Féltékenység hiánya

Féltékenység hiánya – Féltékenység nélkül jó lehet egy kapcsolat?

Tartalomjegyzék

A féltékenység érdekes dolog, hiszen olykor átoknak, olykor pedig áldásnak éled meg. A túlzott féltékenység minden kapcsolatot megmérgez. A féltékenység teljes hiánya azonban utalhat arra is, hogy a másik nem szeret.

Vajon hol az igazság, létezik ideális féltékenység? Esetleg minden féltékenység jó, vagy éppen ártó? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

Ha mind a két fél kölcsönösen szereti egymást, akkor egy kevéske féltékenység teljesen egészséges, egészen addig, amíg nem hat mérgezően a kapcsolatra.

Azt jelenti, hogy a párod szeret téged és odafigyel rád. Viszont, ha nincs benned féltékenység, akkor ne is erőltesd a dolgot, a legfontosabb az őszinteség.

A féltékenység hiánya mítosz vagy tényleg van ilyen?

Valóban vannak olyan párkapcsolatok, ahol az egyik félben, esetleg mindkettőben nincsen meg az egészséges féltékenység.

Általában ez akkor alakul ki, amikor már hosszabb ideje együtt élsz a másikkal és a szerelmetek szeretetté szelídül. Ebben az esetben azonban a párok már gyakorta nem is férfiként illetőleg nőként tekintenek a másikra.

Biztos, te is hallottad már idősebbektől a kifejezést, hogy úgy élünk együtt, mint két jó testvér. Van ilyen, de ez az időskor sajátja, ami azonban egymás mellett öregedve természetes, az fiatalon koránt sem az.

Rosszabb eset tehát, amikor már a kapcsolat elején sincsen féltékenység, mert ez utalhat arra is, hogy nem szereted eléggé a másikat illetőleg fordítva: a párod nem szeret téged.

Fontos azonban, hogy ez sem igaz minden esetben!

Gyakori példa, amikor az eltúlzott egoizmus, illetőleg nárcizmus miatt nem féltékeny a partnerünk. Ez általában a kreatívabb emberekre, művészekre jellemző.

Nem arról van szó, hogy nem szeret téged, inkább arról, hogy önmagát túlságosan. Önmagát értékeli túl és ezért nem féltékeny.

Az ilyen emberekkel azonban nehéz egészséges párkapcsolatot kialakítani, mivel te mindig csak második lehetsz, a nárcisztikus ember számára az első mindig önmaga.

Miért hiányozhat valakiből a féltékenység?

A fentiek mellett a kérdésre alapvetően kétféle válasz adható.

Az egyik, hogy nem szereted eléggé a párodat vagy fordítva. Ez a ritkább eset, hiszen miért is lennénk valakivel együtt, ha nem vonzódunk hozzá, nem szeretjük őt. Leginkább érdekből, de az meg nem párkapcsolat.

A másik az egészséges vagy már túlzott egoizmus. Nem szabad elfelejteni, hogy a féltékenység leggyakoribb oka az önbizalomhiány. Ha elégedett vagy magaddal, akkor a féltékenységre is kevésbé vagy hajlamos, ami alapvetően egy remek dolog.

Az ok lehet a maximális bizalom is, de a párkapcsolatok többségére nem ez a jellemző. Nagyon fontos az is, hogy mit hozunk otthonról.

Ha valaki boldog családban szocializálódott és az volt a tapasztalata, hogy a szülei bíztak egymásban, akkor ő is bizalommal fordul majd a partneréhez.

Azonban, ha ennek az ellenkezőjét tapasztalta – és sajnos ez a gyakoribb – akkor ő is gyanakvó lesz a partnerére, bármennyire nem is adott a másik erre okot.

Mit tegyek, ha nem vagyok féltékeny?

Kierőszakolni magunkból a féltékenységet nem igazán lehet és valószínűleg nem is érdemes, ahogy a szeretés sem történhet erőszakra. A féltékenység gyakori kiváltó oka az önbizalomhiány mellett, a múltból hozott szégyen érzet vagy a félelem.

Ha biztos vagy az érzéseidben és tudod, hogy szereted a párod, akkor nem érdemes azzal foglalkozni, hogy kicsit sem vagy féltékeny rá.

Hidd el, mások irigyelnének ezért, hiszen rengeteg párkapcsolatot a zöldszemű szörny mérgez meg.  

Vajon szeret a párom, ha egyáltalán nem féltékeny?

Bizony bosszantó érzés is lehet, ha a párod semmilyen szinten nem mutat féltékenységet. Bosszantó és elgondolkodtató.

Nem kell azonban a legrosszabbra gondolni, hogy ez azt jelenti, hogy igazából nem is szeret. Könnyen előfordulhat, hogy ez azért van, mert feltétel nélkül bízik benned, amit viszont értékelj nagyra, mert ritka kincs.

Általában a hölgyekre jellemző, hogy jobban meg tudnak bízni a párjukban, mint a férfiak. Persze itt is különböző szintek és szituációk léteznek.

Ha például minden nap éjszaka érsz haza és női parfümtől illatozol és a párod ekkor sem mutat féltékenységet, akkor baj van.

Ha ennyire nem érdekled, akkor nem is szeret, csupán érdekből vagy egyéb okból van melletted.

Azonban, ha nem adsz okot a féltékenységre, akkor egyáltalán nem jelent problémát a féltékenység hiánya. Sokkal inkább arra utal, hogy egészséges párkapcsolatban élsz, örülj neki.


Témához kapcsolodó cikkek

A féltékenység jelei – Honnan tudhatjuk, ha féltékeny ránk valaki?

Féltékenység kezelése: Megoldások beteges féltékenységre

Féltékeny vagyok a párom múltjára!


Mi van ha féltékeny csak nem mutatja ki….?

Bizony ez egy elég gyakori eset.

Alapvetően háromféle modell létezik.

  • Amikor valaki nem féltékeny – ez a legritkább.
  • Féltékeny és kimutatja.
  • Amikor valaki féltékeny és nem mutatja ki.

Ez utóbbinak több oka is lehet, de végső soron egyik sem egészséges és hosszú távon kártékonyan hat a kapcsolatra.

A féltékenység elhallgatása gyakran azért történik, mert nem akarjuk megbántani a másikat. Ésszel ugyanis tudod, hogy nincs okod a féltékenységre, csak a szíved nem hallgat rád.

Nem kell megijedni, ez természetes dolog.

A féltékenységet azonban jelezni kell, különben összegyűlik és egy jó nagy adag haragként távozik belőlünk, amivel biztosan megbántod a partnered.

Másik ok, hogy hiúságból hallgatja el valaki a féltékenységet, próbál felülemelkedni az érzésein.

Több vagyok annál, minthogy ilyen alantas dolgokat érezzek.

Ez mind szép és jó, csak az a baj, hogy az érzelmeinknek nem vagyunk urai, pont azért érzelmek. Szóval, ha hasonló történik veled, akkor inkább valld be a párodnak, mintsem, hogy megpróbáld elhessegetni a dolgot. Hidd el, úgy sem fog sikerülni.

Hasonló, amikor dacból nem vallja be valaki, hogy féltékeny. Ez inkább a problémás párkapcsolatok jellemzője. Nem foglalkozik velem eleget a másik, nem szeret, nem törődik velem, hát én meg nem teszem meg neki a szívességet, hogy bevalljam a féltékenységemet.

A pszichológiában ezt a párkapcsolati játszmák közé sorolják. A játszmák azonban sosem jók, mert ilyenkor nem az egyik és nem a másik fél fog veszteni, hanem mindkettőtök.

A nőknél nagyon gyakori, hogy azért hallgatják el a féltékenységet, mert várakoznak és megfigyelnek, adatokat gyűjtenek. Egy férfi ha féltékeny szinte azonnal kifakad, a nők ezzel szemben várnak.

Ha azt érzed, hogy a párod féltékeny, de nem mutatja ki, akkor mindenképpen próbálj beszélni erről vele. Próbáld megnyugtatni. Ha hosszabb ideig hallgattok a témáról, annak könnyen rossz vége lehet.

Scroll to Top