Hogyan kezeljük az irigy embereket

Sárgaság: hogyan kezeljük az irigy embereket?

Tartalomjegyzék

A régi magyar mondás szerint inkább legyen száz irigyem, mint egy szánakozóm. Nem jellemző, hogy az emberek sikertelen, ügyetlen, ostoba társaikat irigyelnék. Ebben az értelemben irigyeltnek lenni egy kívánatos állapot.

Ha azonban a mélyére nézünk ennek a státusznak s eredőjének, valamint számba vesszük a lehetséges hatásait, egészen mást fogunk gondolni arról, milyen is, ha irigyelnek minket.

De mi is valójában az irigység? Beszélhetünk többféle irigységről? Milyen hatása lehet az életedre? Hogyan kezeld?

Olvass tovább, s minden kérdésedre megtalálod a választ!

Mi is az az irigység?

Egészen biztosan emlékszel, mit éreztél, amikor gyerekként egy barátod megkapta azt a játékot, amire már nagyon régóta vágytál. Vagy mikor a munkahelyeden nem téged léptettek elő, hanem egy munkatársadat.

Anélkül, hogy meg akarnálak bántani, meg mernék esküdni, hogy egyik esetben sem az ugrálva tapsolás volt a reakciód.

S ez teljesen természetes. Az irigység érzése része az ember személyiségének.

Arisztotelész úgy írta le, mint az a fájdalom, amit akkor érzünk, amikor más jószerencséjét látjuk. Angol megfelelője, az „envy” a latin „invidia” szóból ered, melynek jelentése „barátságtalan módon nézni”, „rossz szemmel nézni”.

Az irigység alapvető érzés amióta csak két ember képes összehasonlítani magát a másikkal.

Ha úgy érezzük, valaki hozzánk képest jobb valamiben, többet ért el, szebb, drágább dolgokat birtokol, akkor két dolog történhet: vagy mi is arra vágyunk, amilye a másiknak van, vagy arra, hogy a másik elveszítse azokat.

Kétféle irigység

Bizony, nem csak egyféle irigység létezik, ahogy azt a fentiekből magad is láthatod. A pszichológusok megkülönböztetik a „valódi” (rosszindulatú) és a jóindulatú irigységet. Az első típus teljes mértékben negatív.

A rosszindulatú irigységben szenvedő nemcsak vágyik mindarra, amivel irigységének tárgya rendelkezik, de arra is képes, hogy akár a saját sorsának rontása árán a maga szintjére rántsa azt.

A jóindulatú irigység ezzel szemben nem feltétlenül káros, amennyiben arra sarkallja az embert, hogy saját erőfeszítéseket téve próbálja meg elérni mindazt, ami kiváltotta belőle az érzést.

Mint ilyen, egyfajta motivációs forrásként is szolgálhat, megadva a kezdőlökést a fejlődés irányába.

Irigység vagy féltékenység?

Miután beazonosítottuk az irigység két típusát, fontos, hogy egy másik különbözőséggel is tisztában legyünk. Ugyan szoros rokonságot mutatnak, az irigység és a féltékenység mégsem használható szinonim megnevezésként.

Röviden összefoglalva, az irigység olyan dolgok birtoklási vágya, melyekkel magunk nem rendelkezünk.

Ezzel szemben a féltékenység sokkal inkább egy abbéli félelem, hogy valaki, akit mi jobbnak látunk magunknál, felsőbbrendű státuszánál fogva megfoszt minket valamitől, amit sajátunknak vélünk.

Kik lehetnek rád irigyek?

A nyilvánvaló válasz a kérdésre, hogy bárki. De bármennyire is hízelgően hangzik ez, a helyzet valamivel komplikáltabb ennél.

Megfigyelték, hogy minél szorosabb kapcsolatban vagyunk valakivel, az esetleges irigység intenzitása annál erősebb. Sokkal irigyebbek az emberek valakire, akit jól ismernek, mint idegen személyekre.

Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy az irigyelt tulajdonság, státusz, anyagi javak perzselően közel vannak szorosabb családi, baráti, illetve kollegiális viszonyokban, mintha azokat egy tv-műsorban látnánk csak.

Így a közvetlen összehasonlítás nem csak pillanatokra korlátozódik, hanem fogfájásszerűen keseríti az életet.

Irigyelt tükörkép

Nade mi van akkor, ha te magad vagy a benned ébredő irigység forrása? Azt mondod, butaság? Akkor figyelj!

A közösségi média térnyerésével beléptünk az irigység korába. Egyre nagyobb mértékben és erővel van jelen az irigység a pszichológiai konzultációkon, terápiákon, mint kísérőtünet.

Negatív emberek kezelése – Hogyan védekezzünk ellenük?

Ennek az oka kézenfekvő: a közösségi média különböző platformjain elképesztő mennyiségben zúdul ránk mások élete.

Azonban a mindennapok természetessége, nem ritkán frusztráló részletei helyett egy agyonfilterezett, megszépített és csak a jót bemutató alternatív valóság képeivel szembesülünk.

Nem csoda, hogy amikor ezeket a képeket állítjuk kontrasztba a saját életünkkel, a különbség deprimáló.

De most jön az igazán érdekes:

Mivel a posztolók maguk is idealizáltan ábrázolva teszik közszemlére életüket, így egyre gyakrabban fordul elő, hogy saját magukra, erre a manipulált énjükre lesznek irigyek.

Mind többen érzik úgy, hogy nem képesek felnőni a saját maguk által kreált világhoz. Eltávolodnak attól a hamis csillogástól, amit pedig ők alkottak, kívülről szemlélik, mintha egy idegen élete lenne, s bizony irigykedni kezdenek rá.

Miért nem jó, ha irigyelnek?

Mostanra számodra is egyértelmű, hogy az irigység igen negatív érzés, mely számos módon rontja az azt megélő személy életminőségét. De mi van azokkal, akiket irigyelnek?

Nos, lehet, hogy kívülről nézve irigy vagy az irigyeltségre, de le kell, hogy lombozzalak: irigyeltnek lenni nem túl irigylésre méltó.

Az irigység — bár minimálisan implikálja — nagyon nem egyenlő a csodálattal. A csodálat egy pozitív, meleg érzés, míg az irigységet legtöbbször az utálat kíséri, amit semmilyen módon nem tekinthetünk kellemes érzelemnek.

Kutatók azt is megfigyelték, hogy azokban, akik irigyelnek valakit, sokkal több és részletesebb információ marad meg az irigyelt személyről, annak viselkedéséről, mint valaki olyanról, aki iránt nem viseltetnek hasonló érzelmekkel. Kicsit bizony hasonlít ez a jelenség a megszállottságra.

Szintén megállapították, hogy egy irigyelt személyt gyakrabban próbálnak megvezetni azok, akik irigyek rá. Az irigység ráadásul ilyenkor tudat alatti igazolásként szolgál, mintegy indokot szolgáltatva.

Az irigység befolyásolja az etikus döntéshozatali mechanizmust is. Egy irigy ember jó eséllyel mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy akár jogtalan előnyt is biztosítson magának azzal szemben, aki iránt így érez.

Honnan ismerd fel, hogy irigyek rád?

Az irigy ember:

 • Úgy általában igyekszik elintézni, hogy ne érezd jól magad a bőrödben
 • Nem kíváncsi a személyiségedre, sikereid alkalmával meglehetősen távolságtartóvá válik
 • Kibeszél másokat a hátuk mögött. Ha ilyen beszélgetésben van részed, nincs garancia arra, hogy te azután nem jutsz erre a sorsra
 • Becsmérli a szeretteid, a hozzád közelállókat
 • Nehezebb időszakaidban hirtelen eltűnik
 • A rábízott titkaid továbbadja
 • Nem tiszteli a véleményed, degradálja azt, hogy kételkedni kezdj magadban
 • Mikor hibázol, csak annyit mond, hogy „Ugye megmondtam?”
 • Túlzóan dicsér, ami által elfedi az igazságot
 • Humornak álcázott szarkazmussal igyekszik kisebbíteni az érdemeidet, az eredményeid jelentőségét
 • Mindenben megpróbál rád licitálni, legyen az egy egyszerű ruhadarab, vagy akár az otthona
 • Megpróbál valamilyen negatív reakciót kiprovokálni belőled, mely a szomorúságtól a dührohamig terjedhet

Hogyan kezeld az irigy embereket?

Mivel közvetlen hatással vannak az életedre, így tulajdonképpen kényszerhelyzetbe kerülsz: ha semmit nem teszel, abból szélsőséges esetben bajod is származhat, de a hangulatod egészen biztosan sokkal rosszabb lesz, ha irigy emberek vesznek körül.

Tippek, amivel eredményesen tudsz megbirkózni a feléd irányuló irigységgel:

 1. Az angolban van egy mondás: „Kill them with kindness”, ami nagyjából a dobd vissza kenyérrel-re rímel. Az irigység leghatásosabb ellenszere a kedvesség. Ha nem is könnyű, de egy kedves megjegyzés irányukba, esetleg erősségeik kiemelése egészen bizonyosan lefegyverzi az irigy embereket.
 2. Sose vágj vissza a cinizmusukra, bántásukra! Csak annyit érsz el vele, hogy táplálod a veled szemben érzett negatív érzelmeiket!
 3. Ha kezd rossz irányba, személyeskedésbe fordulni egy beszélgetés, udvariasan szakítsd félbe!
 4. Sose vedd magadra, amit egy irigy embertől hallasz, hisz éppen ez a céljuk!
 5. Oszd meg velük saját nehézségeidet, beszélj nekik azokról a tulajdonságaidról, melyeket nem szeretsz! Így megláthatják, hogy te is „emberből vagy”, te sem vagy tökéletes.
 6. Adj nekik tippeket, hogyan érhetnék el a vágyaikat!
 7. Nyújts segítő kezet a bajban!
 8. Ha nem tudod megváltoztatni az érzéseiket irányodban, akkor ne erőlködj! Nem kötelességed mindenkivel jóban lenni, és szeretni sem fog mindenki.
 9. Add önmagad! Ne kérj elnézést, mert irigykednek rád!
 10. Ha máshogy nem megy, iktasd ki az irigy embereket az életedből! Vedd körbe magad azokkal, akik pozitívak veled!

Hogyan kezeljük az irigy embereket: Összefoglalás

A legfontosabb mindig észben tartani, hogy mind az irigység, mind a féltékenység azokból ered, akik így éreznek, s nem azok miatt alakul ki, akik iránt érzik.

Az egyén megfelelési kényszere, önbizalomhiánya, önértékelési zavarai a két érzelem valódi táptalaja. Ezeket kivetítve találja meg az irigység az ártatlan célpontot.

Az sem elhanyagolható, hogy az irigy emberek életét permanensen megkeserítő érzelmet csak akkor lehet kiiktatni, ha az illető beismeri magának, mit érez. Ez azért sem könnyű, mert az irigység szinte tudat alatt működik, s ráadásul szégyenteljes érzelem.

A lényeg, hogy az irigység minden formáját próbáld meg elkerülni, azt is, amit te érzel és azt is, amit irántad éreznek. Mást nem hoz, csak boldogtalanságot.

Scroll to Top