képzeljenek el egy csendes, tányértörésektől és kiabálásoktól mentes vasárnapi ebédet, ha soha nem volt részük benne?

Mit tehetsz?

Ha magadtól képtelen vagy félelem nélkül megélni a pillanatokat a párod mellett, ideje szakértőhöz fordulnod!

Nem leszel attól kevesebb, ha terapeutát keresel fel a benned meglévő szorongás legyőzése érdekében.

Sőt!

A legbátrabb és legerősebb lépésedként kell elkönyvelned, hiszen elindultál egy harmonikusabb és békésebb családmodell felállítása felé, amelyben neked eddig nem, de később a gyermeked által már részed lehet benne.

4. Családi és társadalmi nyomás

Ismerjük az amerikai filmek álomcsaládját a nagy házzal, két gyerekkel, terepjáróval és egy kutyával? Persze, hiszen a Hollywood-i filmek pontosan ilyen ideát állítanak fel a fiatal párok számára, hogy ezt az utat követve jutnak el a mérhetetlen boldogsághoz.

Csakhogy az élet nem egy előre megírt forgatókönyvből dolgozik, hanem imád improvizálni, ami vagy jól, vagy kevésbé viccesen sül el.

Számtalan túl korán összekötött életet láttam tönkre menni, akik a mintát követve igyekeztek egyről a kettőre jutni, csak közben elfelejtettek élni és egymásban feloldódni.

Hajszolták a „checklistát”: megvan a hitel, megvan az autó, megvan a ház, megvan az állás. Mindezt azért, hogy anyu, apu, anyós, após, a rokonok, a barátok, a kollégák és a szomszéd büszkén, leginkább irigykedve nézzenek végig az ifjú páron. Aztán jön az első igazán kemény sokk: a gyerek.

Egy családterapeuta kollégám elképesztő számmal lepett meg: a hozzá érkező párok 80%-a a gyerekkérdés miatt megromlott viszonyuk helyrehozásáért küzdenek. Szomorú és elgondolkodtató statisztika.

Persze, nem mehetünk el a biológia mellett, hiszen főként a nőknek ketyeg az óra, ezért ők hamarabb szeretnének gyermeket, mint a férfiak.

Azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a rokonságban elhangzó állandó kérdést: mikor jön a baba? A vicces érdeklődésnek szánt kérdés azonban komoly terhet ró a párra és kényszerítő tényezőként foghatják fel a gyermekvállalást.

Emiatt a „siettetés” miatt kialakulhat egy görcsös akarás, amikor már az együttlétek sem a szerelemről és odaadásról szólnak, hanem a „gyerekgyártásról”. Az pedig nagyon hamar megöli a romantikát, rosszabb esetben magát a házasságot is tönkre teheti.

Mit tehetsz?

Bár közhelyesnek hat, de ez a te és a párod élete. Senkinek semmi joga beleszólni, hogy mikor házasodjatok, egyáltalán házasodjatok-e és legyen gyerek vagy sem.

Ez kettőtök világa, ti teremtitek meg a magatok boldogságát, esetleg a leendő gyermekét. És hiába szeretne édesanyád vagy édesapád unokát, ha te nem érzed készen magad egy új élet megteremtésére, akkor várj vele!

Vagy mondd, hogy egyáltalán nem szeretnél. Ettől még nem szabad, hogy kevesebb legyél bárki szemében is!

5. Túlhúzott élet

Napjainkban annyi inger ér minket, amelyet 50 évvel ezelőtt felmenőink el se tudtak volna képzelni. Utazunk, dolgozunk, netezünk, szórakozunk, sportolunk, minden nap más és más lehetőségek pottyannak az ölünkbe.

Ki is álmodik az ezer színnel vibráló élet mellett pelenkákra és csörgő játékokra? Nem fér bele az időnkbe!

Általában a pörgős, magukat ezer fokon felemésztő, nyughatatlan emberek nem tudják elképzelni, hogy lekössék magukat apuka vagy anyuka szerepben. Egyszerűen, ha fontosabbnak érzed a Balaton kör lefutását, az európai üzleti utakat vagy a saját vállalkozás felépítését, akkor fogadd el, hogy nem vágysz igazán gyerekre!

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem hiba. Az lenne a totális katasztrófa, ha ilyen mentalitással vágnál bele a családépítésbe, mindezt olyan partner mellett, aki elvárná, hogy ott legyél mellette.

Mit tehetsz?

A saját személyiségedet nehéz lesz megerőszakolni csak azért, hogy kipipálhasd a gyerekprojektet. Először ülj le magaddal és döntsd el, mit akarsz!

A Mount Everest megmászása igen bajos lesz babakocsival, tehát valamelyikről le kell mondanod. Ha viszont nehezen válsz meg álmaidtól, akkor feltétlenül ülj le a partnereddel és vázold fel neki a terveidet!

Ha elfogad így téged, gyermektelenül, akkor is teljes életet tudtok élni egymás mellett. De ha számára fontos a család, akkor itt az ideje meghoznod még egy döntést: el kell őt engedned, hogy esélye legyen megtalálni a számára megfelelő társat.

6. Elköteleződés

Az elköteleződéstől való félelem tipikus férfi hibaként van minden filmben feltüntetve.

Pedig manapság már a hölgyek is egyre inkább húzzák a szájukat, ha partnerük komolyabb terveket szövöget velük. Léteznek örök szinglik, akik gondolni se mernek rá, hogy egyetlen ember mellett éljék le az életüket.

Akad olyan alkalom, amikor a pár egyik tagja tart csak a szoros köteléktől, mert úgy érzi, teljesen elveszti vele a szabadságát.

Egy gyermek nevelése egy életen át tartó elköteleződés.

Nem lehet visszavinni a boltba vagy elajándékozni, ha már meguntad. Emiatt a felelősség miatt és a velejáró elköteleződés miatt sokan ódzkodnak a gyermekvállalástól.

Mit tehetsz?

Elképzelhető, hogy csak nem találtad meg a megfelelő partnert, aki mellett akár egy életen át is ki tudnál tartani.

Hiszen, ha megfordul a fejedben a gyermeknemzés gondolata, de mégis is rettegsz az elköteleződéstől, akkor vélhetően nem a megfelelő helyen vagy. Érdemes újra gondolni a kapcsolatodat, hogy akkor miért is tartod fent?

Félelem a gyerekvállalástól a nő szemszögéből

A modern nők már mérhető tömegekben utasítják vissza a gyermekvállalást bizonyos okok miatt, azonban túlnyomó részüknél még mindig elég erősen dübörög az ősi ösztön.

Nézzük meg, az ő szemszögükből, mi okozhatja a gyermekvállalástól való félelmet?

1. Problémás párkapcsolat

Belekényelmesedtél egy nem túl harmonikus párkapcsolatba?

Elvagy a pároddal, megértitek egymást, de szeretnéd, ha mindig maradna egy kiskapu, amin kiosonsz?

Ilyen imbolygó alapokra semmiképpen ne hívj rá egy gyereket!

Jogos a félelem a gyermekválallástól, ha a pároddal egy kádba hagyott hajszálon is képesek vagytok vérre menően összeveszni. Az a felettébb ostoba nézet, hogy egy gyerek jobban összehozza a párokat és erősebbé kovácsolja a kapcsolatot badarság.

A gyereknevelés még egy idillikus családi környezetben is komoly összecsapásokat eredményez, egy eleve instabil kapcsolatot hurrikánszerűen sodor el.

Mit tehetsz?

Ha valaha is szeretnél gyermeket, bármennyire is benne vagy a korban, azonnal állj tovább!

Egy se veled, se nélküled párharc vagy egy lőpor szagú környezet egyetlen gyermek fejlődésére sincs túl jó hatással.

Ha pedig mindenképpen maradni szeretnél, akkor magát a gyerekvállalás kérdését gondold át újra!

2. A modern kor rémségei

Fel szoktam kapni a fejemet, amikor egy női ismerősöm határozottan kijelenti, hogy ebbe a világba, ebbe az országba nem szül gyereket.

Természetesen el kell fogadni a döntését, de azért komolyan elgondolkodtató, hogyan jut el valaki oda, hogy kerek perec kijelentse, nem szül gyereket. A hétköznapokba körbe tekintve azonban sajnos rá kell döbbennem, hogy nem is olyan felelőtlen és elhamarkodott kijelentés.

Bár az internet kinyitotta számunkra a világot, ránk zúdította annak minden mocskát is. Hirtelen nem csupán az utcán leselkedik veszély a gyermekeinkre, hanem a képernyők előtt is.

Egyre zajosabb, egyre bonyolultabb, kizsigerelőbb a világ, az emberi kapcsolatok felszínesek, betegségek jönnek-mennek, a környezeti károk szinte visszafordíthatatlanok, öles szalagcímek ordítják, hogy túlnépesedünk.

A túltartósított ételektől életre szóló érzékenységeket kaphatunk, öröklött betegségeink számának se vége, se hossza. Az élet bizonytalan minden területén.

Ha téged is riaszt ez a világ, akkor ne csodálkozz, ha félsz a gyermekvállalástól, bár az anyai érzelmek már most felcsillantak benned, hiszen félted még meg nem született utódodat.

Az egész világ sorsát nem lenne szabad a nyakadba venned, de ha mégis így teszel, lelkileg folyamatosan kizárod magadat, hogy új életet adhass.

Mit tehetsz?

Ismét egy elcsépelt közhellyel tudok neked szolgálni: többet foglalkozz a magad világával, mint a nagy egésszel!

Természetesen folytathatod a szelektív hulladékgyűjtést és továbbra is támogathatod a fókamentő szervezetet, de néha vonulj félre a napi hírektől és pletykáktól a saját mentális egészséged érdekében!

Ha pedig túl sokat foglalkozol az interneten keringő rémségekkel, akkor fordulj szakemberhez, hogy fel tudja benned oldani az ezzel kapcsolatos szorongásaidat!

3. Karrier

Amióta a hölgyek is komoly színteret kaptak a munka világában, azóta létezik az örök dilemma: karrier vagy gyerek?

Nem csoda, hiszen mindkettő egész embert követel és ritkán valósítható meg egyszerre.

Bármennyire is törekednek a férfiak 100%-ban jelen lenni a gyermeknevelésben, egyszerűen nem lehet pótolni az anyai jelenlétet a csemete egészséges fejlődésének érdekében.

Ám egyre több hölgy ismerősömtől hallom, hogy késlekedik vagy egész egyszerűen el is engedi a gyermekvállalást, mert fél, hogy az eddig elért eredményeit elveszíteni.

Az olyan családmodellekben, ahol a nő keres többet, kiváltképpen nehéz döntés a gyermekvállalás, hiszen a család megélhetése forog kockán. A karrier út félbeszakadása mellett az anyagiak hiánya miatt is fontolgatják a nők a gyermektelenséget.

Mit tehetsz?

Teljes mértékben magadnak kell eldöntened, melyik fontos az életben.

Nem egy sikersztorit hallottam már, ahol a nő olyannyira vágyott gyermekre, ugyanakkor nem adta fel hivatását sem, hogy sikerült mindkettőben kiteljesednie.

A titok az elhatározásban, kitartásban és egy stabil családban rejlik. Ha maradéktalanul bízod a párodban vagy a családodban, hogy együtt átvészelitek az első néhány év kihívásait, akkor sem a karrierről, sem a gyermekről szőtt álmaidról nem kell lemondanod.

4. Magány

Valószínűleg a párterapeuták könyveket tudnának megtölteni olyan történetekkel, ahol a gyermek érkezése szétzilálta a párkapcsolatot.

Az addig kiegyensúlyozott, nyugodt életbe becsöppen egy harmadik személy, amely mindkét szülő teljes figyelmét és energiáját megköveteli. Még a legerősebb házasságot is kikezdi időnként a folytonos fáradtság és feszültség, hát még egy eleve gyenge lábakon álló kapcsolatot.

Akarva akaratlanul a gyermek megváltoztatja mindkét szülőt.

A nők hajlamosak teljesen belemerülni a gyermeknevelésbe, elhanyagolva ezzel párjukat.

A férfiak jól megszokott, rendezett világába pedig betoppan egy kiszámíthatatlan állandó, amely a stresszes munka mellett további fejtöréseket okozhat. Ha a szülők nincsenek egy hullámhosszon, nem tudják megoldani a felgyülemlett feszültséget, akkor bizony egy gyermek érkezése akár válással is végződhet.

A magánytól pedig sokan félnek, így az eddig megszokott, kényelmes szeretetet nem szeretnék lecserélni egy csöppségre.

Mit tehetsz?

Ha érzed, hogy rezeg a léc a párkapcsolatodban, amikor a gyermekvállalás szóba kerül, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy jó helyen vagy-e?

Nincs azzal semmi probléma, ha a társad mellett teszed le a voksodat és nem kockáztatod meg a béke felbomlását egy gyermekkel. Azonban ezt mindenképpen beszéld meg a pároddal, hogy valóban ő is így akarja-e, valóban ugyanúgy gondolkodtok-e a családtervezésről?

Elképzelhető, hogy meglepő dolgokat tudhatsz meg a kedvesedről mind pozitív, de akár negatív irányba is.

5. Nőietlenség

Mindenki hiú.

Valaki nem felejti el megosztani a világgal, hogy mennyire jól néz ki, valaki szerényen a tükör előtt vizslatja szépségét.

A külsőnkre mindannyian kellő figyelmet fordítunk kozmetikumokkal, sminkkel, fodrásszal és öltözködéssel. Nők és férfiak méregetik egymást naphosszat az utcán, próbálják „belőni”, hogy a külsejük mennyire lehet vonzó a másik nem számára. Evolúciós hagyaték a hiúság, amely a párválasztást segíti elő.

A modern korban a külsővel való foglalkozás egyes esetekben komolyan átbillen a ló túloldalára. Oly annyira, hogy a nők egy bizonyos csoportja tökéletes alakjuk megtartása érdekében nem vállalnak gyereket.

Hiszen a terhesség alatt a test számos deformáción mehet keresztül kezdve a csípő szélesedésétől, a mellek megereszkedésén át a lábméret változásáig. Az igazán hiú emberek ezt a traumát nem lennének képesek feldolgozni, ezért megelőzik a „problémát”.

Mit tehetsz?

Ha foglalkoztat a gyermekvállalás gondolata, ugyanakkor félsz, hogy elveszted az alakodat, akkor először érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni az önismeretedre.

A szépség elvesztésével járó félelem az önértékelési zavar és az önbizalomhiány leginkább árulkodó jele.

Hiszen a szépség nem tart örökké, azonban az önbizalomtól duzzadó, pozitív lélek igen. Érdemes lenne felkeresned egy önismerettel foglalkozó kurzust vagy csoportot, ahol segítenek feloldani a gátlásodat.

Félek a gyerekvállalástól: Összefoglalás

Az itt felsorolt szempontok természetesen nincsenek kőbe vésve, hogy csak a nőkre és csak a férfiakra vonatkoznak, hiszen bőven akad átfedés.

Csupán a két nemre leginkább jellemző okokat boncolgattam. Ezenkívül természetesen számtalan, egyedi tényező is felmerülhet a gyermekvállalástól való rettegés kapcsán.

Azonban, ha megtalálod a kiváltó okot, akkor képes leszel lépéseket tenni annak megjavításába.

Mert, ha igazán akarsz gyereket, bármit képes leszel érte megtenni.

Cover photo: GettyImages

Scroll to Top