Hogyan győzzük le a félelmeinket

10+1 hasznos tipp hogyan győzd le a félelmeidet!

Tartalomjegyzék

Mindenki fél dolgoktól, ami teljesen normális, egészséges érzés.

A félelem hiánya csak a szociopatákra jellemző, így inkább akkor kell aggódni, ha még soha nem féltél semmitől. Szeretteink elvesztése, érettségi, fogorvos – a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Nem a félelemmel van a baj, hanem azzal, ha már gátol a mindennapi teendők elvégzésében és ha mentálisan már túl nehéz súlyt rak ránk.

Vajon le tudjuk győzni a félelmeinket?

Le tudod győzni a félelmeidet

Igen, jó eséllyel külső, orvosi segítség nélkül is le tudjuk küzdeni a saját démonainkat. A dolog mindenekelőtt hozzáállás kérdése, de van pár trükk, egy-két módszer, ami a segítségedre lehet. Ezeknek nézünk most utána.

A legalapvetőbb félelem a halálfélelem.

A pszichológia úgy tartja, hogy a megszületésünket meghalásként éljük meg, ez jó mélyen elrakódik a tudatalattiban, majd időnként szorongás formájában megjelenik.

A párkapcsolati szakítástól is gyakran félnek az emberek, ahogy a munkahely elvesztés is gyakori szorongásos tünet.

A szakítás jelei – A 16 legvégzetesebb szakítás előtti jel!

A nagyobb megmérettetések, főleg az elsők, szintén félelemmel töltenek el. Nem véletlen, hogy a legtöbben még vénségükben is álmodnak arról, hogy megbuktak a matek érettségin.

Külön kategóriába tartoznak azok a félelmek, melyeket fóbiaként definiálunk, ezek azonban helyettesített félelmek.

Tehát, ha valaki retteg az egerektől, akkor valójában nem az apró rágcsálóktól fél, csak abban realizálódik egy másik szorongás, amit az illető nem képes önmagának megfoglalkozni.

Nos, ebben az esetben például szükséges pszichológushoz fordulni és általában egy-két kezelés után meg is oldódik a dolog. De maradjuk most a hétköznapi félelmeknél és nézzük meg mit is tehetünk ellenük.

Hogyan győzzük le a félelmeinket?

1. Nézz szembe a félelmed tárgyával!

Az első és messze a legfontosabb módszer a szembenézés. Írok erre egy példát.

A híres pszichológusnak Popper Péternek, volt egy kisfiú betege, aki attól rettegett, hogy meg fog bukni történelemből. Annyira félt, hogy már neurotikus tüneteket produkált, nem mert megszólalni órán.

Hiába tudta az anyagot, így kapta is rendesen az elégteleneket.

Fontos megjegyezni, hogy a félelmeinket nagyon gyakran beteljesítjük, ezért is kell tenni ellenük. Mindenesetre az orvos azt mondta a fiúnak, hogy tégy meg nekem egy szívességet, bukjál meg nekem történelemből.

Így is lett, a fiú megbukott, utána pedig találkoztak. Popper pedig megkérdezte a gyereket, hogy akkor most mi is történt valójában?

– Semmi. A lányok ugyanolyan szépek, a kedvenc étel ugyanolyan finom.

A gyerek megkönnyebbült, átment a pótvizsgán és soha többé nem félt attól, hogy megbukik valamiből.

A lényeg, hogy számos félelmet eltúlzunk. Le kell ülni és szembenézni azzal, amitől szorongunk.

Ki fognak rúgni a munkahelyemen… Jó, megtörténik, és akkor mi van? Semmi, ugyanúgy megmarad a két lábam, majd elmegyek máshova dolgozni.

2. Beszéld ki magadból

A beszéd talán a második legfontosabb dolog a szembenézés után.

Az egész pszichoanalízis semmi másra nem épül, mint arra, hogy beszéltetjük a beteget. Ugyanis, ha megtudod fogalmazni a problémád az már fél győzelem, sőt azzal hogy megfogalmaztad, a probléma meg is szűnik létezni.

Nem kell azonban ezért pszichológushoz menni, bőven elég egy közeli vagy éppen távoli barát, aki meghallgat.

Ha sokat beszélünk a félelmünkről, akkor akarva akaratlan meg tudjuk fejteni magunkat, találunk egy olyan viszonyulási pontot, ami sutba dobja a félelmet.

És persze az is jó, hogy van ott egy másik ember, aki más perspektívából szemléli a problémánkat. Könnyen lehet, hogy ő is tud segíteni legyőzni a félelmünket, csupán azzal, hogy más véleménnyel van róla.

3. Írás

Sokan ódzkodnak tőle, vagy nem hisznek benne, pedig az írás egy remek terápiás gyakorlat.

Akár csak a beszéd esetében, itt is arról van szó, hogy megfogalmazzuk a félelmünket, ezzel pedig meg is szüntetjük azt.

Fontos, hogy nem kell görcsösen csinálni, hogy akkor papírra vetem a dolgot és megoldom.

Ettől sokkal lazábban kell, írogass csak úgy össze-vissza bármiről. A mai napodról, az időjárásról, mindegy, hidd el, hamarosan a félelmed is meg fog jelenni a papíron, te pedig megkönnyebbülsz.

4. Változtatás

Az ezoterikusok azt mondják, ha hét dolgot megváltoztatsz magad körül, akkor az életed is megváltozik.

Ki kell próbálni, biztos van benne igazság. Persze nem olyan dolgokról van szó, hogy a fogkefét átrakom a jobb oldalról, a balra.

Autóval jársz dolgozni? Ülj buszra.

Későn kelős vagy? Húzd fel az ébresztőt korábbra.

Sokat iszol, dohányzol? Tedd kevesebbszer.

A lényeg, hogy a megszokott napi rutin helyett be kell vezetned az életedbe új dolgokat, jó eséllyel a félelmeid is megszűnnek létezni.

5. Sportolj

A sport nagyon fontos dolog.

Ha félelmeid vannak és eddig nem sportoltál, akkor mindenképpen próbálj meg valamilyen intenzív mozgást. A legtöbben a futásra esküsznek, de igazából bármi jó, a lényeg, hogy fáraszd le magad jó alaposan.

Sajnos már közhelyszámba került az ép testben ép lélek nevű görög mondás, pedig nagyon nagy igazság van benne. Lefárasztani a tested kiváló szorongásoldó technika.

6. Lélegezz

A mély lélegzés is gyakorta kiváló szorongásoldó módszer.

A gyakorlat segít visszaállítani a test természetes szén-dioxid egyensúlyát melynek túltengése okozója lehet a félelmeknek, és egyáltalában a rossz közérzetnek.

Például: Lélegezzünk be lassan orron keresztül öt másodpercig, három másodpercig tartsuk benn, majd hét másodpercig szájon át fújjuk ki a levegőt.

Az interneten számos szorongásoldó légzéstechnikát találsz, válassz ki egy szimpatikusat és gyakorolj. Ha nem megy az elején nem kell elkenődni, bele fogsz jönni.

7. Meditáció

Próbálj meg meditálni, mert a módszer szintén kiváló szorongásoldó lehet.

A magadban való elmerülés remek módja annak, hogy elszakadj a vélt- vagy valós félelmeidtől, illetőleg problémáidtól.

A meditációt lehet mesterfokon is művelni, de neked nincs rá szükséged, ha szorongásoldónak használod.

Érdemes elmenni jógaoktatásra, de ha semmiképpen nincs hozzá kedved, akkor az interneten is találsz szorongásoldó meditációs technikákat, gyakorolhatsz otthon, egyedül is.

8. Legyen célod

A szorongásoknak gyakran az az egyik forrása, hogy csak lógunk a levegőben.

Próbálj kitűzni magad elé egy célt, igazából mindegy, hogy mit. Egy hónap múlva le tudok úszni öt kilométert, megtanulom fejből a Hamlet nagy monológját.

Tehát mindegy, hogy mit, nem kell feltétlenül hatalmas dolgokra gondolni. Ha teszel a célodért, sikerélményed is lesz, ami kiváló szorongásoldó lehet.

9. Légy erős

Gondolj arra, hogy erős vagy és felül tudsz emelkedni a félelmeiden.

Nyolcnál fel kell állni: avagy hogyan ne adjam fel!

Ha eleget trenírozod az elméd, akkor hallgatni fog rád és valóban megszünteti a félelmeidet. Azonban ez sem megy egyik napról a másikra, sokat kell gyakorolni, de hidd el, hogy megéri.

10. Ne szégyellj orvoshoz menni

Ha semmilyen technika nem működik akkor sem kell kétségbe esni.

A félelem nem szégyellnivaló dolog, ahogy pszichológushoz járni sem az, sőt, bizonyos polgári körökben egyenesen divat.

Egy jó terapeuta pár találkozás után meg tud szabadítani a félelmeidtől, illetőleg meg tud tanítani arra, hogyan kezeld őket.

A témában számos csoportos foglalkozás létezik, de egyedül is fordulhatsz szakemberhez, ami a számodra szimpatikusabb.

+1 Galaxis útikalauz stopposoknak

A végére ajánlhatok egy szakkönyvet is.

Olvasd el Douglas Adams remekművét, a Galaxis útikalauz stopposoknak című öt részes trilógiát. Ebben ugyanis feketén-fehéren le van írva:

„Ne ess pánikba, ne lepődj meg semmin, légy készen mindenre és főleg, mindig legyen nálad egy törülköző.”

Scroll to Top