Féltékenység kezelése

Féltékenység kezelése: Megoldások beteges féltékenységre

Tartalomjegyzék

Létezik egészséges és beteges féltékenység.

Az előbbi a párkapcsolatok természetes része, arról szól, hogy az egyik ember szereti a másikat, nincsen vele semmi baj. Az utóbbi azonban könnyen megmérgezheti a mindennapokat, gyakran a kapcsolatok végéhez vezet és sajnos a legtöbb családi tragédiának is ez az okozója.

Általánosan elfogadott vélemény, hogy a féltékenység hátterében önértékelési zavar áll, minél féltékenyebb valaki, annál negatívabb az önképe és sérülékenyebb a személyisége. Ennek kialakulása pedig rendre a gyermekkorban keresendő.

Aki betegesen féltékeny nem ura önmagának, amivel nem csak a partnere, de a saját életét is pokollá teszi. Állandó gyanúsítgatás, nyomozás, illetőleg hamis következtetések jellemzik a kapcsolatot.

Az ilyen emberek folyamatos visszaigazolást követelnek, hogy szereti-e őt a másik, ezt azonban elhinni sosem tudják.

Éppen ezért, nagyon fontos kérdés, hogy vajon kezelhető a beteges féltékenység?

Tudunk-e tenni ellenbe, vagy így kell leélni az életünket, aminek a következménye csak a magány, vagy egy gyötrelmes kapcsolat lehet. A pszichológia erre a kérdésre egyértelműen igennel felel: a beteges féltékenységet megfelelő kezeléssel le lehet győzni.

Féltékenység kezelése: Hogyan ne legyünk féltékenyek?

1. Ismerd fel a problémát

Mint minden gyógyuláshoz vezető út, így a beteges féltékenységnek a kezelése is, magának a problémának a felismerésével kezdődik. Ha valaki betegesen féltékeny előbb nem utóbb kénytelen szembesülni azzal, hogy nála lehet a probléma, nem pedig a partnerénél.

A valóság ugyanis minduntalan rácáfol a túlzott féltékenykedéseire.

Azt mondta szülői értekezletre megy, de biztos a szeretőjénél van. Ez a féltékeny ember előfeltevése.

Fogja magát és elmegy az iskolába, hogy igazolja a gyanúját, azonban a szeretett nő vagy férfi valóban az osztályfőnököt hallgatja az első padban. Tehát az illető kénytelen szembesülni azzal, hogy tévedett.

Igen ám, de a következő gondolat ilyenkor az, hogy jó, most nem volt igazam, de biztos, hogy megcsal.

Ezt a hibát nem szabad elkövetni, hanem tudatosítani kell magunkban a gondolatot, hogy mi tévedtünk és az a valószínűbb, hogy nem csal meg bennünket a párunk. A probléma az, hogy ez nem olyan egyszerű, mert aki féltékeny az nehezen tudja kontrollálni a gondolatait.

Ha nem akarod elveszteni a párod, akkor fel kell ismerned ezeket a tévedéseket. Folyamatosan önreflexiót kell gyakorolni, ami arra irányul, hogy ha most tévedtem, akkor lehet az egész féltékenységem tévedés.

2. Az önbizalomhiány leküzdése

Valószínűleg ez a legtöbb, amit megtehetsz magadért és a párodért is. Az önbizalomhiány semmi más, mint egy negatív fixáció.

Sajnos meglepően sokakban alakul ki a nem megfelelő nevelés miatt, és még csak nem is kell nagy horderejű dolgokra gondolni. Az önbizalomhiány egy szóban összefoglalva, azért alakul ki, mert a szülők nem szavaztak bizalmat a gyereknek.

Elegendő ehhez annyi, hogy nem foglalkoznak vele eleget, mert például egyfolytában dolgoztak. A gyerekben ez úgy realizálódik, hogy nem szerethető, és azért nem szerethető, mert ő értéktelen.

Egy esetleges válás ezeket az érzéseket csak felerősíti és súlyosbítja. De ilyen az is, amikor önállótlannak nevelik a gyermeket, hogy te erre, meg erre képtelen vagy, majd megcsinálom én.

Persze ez a szülők részéről jószándékból történik, de sajnos erősen tévútra visz. Ha te is szülő vagy, érdemes erre odafigyelni, hogy a gyerekedből egészséges felnőtt legyen.

Sőt, az önbizalomhiány már csupán az érintésnek a hiányából is kialakulhat. A gyerek úgy érzi nem szeretik, mert nem érintik meg, holott egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó.

Rosszabb eset, ha az érintés oka jellemzően a fenyítés és nem a szeretés. A fentiek bármelyike elegendő ahhoz, hogy felnőttként kialakuljon a beteges féltékenység.

Azonban, ahogy említettük ez csak egy rossz rögződés, az önbizalomhiány felnőtt korban is helyrehozható, ami az egész életedet meg tudja változtatni pozitív irányba.

Többek között meg tudsz szabadulni a beteges féltékenységedtől. Az önbizalomhiány leküzdéséről bővebben itt olvashatsz.

3. Ne hasonlítsd magad másokhoz

A féltékenység kezelésének a kulcsa az önbizalomhiány.

Így minden formában trenírozni kell a személyiséged, ha ki akarsz gyógyulni a kínzó korból.

Aki féltékeny típus az folyamatosan másokhoz hasonlítja magát, és ebből az összehasonlításból rendre vesztesként kerül ki.

Az új kollégám magas és jóképű, én kopaszodom és pocakom is van, miért is ne csalna meg? A szomszéd sokkal többet keres, miért ne jönne össze vele? Biztos, hogy unja már, hogy csórók vagyunk.

A volt pasija egy zseni, én meg nem értek semmihez, mit keres mellettem? A kínzó kérdéseket még bőven lehetne folytatni, ami közös bennük pedig az az összehasonlítás.

Igen ám, de a párkapcsolatok nem azért működnek, mert a másik ilyen meg olyan tulajdonságokkal bír. Hanem azért működnek, ha működnek, mert a másik pont úgy tud szeretni engem, amire nekem szükségem van.

Ehhez képest a pocak, a pénz, és az intellektus hatodrangú tényező. Azt se felejtsd el, ha egyszer összejöttetek, akkor igen is megfelelsz neki.

Ne hasonlítsad tehát magad másokhoz, se pozitív se negatív tekintetben.

Helyette keress magadban olyan tulajdonságokat, amire büszke vagy.

Mindenkinek vannak gyengéi és erősségei, koncentrálj az erősségeidre, és hidd el magadról, hogy érsz annyit, mint bárki más.

4. Hagyd meg a másik a szabadságát

A féltékeny emberek rendre felelősek azért, hogy olyan szituációt alakítanak ki, amiben már valóban féltékenyek lehetnek a másikra.

Belehajszolják a párjukat egy olyan élethelyzetbe, amiben boldogtalanok, ezt pedig általában úgy érik el, hogy megfosztják a partnerüket a szabadságától. A féltékeny ember folyamatosan ellenőrzi a másikat telefonon, nem engedi el sehova a párját, eltiltja a barátaitól stb.

A magányból és a boldogtalan kapcsolatból pedig mindenki kiutat keres, ami mi is lehetne más, mint egy új partner.

A féltékenység kezelése során ez a legnehezebb, de próbáld megerőltetni magad, adj egy kis szabadságot a párodnak!

Kezeld lazábban a kapcsolatot, ezzel jóval erősebb és vonzóbb leszel a kedvesed szemében. A tiltás vége mindig az, hogy a másik úgy is megszegi a tilalmat, mivel mindenkinek szüksége van a személyes szabadságára.

A tiltással csak elidegeníted magad a párodtól, ellenben ha szabadságot adsz, akkor eszébe se fog jutni, hogy tévutakra menjen. Féltékenységed ellenére is, legalább próbáld meg azt, hogy nem tiltod el semmitől a kedvesed, aztán jöhet a következő lépés a gyógyuláshoz.

5. Képesnek kell lenned az egyedüllétre

Az önbizalomhiányos ember gyakran azt érzi, hogy önmagában mit sem ér. Nem tudja elképzelni, hogy egyedül marad, hogy egyedül is tud élni.

Akaratlanul is, de kiszolgáltatja magát ezzel a másiknak. A valóság ezzel szemben az, hogy mindenki képes egyedül lenni. Erősítsd magadban, hogy egy önálló személy vagy, aki képes az egyedüllétre.

Miért félek a magánytól? – Hogyan nézz szembe vele és kerekedj felül rajta

Még, ha gyötrő is a gondolat képzeld el, hogy elhagy a másik. Ha el tudod érni, hogy ebben a szituációban erősnek látod magad, aki igenis tovább tud lépni, hidd el, jóval kevésbé leszel féltékeny és a párkapcsolatod is sokkal boldogabb lesz.

Hiszen a féltékenység birtoklás is, viszont, aki képes egyedül létezni, a sokkal kevésbé birtokló típus.

6. Attól, hogy féltékeny vagy, még ugyanúgy megcsal(hat)

Bizony ez nem egy kellemes gondolat, de ezt kell erősítened magadban.

Ha megcsal a párod, ha nem, legalább a tartásod őrizd meg.

Sajnos nem tehetsz ellene semmit, akkor meg minek csinálni a cirkuszt?

Ha folyamatosan jeleneteket rendezel, azzal két dolgot érsz el. Egyrészt jó eséllyel nevetségessé és szánalmassá teszed magad a másik szemében. Másrészt megutáltatod magad és kvázi belekergeted a partnered abba, hogy más férfi vagy nő karjaiban vigasztalódjon.

Nem szabad elfelejteni, egy párkapcsolatban az a lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy féltékenykedsz.

7. Mond el a legjobb barátodnak

Légy őszinte valakivel és mond el neki, hogy miket művelsz a pároddal. Nagyon fontos, hogy ne hallgass el semmit.

Egy másik ember véleménye ugyancsak kijózanítóan hathat rád.

Ha a legjobb barátod megdöbbenve mondja el neked, hogy nem normális az amit csinálsz, akkor kénytelen leszel szembesülni azzal, hogy itt bizony te vagy a probléma okozója és nem a párod.

A betegesen féltékeny ember be van zárva az elméje csapdájába, és ebben semmi túlzás nincsen. Meg van győződve arról, hogy megcsalja a párja és súlyos esetben, hiába is mond bármit az illető hölgy vagy úr, az hatástalan lesz.

Ezért nagyon fontos egy harmadik nézőpont.

Olyan hatással lehet rád, mint amikor egy zseblámpát felkapcsolnak a sötétben.

Had éljek egy személyes tapasztalattal is a témában. Egy barátnőm megkeresett, hogy szerinte csalja a férje. Először ledöbbentem, mert ezt soha nem tudtam volna elképzelni az említett Úrról.

Aztán a barátnőm jobban belement a részletekbe és elmondta, hogy kivel, mikor és miért. Ekkor már tudtam, hogy nála van a baj és nem is kicsi.

Végül előrukkolt a lényeggel, amiért igazából találkozni akart velem, miszerint én is a férje szeretője vagyok. Ezen ismét megdöbbentem, majd közöltem vele, hogy elmebeteg és forduljon szakemberhez. Aztán lenyeltem a sértést és józan érvekkel elmondtam neki, hogy miért képtelenség az, amit állít.

A barátnőm alapvetően okos ember, csak beteg volt, betegesen féltékeny. Felfogta, amit mondtam neki és a szoros értelmében ő is megdöbbent, hogy igen, valóban vele vannak komoly problémák.

Nem sokkal később elment egy terápiára, ahol kiderült, hogy az édesanyja soha nem szerette igazán. A felismerés persze szörnyű volt, de fél év után helyre állt az önértékelése és többé már nem féltékenykedett. A férjével pedig azóta is boldogan élnek.

Ezért nagyon fontos, hogy te is beszélj egy közeli baráttal, ha azt veszed észre magadon, hogy egyfolytában féltékenykedsz.

8. Képzeld magad a párod helyébe

Aki betegesen féltékeny a legtöbb esetben legalább annyira szenved attól, amit csinál, mint a párja. A kirohanásokat rendre gyötrő bűntudat követi, hogy miket vágtam a kedvesem fejéhez, amikor talán nincs is igazam.

Egy féltékenységi jelenet másnapján próbáld végiggondolni, hogy vajon mit érezhet a párod, aki szeret téged. Nem lesz kellemes érzés, de ha bele tudod képzelni magad a másik helyébe és tényleg szereted őt, akkor sokkal erősebben próbálod majd leküzdeni a zöld szemű szörnyet.

Alaptalanul vádolni valakit nagyon csúnya dolog, persze a betegesen féltékeny ember erről nem tehet, hiszen nem ura önmagának.

Azt azonban látja és pontosan érzékeli, hogy milyen hatással van a viselkedése a másik emberre. Ha ilyen történik veled, már ha te vagy a bántó, akkor emlékeztesd magad arra, hogy min kellett megint átmennie a kedvesednek miattad.

Arról nem is beszélve, hogy ha ezeket a kirohanásokat elviseli, akkor biztos, hogy szeret.

9. Mond el a párodnak, mit érzel

A féltékeny emberek többsége nem tud vagy nem mer őszintén beszélni az érzéseiről, mert szégyenli őket.

Szégyenli, hogy ennyire ki van szolgáltatva a másiknak, hogy ennyire tehetetlen a saját érzéseivel szemben, hogy gyenge, hogy elveszett stb.

Saját féltékenységét ugyanis leginkább gyengeségként éli meg az ember, és ezért nem tudja normálisan kommunikálni azt, csupán érzékelteti, általában meglehetősen brutális formában.

Légy őszinte a pároddal és mesélj el mindent, ami lejátszódik benned a féltékenység közben. Nem lesz egyszerű, de részleteiben mond el, hogyan látod őt, miközben megcsal egy másik férfival vagy nővel.

Mond el, hogy ha egyedül vagy, akkor dühödben beleversz a falba, vagy hogy elszívsz 20 szál cigarettát stb. Ha őszintén kiteregeted azt, ami benned van, akkor a párod megértő lesz, mert tudni fogja, hogy mit érzel.

Ha pedig megértő, akkor szeret, ezért cserébe próbáld kevésbé bepörgetni magad a féltékenységbe. Ne felejtsd el, hogy amin átmész az egy betegség, és ezért semmi szégyelnivaló nincs benne.

10. Légy jobb ember

Ha jobban szereted magad, akkor az önbizalmad is javul és máris nem leszel annyira féltékeny. Arról nem is beszélve, hogy egy egészséges mentális élet alapvető feltétele, hogy szeressük magunkat.

Ugyanakkor, mindenkinek vannak problémái önmagával, de már jóval kevesebben tesznek azért, hogy ezen változtassanak is. Te ne légy ilyen, hanem változtass azon, amit nem kedvelsz magadban, legyen az bármi is.

Nem vagy elég toleráns az emberekkel?

Igyekezz változtatni rajta, add át a helyed buszon, segítsd ki a kéregetőt stb.

Túl sokat iszol, ami zavar téged? Hát ne igyál annyit, tarts mértéket.

Bármi legyen is a problémád önmagaddal, igyekezz megszüntetni azt, hogy jobb embernek érezhesd önmagad. Az, aki szereti magát, a másikra sem lesz féltékeny.

11. Sportolj

A sportolás érdemben ugyan nem változat azon, hogy féltékeny vagy-e, avagy sem, de legalább jól elfáradsz és nem fogsz hisztizni.

Mint minden stresszes helyzet kezelésére, úgy a féltékenység csillapítására is nagyon hatékony megoldás a fárasztó testmozgás. Ép testben ép lélek – mondták már az ókori görögök is.

Nem ért haza időben a párod?

Ahelyett, hogy rögtön hívogatnád vagy már készülnél fejben az otthoni botrányra, menj le és fuss pár kört vagy éppen nyomjál le 300 fekvőtámaszt. A lényeg, hogy ha jól elfáradsz, akkor a feszültség és a düh is elpárolog belőled és nem marcangol belülről.

Egy megfelelő légzőgyakorlat szintén hatékony módja annak, hogy megnyugtasd magad, nézz szét az interneten és próbálj ki különböző relaxációs gyakorlatokat.

12. Fordulj szakemberhez

A betegesen féltékeny emberek többsége rövidebb, vagy hosszabb idő után tökéletesen tisztába kerül azzal, hogy nem tudja kontrollálni sem az érzéseit, sem pedig a gondolatait.

Ha ez a felismerés nem történik meg, akkor a probléma még súlyosabb, de most tegyük fel, hogy tisztában vagy vele, hogy betegesen féltékeny vagy.

Ha a fenti módszerek egyikével sem tudod befolyásolni önmagad pozitív irányba, ha nem tudsz változtatni önerőből, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez. Állok rendelkezésedre.

Ez lehet párterápia és egyéni.

A párterápia akkor javasolt, ha már megromlott a féltékenység miatt a kapcsolatotok, ebben az esetben nagyon fontos, hogy a kedvesed is más szemmel tudjon nézni rád. Ha még idáig nem fajult el a dolog, akkor talán az egyéni kezelés a jobb, mert gyorsabban lesz részed a segítségben.

A dolgot hidd el nem érdemes halogatni, mert a féltékenység gyorsabban mehet a kapcsolatod rovására, mint ahogy elsőre gondolnád.

A statisztikák szerint a beteges féltékenység pedig 4-10 analízissel orvosolható. Ez pedig egyáltalán nem nagy befektetés annak tükrében, hogy a kezelés végére te is és a párod is sokkal boldogabb életet tudtok majd élni.

Mivel sokan vannak sajnos hasonló helyzetben, így specialistát sem lesz nehéz találnod, és általában már az első kezelésnek is pozitív hozadéka van, vagyis utána jobban fogod érezni magad a bőrödben. 

Ha bizalmat szavazol nekem, itt kérhetsz visszahívást tőlem, és megbeszéljük a részleteket.

Mit tegyek, ha féltékeny a párom?

A beteges féltékenységet, nem véletlenül hívják így, hiszen egy betegségről van szó, éppen ezért ameddig lehet, próbálj megértő lenni a pároddal.

A féltékenység kezelése során vedd megadhoz az irányítást. Először próbáld meg te kezelni a helyzetet, ha ez hatástalan, menjetek el párterápiára és/vagy küld el analízisre.

Azonban, ha semmi nem segít, akkor lépj ki a párkapcsolatból, mert annak, hogy terror alatt élj, rabszolgaként, semmi értelme nincsen, bármennyire is szereted a másikat.

Beszélgess vele

Első körben próbáld megbeszélni vele a dolgot, légy kedves és megértő. Fontos, hogy ne csak azt kántáld neki, hogy „szeretlek”, hanem próbáld érvekkel meggyőzni arról, hogy nincs igaza.

Azaz ne csak a szívére, hanem az eszére is hass.

A jól alátámasztott érvek egy ilyen szituációban gyakran hatásosabbak, mint a szerelmi vallomások.

Ha például elmész moziba a barátnőddel, akkor készíts pár szelfit magatoktól a mozi előtt. Ha hazamész és a párod nem hiszi el, hogy valóban ott voltál, ahol mondod, akkor egyszerűen mutasd meg neki a fotókat.

Erősítsd az önértékelését

A féltékenység eredete, ahogy azt már többször említettem, az önbizalomhiány. Éppen ezért, ha féltékeny a párod, próbálj pozitívan hatni az önértékelésére.

Ez az egyik legjobb módszer, a beteges féltékenykedők ellen.

Ne csak kedves legyél vele, hanem dicsérd is bizonyos tulajdonságait.

Hangsúlyozd azt, amiben jó és legyints arra, amiben esetleg kevésbé erős.

Csinálj vele közös programokat, hogy érezze, szeretsz vele időt tölteni. Főleg a hosszú párkapcsolatokra jellemző, hogy a felek már csak kötelező programokon vesznek részt.

Találj ki újakat, igazából mindegy mi az, a lényeg, hogy a partnered érezze, hogy vele és nem mással szeretnél időt tölteni.

Az utolsó stádium

Ha ezek nem segítenek, és minden kedvességed, jószándékod ellenére sem javul a helyzet, akkor terápiás segítséget kell kérni.

A legtöbb esetben ez hatásos szokott lenni, mivel egy szakember képes visszavinni paciensét a gyermekkorba és gyökerénél vágni el a probléma okait.

Az is előfordul azonban, hogy ez sem hat, ha így van, akkor nem tudsz mást csinálni, szállj ki a kapcsolatodból és ne hagyd, hogy megmérgezzék az életed.

Scroll to Top