Ha a férfi fél az érzéseitől

Mit tegyünk, ha a férfi fél az érzéseitől?!

Tartalomjegyzék

A fiúk nem sírnak (Boys Don’t Cry) – bizonyára sokan láttatok a 90’-es évek kiváló moziját, melynek már a címe is egy igen érdekes dologra hívja fel a figyelmet.

Az európai kultúra a kezdetektől nevel egy meglehetősen mérgező férfi képet, olyannyira, hogy még a mindennapi nyelvhasználatban is jelen van.


Ez is érdekelhet:


Ezek szerint a férfi az nem sír, nem panaszkodik, a férfi az mindent eltűr némán. Pont ettől férfi, kemény macsó, akin nem fog se hó, se fagy, se szél.

A férfiak jelentős többsége, emiatt a torz férfikép miatt, képtelen kimutatni a gyengéd érzelmeit, sőt, olykor egyenesen fél tőlük.

A párkapcsolatok tekintetében sajnos, gyakran ez egy nagyon mérgező dolog tud lenni, amitől szerencsésebb megszabadulni, feltéve persze, ha lehetséges. Hiszen egy ilyen erősen és mélyen kódolt üzenettől, sajnos valóban nem egyszerű megválni.

Vajon lehetséges?

Persze, hogy lehetséges, ha férfi vagy, szedd össze a bátorságod és dobd le a macsó álarcot, mert a mai világban a nők az őszinteséget jóval többre értékelik, mint a keménységet.

Ha nőként találkozol egy alfahímmel, akiről tudod, hogy a szíve mélyén nagyon is törékeny, akkor kedvességgel és őszinteséggel egyengesd úgy a kapcsolatot, hogy megmutassa neked a valódi arcát.

6 jel, hogy a férfi fél az érzéseitől és csak játsza a keményet

1. Sírni nem sír, de gyáva

Sok férfi sajnos egész egyszerűen nem tud mit kezdeni a komplex érzelmekkel, mert nem érti azokat. Az egyik legösszetettebb érzés pedig a szerelem, amit a férfiak hajlamosak úgy lereagálni, hogy elmenekülnek előle.

Ha azt mondja egy férfi egy nőnek, hogy fél az érzéseitől és inkább nem vágna bele ebbe a kapcsolatba, az gyakran hazugság.

Valóban vannak olyan férfiak, akik nem tudnak kezelni egy olyan hatalmas érzelem áradatot, mint a szerelem, megijednek és magukba zárkóznak. Ha úgy tetszik elmenekülnek előle.

Nőként megélni egy ilyet, főleg, ha valóban szereted az illetőt nagyon rossz érzés. A kapcsolatot azonban még egyáltalán nem kell eltemetni!

A férfi ugyanis jellemzően úgy reagál, hogy visszahúzódik és a maga egyszerű módján, szép lassan megéli az érzéseit. Ha valóban szerelmes, akkor időt kell neki hagyni, fel fog nőni a saját érzéseihez és ő fog egy idő után jelentkezni.

A telefon túlvégén valószínűleg remegős lesz a hangja és vagy azzal nyit, hogy gondolkodott, vagy pedig azzal, hogy sajnálom. Ha így lesz, semmiképpen se kezdj el kekeckedni, hogy neked milyen rossz volt az amit tett, és egy párkapcsolat nem így működik stb. Bocsáss meg neki, mert igazat mond.

2. Boldogság, mi az?

Hasonló a fentiekhez, amikor a férfi konkrétan a boldogságtól fél. Ez nem csak a párkapcsolatokra , de az élet minden területére rendkívül negatív hatású lehet. Biztos te is ismersz, vagy, ha nem, hallottál már önsorsrontó emberekről, sajnos ez egy nagyon is létező kategória és sokkal inkább férfiakra jellemző, mint nőkre.

Az ok, rendre a negatív gyerekkori tapasztalatokban keresendő.

Az ember olyan környezetben szocializálódott, hogy nem volt tapasztalata a boldogságról, mert a családjában mindenki szomorú volt és frusztrált. Ebben az esetben az ember hajlamos felnőttként bűnként megélni a boldogságot.

Tudatalatt úgy érzi, hogy nincs ehhez joga, hogy valami rosszat tesz azzal, ha boldog. Számos félresiklott karrier, és elrontott párkapcsolat oka lehet ez az érzelmi zavar.

Ha ilyen illetővel találkozunk, mindenképpen érdemes javasolni neki, hogy forduljon szakemberhez.

A rossz gyermekkor miatt nem szabad egy szintén rossz felnőttkort felépíteni.

3. Kemény vagyok, mint a kapanyél

Van az említett sztereotípia, ami szerint egy férfinek kőkemény csávónak kell lennie.

A baj ezzel csak az, hogy már nem barlangban lakunk és nem kell minden nap megvédeni a családunkat a medvétől. Az emancipáció megtörtént, a nők régen egyenjogúak a férfiakkal, ez a férfi ideál elhasználódott.

Ugyanakkor mégis van egy megfelelési kényszer, aminek a hatása leginkább csak negatív. A férfiak egy olyan társadalomban játszák el a macsó szerepet, ahol ez már nem működőképes, nincsen rá szükség.

Ez a színészkedés sokszor nem is tudatos, viszont gyakran ebben keresendő az ok, amiért a férfiak képtelenek szembenézni saját gyengéd érzéseikkel, és még inkább képtelenek kimutatni azt. Úgy érzik, hogy ha megmutatják, hogy mit is éreznek valójában, akkor sebezhetővé válnak és elveszítik a kapcsolatban az irányítást.

Ez utóbbi már csak azért is butaság, mert egy mai nőnek egyáltalán nem biztos, hogy arra van szüksége, hogy bárki is irányítsa. Sőt, általában már ennek az ellenkezője az igaz.

Másrészt az érzelmek kimutatása csak akkor tesz sebezhetővé valakit, ha igazából nem is olyan kemény, mint amilyennek mutatja magát.

Eljátszani a macsót valójában butaság, sokkal férfiasabb dolog, ha valaki képes identikus lenni az érzelmeivel és a gyengeségeivel, mert olyanok mindenkiben vannak, ha csak nem pszichopata az illető.

Nőként lehet tenni azért, hogy a partnerünk levegye ezt a Rambo álarcot és kimutassa azt, hogy mi is rejtőzik valójában a szíve mélyén. De csak finoman, erőszakosan követelni sosem szabad, mert annak gyakran szintén az a vége, hogy megijed tőlünk az alfahím partnerünk.

4. A játékos

Teljesen más eset, amikor a férfi taktikából nem mutatja ki az érzelmeit a nő felé. Az evolúció sem tökéletes, van például egy olyan, meglehetősen idegesítő program benne, hogy mindig az kell, aki kevésbé elérhető.

Sajnos valóban gyakori eset, hogy ha egy férfi kiteszi a szívét az asztalra, akkor a nő azt mondja, hogy “nagyon édes vagy, de inkább legyünk barátok”. Ellenben, ha csak áll a sarokban, mint egy kőszikla, akkor a nő odamegy és megkopogtatja a vállát és megpróbál vele megismerkedni.

A valóban nagy szerelmeket leszámítva, melyek valahol az égben köttettek, a játszma a legtöbb párkapcsolatnak a része.

A férfi könnyen lehet, hogy azért nem mutatja ki az érzelmeit, mert taktikázik.

És, hogy miért taktikázik?

Mert előző kapcsolataiból, udvarlásaiból megtanulta már a saját bőrén, hogy ha őszintén megmondja mit érez, akkor elijeszti a nőket.

A kapcsolatokon belüli játszma valós dolog és egyáltalán nem biztos, hogy jó, mivel őszintétlen. Ha túlzásba visszük, és nem azt mondjuk, ami valójában bennünk van, hanem amit a másik látni, hallani szeretne, akkor egy idő után túl sok lesz a hazugság, ami aztán az egész kapcsolatot tönkre teheti.

Egy ideig persze lehet a játék kedves és izgalmas. Azonban, ha azt látjuk a férfin, hogy a megjátszás már kissé sok, akkor üljünk le vele beszélgetni és mondjuk el, hogy nem kell mindenáron ragaszkodnia ehhez a macsó vagy egyéb szerephez.

5. A civilizált majom

Annak, hogy egy átlagos férfi kevésbé tudja kimutatni az érzelmeit, mint egy nő, bizonyított evolúciós okai is vannak.

Egy nő számára evolúciós szinten a gondoskodás a legfontosabb, mivel ő nevelte és óvta a gyerekeket. Ezzel szemben a férfiak komplex rendszerek megértésére lettek programozva az egyedfejlődés során.

Hogyan szerezzünk élelmet, hogyan teremtsünk hozzá tüzet. Ezért érdekli jobban a férfiakat a technika, vagy az autók, mint a nőket.

Egy kísérlet során x számú férfinak és x számú nőnek azt mondták, hogy fél órán belül valami jó dolog fog történni velük.

A nők erről elkezdtek csevegni, hogy vajon mi lesz az a jó dolog. Magyarul tudták használni az érzéseiket.

Ellenben a férfiak magukba zárkóztak és egyedül agyaltak, gyakran nem nélkülözve a szorongást sem. A nőkben alapvetően több az empátia, jobban tudják kezelni azt, amit a szívükkel élnek meg.

A férfiaknak ez nehezebben megy, ők inkább bütykölnének valamin. De ez csupán abban realizálódik, hogy több idő kell nekik, hogy kimutassák az érzelmeiket, légy tehát türelmes velük.

6. Lehet, hogy a férfi kimutatja az érzéseit, csak te nem érted

A végére hagytam a legjobbat, miszerint gyakran a férfi nagyon is kimutatja az érzelmeit, csak éppen azt a partnere vagy mások nem veszik észre.

Egy nő alapvetően könnyebben és máshogy kommunikál az érzelmeiről, mint a legtöbb férfi, így lehet, hogy csak jobban oda kell figyelni a partnerünkre, hogy elhiggyük nagyon is szeret bennünket.

Gary Chapman világhírű könyvében a szeretet öt nyelvét különbözteti meg. Ezek pedig a következők:

  • elismerő szavak,
  • minőségi idő,
  • ajándékozás,
  • szívességek,
  • testi érintés.

Ehhez képest ugye a legtöbb embernek az az elvárása, hogy a kedvese szavakkal és ajándékokkal fejezze ki azt, amit érez. Ez a legegyszerűbb szeretetnyelv, de az, hogy ha ez kevésbé érvényesül egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne szeretne minket eléggé a másik.

Van az a székely vicc, amikor a feleség számonkéri a férjén, hogy miért nem mondja neki soha, hogy szereti. Mire a férj azt válaszolja, hogy egyszer már mondtam, ha változás lesz, szólok.

Sok igazság van ebben a viccben, ugyanakkor persze az is érthető, ha egy nő ennél többre vágyik. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy egy férfi, lehet, úgy tudja kifejezni az szeretetét, ha velünk van és nem úgy, hogy vesz egy csokor virágot.

Egy ismerősöm mesélte, hogy soha életében nem fogta még meg egy nő kezét, aztán jött egy lány és az övét igen. Büszkén mondta, hogy kézen fogva sétálnak. Az a férfi így fejezte ki a szeretét a nő iránt, de könnyen lehet, hogy az a nő ebből semmit nem érzékelt, mivel a korábbi partnerei mind automatikusan megfogták a kezét.

Szélsőséges eset, de nagyon is valós kategória, amikor a férfi úgy udvarol, hogy megszerel ezt-azt a nőnél. Ez a típus segíteni akar, jobb híján így fejezi ki az érzelmeit. Megint más kérdés, hogy kell-e ez egy nőnek?

Mert rendben van, hogy szeret a másik, de ha csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, hogy képes órákat üldögélni mellettem, vagy megcsinálja a mosógépet, akkor az lehet, hogy hosszú távon nem lesz elég egy boldog párkapcsolatra.

Hiszen nem csak az a kérdés itt, hogy szeret-e a másik, de az is, hogy hogyan tud szeretni.

Scroll to Top