Hogyan ne adjam fel

Nyolcnál fel kell állni: avagy hogyan ne adjam fel!

Tartalomjegyzék

Covid-19. Világjárvány. Gazdasági válság. Bezártság. Bizonytalanság. Kilátástalanság. Nem csoda, ha úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok.

Nem sikerül semmi. Esélytelen vagy, minek küzdeni? Itt az ideje feladni.

Tévedsz.

Bár egyszerűbb lenne mindent eldobni és feladni, sőt talán meg is könnyebbülnél, ez csak pillanatnyi vigaszt jelentene. S ha belegondolnál abba, hogy mi mindent buksz azzal, hogy feladod, eszedbe se jutna így tenni.

Persze könnyebb mondani, mint csinálni, ebben igazad van. S megoldást a problémáidra én sem tudok adni. Cserébe segíthetek neked abban, hogy magad kerülj közelebb a megoldáshoz.

Mert mindig van megoldás!

Miért adjuk fel olyan könnyen?

Egyet már az elején kijelenthetünk: nem vagy egyedül.

Bizony, az ember hajlamosabb feladni a dolgokat, mikor nehézségekbe ütközik, mintsem leküzdje azokat. Hogy miért?

Mert így vagyunk huzalozva. Freud ezt egy kicsit szebben az örömelvnek nevezi.

Az őskorban, mikor minden nap szó szerint a túlélésről szólt, a szükségletek azonnali kielégítése létkérdés volt. Ezt támogatta az agyunk is.

Manapság viszont ez az ösztönszerű mechanizmus az egyik oka annak, amiért olyan türelmetlenek, feszültek vagyunk, ha nem kapunk meg azonnal valamit.

S mivel ezeket az érzéseket el akarjuk kerülni, ezért inkább feladjuk azt, ami nem teljesíti be hamar a vágyunkat.

Miért nem szabad mégsem feladni?

A válasz magától értetődőnek is tűnhet, persze főleg akkor, ha nem mi magunk vagyunk az érintettek. Egy nehéz élethelyzetben korántsem olyan könnyű kitartani, pedig ez a helyes döntés.

A feladás ugyanis nem más, mint önmagunk megfosztása valami jobbnak a lehetőségétől. Más szóval, ha feladjuk, konzerváljuk azt a negatív állapotot, ami a feladásba lökött bennünket.

Legyen szó álláskeresésről, egy vállalkozás beindításáról, fogyókúráról, vagy bármilyen egyéb célról, bizonyosan azért vágtál bele, mert a dolog sikerétől egy jobb életet vártál.

Ha feladod, akkor nem a kitűzött célról mondasz le, hanem saját magadról.

Bármennyire is úgy tűnik éppen, hogy nincs erőd a folytatáshoz, szeretned kell magadat annyira, hogy kitartasz.

Gondolj csak bele, lemondanál egy szerettedről a bajban? Ugye nem? Magadnak legalább ugyanennyivel tartozol.

Hogyan ne adjam fel? 7 tuti tipp, ha már nem bírod tovább

Az alábbiakban néhány gyakorlati tanáccsal szeretnélek ellátni, melyek kapaszkodóként szolgálhatnak számodra nehéz helyzetekben. 

1. Kérj segítséget!

„Egyedül nem megy”, ahogy a klasszikus dalban is elhangzik.

Ugyan javul a helyzet, de a mai napig egyfajta tabuként tekintünk arra, hogy másoktól segítséget kérjünk.

Részben neveltetésünk miatt, részben amiatt, hogy a segítség kérésével felfedjük gyengeségünket, esendőségünket, rosszabb esetben az alkalmatlanságunkat.

Érdekes módon inkább feladnánk a dolgokat, hiszen annak nincs, vagy jóval kisebb társadalmi stigmái vannak.

Pedig semmi szégyellni való nincs abban, ha segítséget kérünk. Ráadásul ez a segítség ezerféle lehet.

Egy jó kis beszélgetés egészen új perspektívákat fog megnyitni előtted, melyekre magadtól egy stresszes élethelyzetben nem is gondolnál. Nem te vagy az első, aki kilátástalannak tűnő szituációba kerül, tehát butaság lenne mások hasznos tapasztalatait figyelmen kívül hagyni.

Lehet, hogy ha konkrét javaslatot nem is fogsz kapni attól, akihez fordultál, de tud olyat ajánlani, aki viszont képes ilyennel szolgálni.

Ne habozz segítséget kérni, ha már csak a feladást látod lehetőségként magad előtt! Nincs veszítenivalód!

2. Gondold át, miért akarod feladni!

Eljutni odáig, hogy már próbálkozni sem akarsz, nem egyik pillanatról a másikra történik.

Ez egy folyamat, s mint ilyennek, volt valahol egy kezdete. Ha veszed az időt és energiát, hogy azonosítsd ezt a kezdőpontot, arra is lehetőséged lesz, hogy pontosan lásd frusztráltságod okait.

Lehet, hogy nem is feladni akarod, hanem csak egy kis szünetre van szükséged, hogy aztán tiszta fejjel, újult erővel könnyedén átvidd a korábban leküzdhetetlennek tűnő akadályt.

3. Képzeld magad elé a célt!

Ahelyett, hogy az előtted álló probléma-hegyre koncentrálnál, képzeld el, hogy eljutsz a kitűzött célig!

Próbáld meg gondolatban átadni magadat annak az örömnek, amit akkor éreznél, ha eljutnál az áhított eredményig. Ez a mámorító érzés olyan löketet adhat neked, aminek a hatására azt a hegyet úgy tolod el az útból, mint egy műanyag kerti széket.

4. Ünnepeld meg a sikereid!

Olyan márpedig nem létezik, hogy mindent rosszul csináltál!

Gondold végig, mik voltak azok a dolgok, amik jól sikerültek a terved, célod megvalósítása során.

Ezzel bebizonyítod magadnak, hogy nem vagy alkalmatlan, másrészt még receptet is találhatsz az elháríthatatlannak vélt gondok megoldására. Innen már csak egy lépés, hogy újra nekiveselkedj a feladatoknak.

5. Sorold fel azokat a dolgokat, melyekért hálás vagy!

Lehet akármekkora a baj, sosincs minden veszve.

Vedd sorra azokat a dolgokat az életedben, melyekért hálás vagy.

Ahogy haladsz előre ezen a listán, úgy kerül egészen más megvilágításba jelenlegi helyzeted.

A hála érzése segít elűzni azokat a negatív gondolatokat, melyek önmagukban képesek is megakadályozni bármilyen terv megvalósítását. S ha ezek az érzések már nem gátolnak, újra szabad lesz az út előre.

6. Hallgass zenét!

De ne akármilyet! Köztudott, hogy a zene képes elmélyíteni az aktuális hangulatot.

Tehát figyelj arra, hogy ha épp úrrá lesz rajtad a kilátástalanság érzése, ne egy tragikus operával próbáld elterelni a gondolataidat.

Akkor is, ha egyébként egyetlen sejted sem kívánja, keress egy vidám filmzenét, vagy könnyebb műfajú dalt, melyhez kellemes személyes emlékek kötnek.

A szám végére egészen más hangulatba fogsz kerülni, s ha szeretnéd meglovagolni ezt a hullámot, akkor nem marad más hátra, mint maga Rocky Balboa! Azután pedig irgalom az előtted álló akadályoknak!

7. Menj el egy állatmenhelyre!

Szokatlanul hangzik? Mert az is.

Most biztosan azt gondolod, hogy kevés lehangolóbb hely létezik egy menhelynél, és van is ebben valami.

De voltál már a teljes világmindenség egy élőlény számára? Mert annak a kutyának, akit sétálni viszel majd, az leszel.

Látni fogod, hogy annak ellenére, hogy milyen körülmények között kénytelen tölteni a mindennapjait, egyetlen simogatásod után egyszerre megszűnik számára a lehangoltság, letargia, szomorúság, ami egy menhelyi kennelben jut neki osztályrészül.

S ez a sugárzó öröm bizony ragadós. Illetve, ha egy kutya képes percek alatt elfelejteni minden bánatát, ha menhelyen töltött évek után is tud boldogan élni, neked milyen mentséged marad arra, hogy feladd?

A feladás következményei

Hadd szemléltessem neked néhány való életből vett példával, mit is jelenthetne a feladás:

J.K. Rowling:

A Harry Potter könyvek szerzője az éhezés határán, egyedülálló anyukaként írta meg a világsiker első kötetét.

Arra sem volt pénze, hogy a kiadóknak küldött nyers változatokat lefénymásoltassa.

Több, mint egy tucatszor dobták vissza a kéziratot, míg egy kis londoni kiadó (tulajdonosának kislánya) fantáziát látott benne. A többi már történelem.

Michael Jordan:

Minden idők talán legjobb kosárlabdázóját nem vették be a gimnáziumi csapatba.

A fiatal Michael természetesen teljesen összetört. Ahelyett azonban, hogy elsüllyedt volna az önsajnálat mocsarában, a kudarcot üzemanyagként felhasználva megsokszorozta erőfeszítéseit.

Meg is lett az eredménye!

Fred Astaire:

„Minden idők legnagyobb férfi sztárjáról” karrierje kezdetén a következőt mondta az MGM Stúdió igazgatója:

„Nem tud játszani. Nem tud énekelni. Kopaszodik. Nem jóképű. Egy kicsit tud táncolni.”

Azt hiszem nevezhetjük ezt megsemmisítő ítéletnek. De nem Fred Astaire-nek, aki ezeket a szavakat élete végéig a Beverly Hills-i villájának kiemelt helyén őrizte.

Henry Ford:

1889-ben 150 000 dollárnyi befektetői tőkével megalapítja a Detroit Automobile Company-t. Egy év múlva csődbe megy.

1901-ben szintén befektetők segítségével létrehozza Henry Ford Company-t. Nem sokkal később ez a cég is csődöt jelent.

Erős kezdés, igaz?

Ford azonban nem adta fel. Az 1903-ban megalapított Ford Motor Company öt évvel később árulni kezdte a Ford T-modellt, melyet a legmodernebb gyártósorokon raktak össze, s ezzel kezdetét vette a közlekedés forradalma.

Thomas Edison:

A történelem egyik legnevesebb feltalálójának nevéhez, több mint ezer szabadalom köthető.

Egyik legfontosabb találmánya a mindannyiunk életébe fényt hozó elektromos villanykörte. Igen ám, de míg eljutott a működő verzióig, több mint 10 000 alkalommal vallott kudarcot.

Igen, több mint 10 000 kísérlete maradt sikertelen. Ezekről Edison maga úgy gondolkodott, hogy megtalálta 10 000 módját annak, hogyan biztosan nem fog működni a dolog.

A fenti történetek főszereplői mind teljes joggal mondhatták volna, hogy feladják. Sokkal kevesebbért is úgy éreznénk, nemhogy fölösleges tovább próbálkozni, egyenesen káros. Ha a kisebb ellenállás irányába haladtak volna gondjaik sodrásában, akkor esetükben nem csak a saját életük lett volna kevesebb hanem a miénk is.

Összegzés

Hogyan ne add fel? Nem baj, ha úgy érzed nincs tovább.

Ne gyűlöld magad azért, mert eleged lesz, mert úgy érzed, nem bírod már. Csak olyannal nem fordul ez elő, aki az égvilágon semmit nem csinál.

Aki azonban szeretne véghez vinni valamit, vagy csak ki akar kecmeregni egy csávából, az óhatatlanul mélypontra kerül egyszer.

De ne fejtsd el, amíg lélegzel, addig megoldás is van, még ha ez egy adott pillanatban nem is látszik számodra. Tarts ki, szegd le a fejed, mint egy bika és irány előre!

A sötétség nem tarthat örökké.

Scroll to Top