Féltékenység jelei

A féltékenység jelei – Honnan tudhatjuk, ha féltékeny ránk valaki?

Tartalomjegyzék

A legtöbb ember hajlamos a féltékenységre, általában már fiatalon felüti a fejét azoknál, akik hajlamosak rá, de van úgy, hogy idősebb korban találkozol először a zöld szemű szörnyeteggel. Vajon milyen jelei vannak annak, ha már kórosan féltékeny vagy, egyáltalán mik a tünetei ennek a kínzó érzésnek?

A féltékenységnek rengeteg tünete van, először is meg kell különböztetni a normális féltékenységet a betegestől, mert az utóbbi nem csak megmérgezheti a kapcsolatokat, de akár ennél rosszabb vége is lehet a történetnek. Íme, a féltékenység jelei, amelyekre jobb, ha odafigyelsz.

Féltékenység: Mondatok melyek rosszul végződnek

Féltékeny embereknél vannak bizonyos típus mondatok, melyeknek megvan a maguk természetrajza is. Könnyen lehet, hogy már te is hallottál ezek közül párat, de az is lehet, hogy te szoktad mondani őket. Lássuk most a féltékenység klasszikus mondatait.

Láttam, hogy nézel rá!

Ennél a mondatnál a párod ellenséget lát mindenkiben. Ez a mondat utcán, szórakozóhelyen vagy egy baráti találkozón ugyanúgy elhangozhat, mint otthon, egymás közt. Ez még a féltékenység kezdeti stádiuma is lehet, gyakran kis kedvesség elegendő hozzá, hogy a másik megnyugodjon.

Ha a kapcsolat elején hangzik el, amikor még lángol a szerelem, akkor akár veheted bóknak is. Ilyenkor, ahogy mondani szokás, megőrülünk a másikért, sok minden belefér. Azonban, ha túl vagytok ezen az időszakon és ez a mondat továbbra is sűrűn hagyja el a párod száját, akkor már baj van.

Nem bízik benned és valószínűleg komoly önértékelési problémákkal is küzd. A legtöbb, amit megtehetsz, hogy kedveskedsz, gyakran bókolsz neki.

Nem hiszek neked!

Szintén alapmondat, de már egy magasabb féltékenységi szintet jelöl. Hiába győzködöd a párod, ő meg van győződve az igazáról, bármit mondasz meggyőzhetetlen. Eldöntötte magában, hogy te ezt vagy azt csinálod, ezzel vagy azzal csalod meg és hiába állítod az ellenkezőjét nem fog hinni neked.

Nehezen kezelhető helyzet, mert a súlyosan beteges féltékeny ember, azt sem hiszi el, amit lát. Ha egy gondolat befészkelte magát a fejébe, akkor ahhoz kitartóan ragaszkodik. Vegyünk egy példát, kapsz egy levelet, ami a barátodtól van címezve.

A párod nem hiszi el, azt gondolja, becsapod, hamis a címzett neve, valójában egy másik nő küldte. Erre megmutatod neki a tartalmát, amiben semmi jel nincsen arra, hogy ez egy szerelemes levél volna. Időjárás, ez történt velem külföldön etc.

Ha a párod betegesen féltékeny pillanatok alatt szerelmes sorokként kódolja majd a mondatokat és továbbra sem fog hinni neked.

Hazudsz!

Hasonló, mint az előző, de ez már agresszióval is párosul, és támadó szándékot feltételez, még ha gyakran ez fizikai tettben nem is realizálódik. Teljes mértékben mérgezően hat a párkapcsolatokra, mivel van benne egy öngerjesztő funkció.

Ha megpróbálsz védekezni és kiállni az igazadért, az a betegesen féltékenyeknél úgy realizálódik, hogy megint hazudsz, és megint hazudsz.

Agresszív volta miatt nem érdemes hosszú távon az ilyen párkapcsolatokban benne lenni. Ráadásul a téveszmés ember hamar meg is gyűlöl a „hazugságaidért”, aminek aztán tányércsapkodás, pofozkodás és ki tudja még mi lehet a vége.

De csinos vagy, hova mész?

A zöld szemű szörny fortélyos egy jószág, gyakran álcázza magát. Ez a mondat például nem arról szól, hogy hová mész, hanem arról, hogy kivel. Ha pedig nem tetszik a válasz, akkor a féltékeny ember rögtön rögzíti az ellenséget is. Gyakran nemiségtől független ez a féltékenységi forma, tehát, ha a barátoddal találkozol, az ugyanolyan rossz, mintha egy nővel randiznál.

A csinos vagy meglehetősen tág fogalom, és a féltékeny embereknél nem őszinte, gyakran inkább gúny. Elég egy hajmosás, vagy, hogy kiboxolod a cipődet, az már bizonyíték lehet arra, hogy megcsalod a másikat.

Másik eset, amikor önmarcangoló funkcióval párosul. Teljesen mindegy hova mész, ott találkozol valakivel, aki fontos neked annyira, hogy kicsípted magad, értsünk ezalatt bármit is. A másik ezt úgy éli meg, hogy érte nem teszed meg, de azért a bizonyos idegenért igen. Az ilyen típusú féltékenyek gyakran hajlamosak a depresszióra is.

Hol voltál?

Ez a mondat elég gyakran elhangzik a párkapcsolatokban, lehet az egészséges és a beteges féltékenység tünete is. Hiszen természetesen más, amikor a párod, kedvesen kérdezi meg, hogy hol voltál, mintha úgy, hogy közben kést szorongat a kezében. Ahogy az is különbség, hogy félévente, vagy naponta háromszor szegezi neked a kérdést. A normális érdeklődéstől a paranoiáig sok minden belefér.

Tipikusan olyan mondat, amikor nem csupán szexuális féltékenységről lehet szó, vagyis arról, hogy megcsal bennünket a párunk. Aki ezt a mondatot sűrűn felteszi mindenre és mindenkire féltékeny lehet, a leggyakoribb kiváltó ok pedig az önbizalomhiány.

Tehát a párodat az is zavarhatja, ha a barátaiddal, a rokonaiddal, esetleg a szüleiddel érzed jól magad. Úgy éli meg, hogy megfosztják tőle a másikat, hiszen csak együtt lehetnek boldogok. Sőt vannak olyan esetek, amikor a féltékeny ember a másik házi kedvencére, kutyájára féltékeny. Határ a csillagos ég.

Meddig maradsz?

Egy egészséges párkapcsolatban az emberek számítanak a másikra. Szeretik biztonságban érezni magukat, így fontos nekik, hogy a másik megbízható legyen. A meddig maradsz kérdés, ezért alapból teljesen normális, egészséges aggódásból fakad, de koránt sem minden esetben.

A féltékeny ember azért teszi fel a kérdést, hogy igazolja feltevését, hogy a párja hazudik neki. Éljünk egy példával. A kedvesed megkérdezi tőled, hogy meddig maradsz, te pedig erre 20:00 órát válaszolsz.

Ehhez képest csak 20:45-re érsz haza, a párod pedig kisirt szemekkel ül a konyha közepén és a kezeit morzsolja. Ha ez történik, nem arra volt kíváncsi, hogy meddig maradsz, hanem, hogy megcsalod, becsapod-e őt.

Persze az időkorlátokon lehet vitatkozni. Negyvenöt perc késésnek számos oka lehet, jó volt a buli, tovább maradtál, lekésted a buszt etc. De ha 20:00-ra ígéred magad és bejelentés nélkül hajnal háromkor toppansz be, nos, akkor a kisírt szem és a kézmorzsolás normális emberi reakció.

Még mindig azt a ribancot szereted!

A múltra való féltékenység egy külön kategória a pszichológiában is, mert bizony az emberek nem csak a jelenre, hanem a párjuk múltjára is féltékenyek lehetnek. A helyzet koránt sem könnyű, mert ugye, a múltat megtörténté tenni nem lehet és persze nem is kell! Igen ám, de ez a féltékeny ember számára elfogadhatatlan.

Ez nem feltétlenül beteges dolog, és szerencsére nagyon könnyen elhárítható. A pszichológiában van egy olyan fogalom, hogy „kegyes hazugság”, erre a helyzetre ez a terminus tökéletesen passzol. Nem kell elmondani a másiknak, hogy a múltban milyen szenvedélyesen szerettél már valakit.

Azt meg főleg nem, hogy milyen isteni szexuális kalandokban volt részed, és akkor normális esetben nem lesz baj. Hozzáteszem nem is szép dolog az új párodnak, a régiekkel dicsekedni. Tapintatlan és bántó gesztus.

De mi van akkor, ha nem beszélsz ilyenekről, de a párod mégis féltékeny? Nos, az már a rosszabbik eset, de kis szerencsével elmúlik. A biztos jobban szeretted az elsőt, stb. mondatok rendre egy kapcsolat elején hangzanak el.

Ha a párod biztos lesz benne, hogy őt szereted, akkor már a múlt béli szerelmeid sem fogják aggasztani. Kedveskedéssel, udvarlással ez a fajta féltékenység könnyen blokkolható.

A féltékenység 9 leggyakoribb jele

Van úgy, hogy a féltékenység tettekben is megnyilvánul.

1. Nyomozás

A hol voltál! – mondat, inkább a férfiakra jellemző, ők rögtön támadásba lendülnek, ha féltékenyek. Ezzel szemben a nők gyakran inkább hallgatnak és nyomoznak. Vagyis a féltékenység nem feltétlenül a szavak szintjén jelenik meg, pontosabban nem csak ott.

De ennek is meglehetősen széles a spektruma. Ha a párod felhívja a legjobb barátod és megkérdezi, hogy együtt voltatok-e tegnap, az még talán belefér. Feltéve persze, ha nem minden kimaradásod után teszi meg.

Ha azonban feltöri a telefonod, a Gmail fiókod, a Facebook oldalad stb., akkor az már túlmegy a határon, főleg azért mert ebben az esetben már ő hazudik neked. Ahogy mondani szokás elvetette a sulykot. Hiszen, nem csak a párunkkal folytatunk bensőséges viszonyt, de barátokkal, rokonokkal is, ezekbe kéretlenül betekinteni pedig nagyon csúnya dolog.

A következő szint már az abszolút beteges kategóriába tartozik. Ha a párod elkezd követni, vagy valakivel követtet téged, akkor mindenképpen kérj valakitől segítséget, vagy menekülj. A dolog szó szerint veszélyes tud lenni.

Ismernek olyan esetet, amikor egy nő 17 évig követte a férjét. Persze elváltak közben, de utána is. A nő eltiltást kapott zaklatásért, 100 méteren belül nem mehetett a férfi közelébe, így 17 éven át 100 méterről figyelte. A dolog vége az lett, hogy a férfi megölte. A zöld szemű szörny olykor nagyon veszélyes tud lenni.

2. Gyakori telefonok

Szintén becsapós, nehéz eldönteni, hogy a rajongás és a féltékenység között hol a határ, de az biztos, hogy szűk határmezsdje. A gyakori, kedves telefonhívások tehát lehetnek a féltékenység jelei is. Állandó ellenőrzés, hogy valóban azt csinálod-e amit mondasz, illetőleg, hogy ott vagy-e, amit mondtál.

Mindenkinek más a tűréshatára, de ha már óránként vagy esetleg még gyakrabban jönnek a telefonok, akkor ez már a beteges féltékenység jele. Érdemes megpróbálni, hogy nem veszed fel a telefont egy darabig. Ha utána dühös, számonkérő a reakció, akkor baj van.

3. Depresszió

A párod gyakran levert, kedvtelen? Rosszabb esetben naphosszat nem kel ki az ágyból vagy el is hidegül tőled? Ennek számos oka lehet, ezek közül az egyik a féltékenység. Elsősorban a nőkre jellemző, míg a férfi a legtöbb esetben támad, ha féltékeny, úgy a nők gyakran magukba fordulnak.

Elzárkóznak a másik elől, ami esetenként teljes önbizalomvesztéssel párosulhat. Rögeszmévé alakul, hogy ők semmire se jók és érthető, hogy te máshol keresel boldogságot. Ebben az esetben nincs meg az agresszió motívuma, de ettől függetlenül szintén meg tudja fertőzni a boldog mindennapokat.

4. Hiszti

Ez is inkább a nőkre jellemző féltékenységi tünet. Bár meg kell jegyezni manapság egyre több férfi is gyakorolja. A hisztériának számos oka lehet a gyerekkori bántalmazásoktól kezdve az önbizalomhiányig, de gyakorta szintén a féltékenység a kiváltó ok.

Ebben az esetben a párod nem a helyén kezeli a dolgot, nem vágja a fejedhez, hogy féltékeny, hanem szintén magába fordul, ami aztán hisztériás formában tör elő belőle újra. A féltékenységet gyakran tagadják az emberek, aminek a leggyakoribb oka a szégyen. A másik szégyelli, hogy ő a féltékeny, mert ezzel alárendelt pozícióba kezdi érezni magát. Az érzelmeket azonban nem lehet elfolytatni, így hisztiként fog megjelenni.

5. A féltékenység egyéb formái

Bár, ha a féltékenység szót halljuk, akkor mindenekelőtt rögtön a szerelmi kapcsolatokra gondolunk, de ez koránt sincsen így. A féltékenység emóciós azaz érzelmi eredetű, ezek közül a szerelem az, amit a legintenzívebben élünk meg, de egyéb szeretetből is gyakorta születik féltékenység.

6. Testvéri féltékenység

A gyermekkori testvéri féltékenység egy teljesen normális dolog, még akkor is, ha gyakran sarkalatos formában nyilvánul meg. Ha az idősebb testvér féltékeny a kisöccsére és ezért lelöki a székről vagy jól kupán vágja, akkor például nem kell megijedni, ez egy egészséges dolog.

A gyerekek még nem bírják eléggé a nyelvet, kevésbé tudják kifejezni az érzelmeiket, ezért fajul gyakran tettlegességig a dolog, de az esetek döntő többségében a gyerek kínzó érzéseit, féltékenységét pár beszélgetéssel meg lehet szűntetni.

7. Anya – gyerek viszony

Az, hogy a gyermek féltékeny az anyjára gyakorlatilag elkerülhetetlen. Minden ember életében az első traumatikus élmény, amikor ő rájon, hogy nem az anyja, hanem egy különálló személy. Ez általában 2-3 éves korban történik meg, de a valódi leválás jóval hosszabb ideig tart.

A féltékenység valamilyen formában, így gyakorlatilag biztos, hogy megjelenik. Az anya egyik nagyon fontos feladata, hogy a gyerek leválását ügyesen és okosan valósítsa meg. Tehát, ha egy kamasz gyerek féltékeny, mert anyunak új barátja van, attól nem kell megijedni.

Ellenben amikor az anya féltékeny a fiára, mert az felnőtt és barátnője lett, az már beteges dolog, mégpedig nem is kicsit. Az anya ragaszkodását pedig mindig a gyerek sínyli meg. Az ilyen esetekben szinte csak a terápia tud segíteni.

8. Féltékenység a barátságban

Baráti kapcsolatokban is szinte mindig megjelenik a féltékenység. Kisgyerekeknél vagy kamaszoknál ez még teljesen természetes dolog. Szinte mindenki mondta, vagy hallotta a mondatot, hogy te vagy a legjobb barátom. Ez normális dolog, mivel az érzelmi háztartás ekkor van alakulóban.

Felnőtt kori barátságoknál azonban már nem egészséges a féltékenység. Az ok leggyakrabban az önértékelési problémákban keresendő. Leginkább az amúgy is magányos emberek szoktak féltékenyek lenni a legjobb barátjukra. De gyakran előfordul a be nem vallott homoszexualitás is.

9. Megcsalás

Végére hagytam a “legjobbat”. Előfordul olyan eset, amikor a pároknak alapvetően nem lenne igénye arra, hogy megcsalja a másikat, de a beteges féltékenység odáig fajul, hogy mégis megteszi.

Bosszút akar állni, mert úgy gondolja párja megcsalta. Igen, mindezt úgy, hogy nem történt félrelépés. A féltékenység rendkívül mérgező dolog, főleg, úgy ha nem beszéled meg a másikkal.

A féltékenység jelei – Összegzés

A fentiek azonban, szemben a szerelemmel, kevésbé elementáris érzések, így a féltékenység tünetei sem jelentkeznek olyan intenzíven.

A két fél között a problémák általában maguktól megoldódnak, ha mégsem, akkor pedig annak az embernek kell szakembert keresnie, aki féltékenységet érez.

Scroll to Top