Hogyan ismerkedjek idegenekkel

Hogyan ismerkedjek idegenekkel? Segítség: félek megszólalni is!

Tartalomjegyzék

Általában az introvertált embereknek esik főleg nehezükre, hogy új embereket ismerjenek meg. Rávenni magunkat, hogy nyissunk egy idegen felé, kezdeményezzünk egy beszélgetést, ijesztőnek tűnhet.

A legtöbb esetben ez önbizalomhiánnyal is társul. Ha szeretnéd leküzdeni ezt a szorongásodat, akkor jó helyen jársz, elhoztam neked pár trükköt, ami segíthet.

Az ismerkedéstől való félelmeid miatt maradtál már le új munkáról, vagy akár egy párkapcsolatról?

Néha egyszerűbb a komfortzónánkon belül maradni, hiszen az minden esetben kényelmes. Azonban ennek az a vége, hogy elmenekülünk az újdonságok elől. Ideje, hogy szembenézz a félelmeiddel és túl is lépj azokon. Ha elhiszed, hogy vagy olyan izgalmas személyiség, mint a másik, akkor máris könnyebb lesz az ismerkedés.

Idegenekkel való kommunikáció és szociális szorongás

Talán nem is sejtetted, de bizony ez a neve a félelmednek.  Ez abban nyilvánul meg, hogy félünk, nem vagyunk elég jók másoknak, és negatívan fognak minket megítélni.

Biztos te is sokszor érezted azt mondjuk egy társaságban, hogy bizony van véleményed egy témáról, de nem mersz közbe szólni, mert mi van, ha butaságot mondasz.

Ezek a szociális fóbiák persze sokszor kishitűséggel, önbizalomhiánnyal, de akár depresszióval is társulhatnak. Az emberek közel 14%-át érinti, szóval egyáltalán nem vagy ezzel egyedül.

Persze nem minden estben beszélünk erről a problémáról, valamikor csak egyszerűen szégyenlős valaki, esetleg kevesebb az önbizalma.

Ha viszont a megszokottnál jobban szorongsz egy olyan egyszerűnek tűnő interakciótól is idegenekkel, mint a bemutatkozás, társalgás vagy akár egy idegen emberrel való telefonálás, és minden áron kerülni is akarod ezeket, akkor nem árt elgondolkodni. Ugyanis a szociális szorongás az egész életünket képes rossz irányba befolyásolni.

A szorongó, pánikszerű tünetek akkor is jelenetezhetnek, ha a figyelem középpontjába kerülünk, például egy előadás során, amelyet főleg az egyetemi évek alatt igazán nehéz elkerülni.

De akik félnek a másokkal való interakciótoktól, őket még jobban megviseli, ha esetleg cukkolják, ugratják, vagy ha piszkálják őket. Ilyenkor akár fizikai tüneteket is produkálnak: lehet az izzadás, elpirulás, nehéz nyelés, remegés is.

Persze ennek a fóbiának is megannyi formája és súlyossága létezik: vannak, akik kifejezett helyzetektől, például a nyilvános beszédtől tartanak, de vannak, akik annyira rettegnek minden nemű ismerkedéstől, hogy tudatosan kerülik ezeket a helyzeteket.

Nem is kell mondani ezek milyen súlyos következményekkel járhatnak: idővel magányosak lesznek, kihagynak számos fontos tapasztaltot, de akár megélhetési nehézségek is felléphetnek, hiszen egy állásinterjú vagy munkatársakkal való kommunikáció ilyenkor elkerülhetetlen.

Szóval, valóban komolyan kell venni és akár szakembert felkeresni, ha ilyen szintű nehézségekkel küzdesz.

Hogyan győzd le az idegenekkel szembeni félénkséged?

A kognitív viselkedésterápia például nagyon hatékony segítség lehet. Az agyunk ugyanis képes megtanulni új helyzeteket kezelni, felismerni. Úgymond át tudjuk programozni azt.

Legyen az akármilyen régi és mély hiedelem, miszerint nem vagyunk elég jók és másokkal ismerkedni szörnyű, ezt hosszú és kitartó munkával ki tudjuk verni a fejünkből.

A legjobb, ha úgy kezdjük, hogy rá kényszerítjük magunkat, hogy minél többet legyünk társaságban. Lehet ez például maga egy csoportos terápia is, de elmehetünk csoportos edzésre, festőórára stb.

A lényeg, hogy ilyenkor átírjuk a korábbi negatív tapasztaltokat, és kedves, pozitív emlékeket gyűjtsünk, ezek aztán beépülnek az agyunkba és lassan ezekkel fogjuk összekötni az ismerkedést.

Ha magától a szociális helyzettől félünk, és úgy érezzük híján vagyunk ezeknek a képességeknek, akkor akár szituációsjátékokkal is gyakorolhatunk.

Képzeljünk el helyzeteket és, hogy mi hogyan reagálnánk rá. Lehet az egy kollégánkkal való beszélgetés kezdeményezés, vagy mondjuk, hogy hogyan szólítanánk le egy számunkra szimpatikus lányt vagy fiút.

Ilyenkor próbáljunk minél több szituációt lejátszani magunkban: legyen az pozitív vagy negatív kimenetelű. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy azzal sincsen semmi baj, ha visszautasítanak vagy ha nem éppen úgy reagál a másik, mint, ahogy terveztük.

Lehet, hogy ő is fél ezektől a helyzetektől, vagy egyszerűen rossz napja volt. Ne egyből magunkban kezdjük keresni a hibát.

Vannak szuper mindfullness és meditációs gyakorlatok, amelyek segítenek az érzelmeink felismerésében, megélésben és azok kontrollálásában is.

Ami még biztosan hasznos lehet, ha feltérképezzük és átgondoljuk, melyek azok a szociális helyzetek, amelyek valóban gondot okoznak. Gondoljuk át, mit érzünk ilyenkor: milyen lelki és fizikai tüneteink vannak.

Próbáljunk esetleges kapcsolatokat is keresni köztük, majd idővel próbáljuk feloldani ezeket. Ehhez a hosszú és nehéz úthoz, jól jöhet egy külső segítség is, aki talán olyan dolgokat is meglát, amit mi magunk nem tudunk, vagy nem is akartunk.

Tippek az idegenekkel való ismerkedéshez

Ha már eljutottál odáig, hogy elkezdtél dolgozni magadon, és úgy érzed készen állsz a következő szintre, és kilépnél a nagyvilág elé, akkor pár apró trükkel, még könnyedebbé teheted ezeket a sokak számára kényes szituációkat.

1. Gyakorolj be pár kérdést, helyzetet

Persze nem úgy, mintha verset tanulnál, de jó ha van a fejedben pár olyan kérdés, amivel indíthatsz vagy tovább lendíthetsz egy beszélgetést.

Lehet, hogy elsőre nagyon sablonosnak tűnhet a „milyen volt a hétvége?”, vagy „te hova jártál iskolába?” kérdés, mégis sokszor ezekből indulnak nagyon jó kis beszélgetések. Amúgy sem lehet egyből a közepébe csapni, így senki számára sem lesz kínos a dolog.

2. Kezdj az online térben

Ha már szívesen ismerkednél másokkal, de még kicsit félsz a személyes találkozástól, akkor kezd esetleg online.

Ma már számos chat-szoba, online ismerkedős applikáció létezik, ahol tudsz másokkal beszélgetni. Persze, legyél óvatos, hiszen számos veszélye is van ezeknek, de ha valakivel már írásban jól megértitek egymást, akkor élőben kevésbé lesz kínos a dolog.

Ezek a szituációk mind jók arra, hogy felkészítsd magad az éles bevetésre.

3. Keresd az új helyzeteket

Mindig félsz megszólalni a heti meetingen? Sosem mész el a többiekkel ebédelni? A társaságban alig szólalsz meg? Ideje változtatni ezen.

Haladj apró lépésekben és jól készülj fel ezekre. Gondold át az adott helyzetet és lépj ki a komfortzónádból.

Először rémisztőnek tűnhet, de aztán ahogy kiejted az első mondatot, már megy mintha mindig ezt csináltad volna. Ezeket a helyzeteket gyakorolni kell.

Nem mindenki születik előadónak, meg kell tanulni kezelni ezeket, és be kell gyakorolni bizonyos technikákat: egy idő után pedig ösztönös lesz az egész.

4. Kihívások

A következő lépés, hogy meglépsz valami igazán bátrat, amiről sosem hitted volna, hogy neked menne.

Mondjuk bevállalsz egy külföldi munkát, vagy Erasmus lehetőséget, ahol ha tetszik, ha nem, másokra leszel utalva és muszáj lesz beszélgetned. De ilyen lehet egy utazás is egyedül: válassz olyan szállást, ahol többekkel vagy egy helyen, így biztos akad, aki megszólít téged, de a legjobb ha megpróbálsz te ismerkedni.

A munkahelyeden, suliban vállalj be előadásokat, amelyeket egyedül oldasz meg. Ezek a tapasztalatok pedig akkora önbizalmat fognak adni, hogy el sem hiszed. Idővel megtanulod kezelni az első necces helyzeteket, és végül kitudja, akár élvezni is fogod őket.

A lényeg, hogy tudd, ezzel nem vagy egyedül, mindenki izgul egy kicsit vagy éppen nagyon, amikor idegenekkel kell ismerkednie, vagy megszólítani bárkit: legyen az romantikus vagy semleges alapú.

Tudd, hogy nincs semmi baj azzal sem, ha visszautasítanak, vagy éppen nem jól reagálnak valamire. Ilyenkor ez nem ellened szól, nem szabad, hogy leépítse az önbizalmad.

Scroll to Top