Hogyan ne érdekeljen mások véleménye

Hogyan ne érdekeljen mások véleménye-10 hasznos tipp

Tartalomjegyzék

Félsz, hogyan ítélnek meg mások? A negatív vélemény is rosszul érint, főleg, ha még rosszindulatú is?

Ezek természetes dolgok, senki sem szereti azt hallani, hogy valamit rosszul csinált vagy valamiben nem jó. A kritika lehet fájóan igaz, előremutató, de lehet direkt gonosz és igazságtalan is.

Ha kíváncsi vagy hogyan tanulhatod meg kezelni ezeket és szétválasztani a hasznos tanácsokat a direkt kicsinyes rosszakaróktól, akkor olvass tovább.

Ha azt veszed észre magadon, hogy kifejezetten rosszul érintenek a kritikus hangok és félsz mások véleményétől, akkor első körben magadba kell nézed.

Miért is van ez így?

Kevés talán az önbizalmad, vagy nem akarsz igazán szembenézni önmagaddal.

Ha megtanuljuk jól kezelni ezeket a helyzeteket, és csak a hasznos tanácsokat megfogadni, a rosszakkal pedig nem foglalkozni, akkor a végén biztosan fejlődni fogunk.

Mi a különbség a rosszindulatú és az effektív kritika között?

Számtalan önjelölt coach, film és a média is tolja azt az üzentet, hogy ne törődjünk senki véleményével, és ha valaki kritizál az csak féltékeny.

Persze, sokszor ez áll a háttérben, azonban, ha minden negatív vagy annak tűnő véleményt hárítunk, akkor a végén csőlátásunk lesz és egy kicsit se tudunk fejlődni.

Hogyan lehet megkülönböztetni, hogy valaki csak bántani akar-e minket vagy segíteni?

Először is, fontos megnézni, kitől jön a kiritka, ki mondja azt a véleményt.

Ha egy olyan személy, aki fontos nekünk, esetleg felnézünk rá, vagy tudjuk, hogy tényleg van tapasztalata arról, amiről beszél, akkor talán nem árt elgondolkozni azon, amit mond.

A munkahelyeden, ha egy nálad sokkal képzettebb vagy tapasztaltabb kollégád elmondja, nem jó módon csinálod a feladatodat, akkor nem biztos, hogy az a legjobb, ha hárítod és nem törődsz a véleményével.

Ha viszont olyan embertől érkezik kritika, vagy fogalmaz meg véleményt, aki még soha nem is volt a te helyzetedben, nem is tudja, hogyan működik az adott dolog, de még csak téged se nagyon kérdezett meg, csak nagyon véleményt akar nyilvánítani, akkor jobb, ha elengeded a füled mellett.

Az sem mindegy, hogyan mondja az a bizonyos illető a véleményét.

Ha nagyon erőszakosan, fröcsögő módon, akkor azt nehéz effektív kritikaként elkönyvelni. Aki személyeskedik és csak azt hajtogatja, hogy ez nem jó, de nem mondja el, hogy szerinte mi lenne a helyes, akkor ismét csak a kioktatás volt a célja, nem a konkrét segítség nyújtás.

Aki valóban motiválni és segíteni akar téged, az nyugodtan, érvekkel alátámasztva fogja elmondani, amit szeretne, és nyitott a te véleményedre is, amiből egy jó kis vita, vagyis inkább eszmecsere kerekedhet.

Illetve maga a probléma, vagyis a véleménye tálalása és annak megközelítse is beszédes.

A szakértők szerint, amikor effektív kritikát fogalmazunk meg, akkor oda kell figyelni, hogy ugyan persze legyünk őszinték, de próbáljunk több pozitív dolgot kiemelni, mint negatívat.

Kezdjük mondjuk úgy a mondanivalót, hogy „Nagyon jól álltál neki a feladatnak…Milyen jó, hogy ennyire lelkes vagy és eltökélt…stb.” Ha nem elvenni akarják a kedvünket, hanem motiválni, akkor biztos, hogy a jó dolgokat is kifogják emelni.

Aki csak ki akar beszélni, bántani akar, az sokszor nem is a szemedbe mondja a véleményét vagy direkt bántó módon teszi azt.

Ne feledd, az ilyen embereknek első körben saját magukkal, az ő önbizalmukkal van gondjuk, és rajtad múlik te hogyan kezeled ezt. Teret engedsz neki vagy már csírájában elfojtod a dolgot.

10 tipp, hogyan ne érdekeljen mások véleménye

Ha úgy érzed nagyon nehezen viseled a kritikát, félsz mások véleményétől és minden lépésedet az határozza meg vajon más mit fog hozzá szólni, akkor ideje egy kis önismereti utazásnak.

Gondold át, mióta tart ez az állapot, és fogalmazd meg magadnak mitől félsz igazán.

Esetleg attól, hogy kinevetnek?

Vagy, hogy nem fognak szeretni?

Ezek mind arra utalnak, hogy nincs elég önbizalmad. Félsz, hogy a saját véleményed és te magad sem lehetsz elég jó másoknak.

Ha ezt legyőződ és a helyére teszed magadban, akkor beáll az egyensúly.

1. Mindig van megoldás

Gondolj arra, hogy ahány ember, annyi féle megoldás van egy problémára.

Nyugodtan hallgass meg többféle gondolatot, hiszen lehet tanulsz belőlük, de hallgass a szívedre és az eszedre, tudni fogod, hogy neked mégis mi válik be. Ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy neked is jó lesz.

2. Vállalj felelősséget döntéseidért

Azt se feledd, hogy senki sem dönthet helyetted, és a következményeket is a legtöbb esetben egyedül viseled.

Így, ha mindig mások határozzák meg a döntéseidet, egyfolytában azon aggódsz, ki mit fog szólni hozzá, akkor egy idő után rájössz, hogy helyetted élik az életedet.

Vedd a kezedbe az irányítást, és kezdj el felelősséget vállalni a döntéseidért. Elsőre ijesztőnek tűnhet, mert az is, de ez a felnövés egyik fontos szakasza.

3. Nem vagy egyedül

Attól, hogy nem hallgatsz folyton mások véleményére, még nem jelenti azt, hogy egyedül vagy.

Számos oldalon olvastam, hogy azért nem szabad figyelembe venni a kritikákat és a megmondóembereket, mert végsősoron úgyis csak magunkra számíthatunk.

Persze, ez egy bizonyos pontig igaz, hiszen a legtöbb problémát valóban csak mi magunk tudjuk megoldani.

De sosem szabad elfejteni, hogy igenis számtalan ember vesz minket körül, akik szeretnek és fontosak vagyunk nekik, attól függetlenül, hogy milyen döntéseket hozunk az életünkben és, hogy azok bejönnek-e vagy sem.

4. Fogadd el, hogy hibázhatsz

Ami még segíthet abban, hogy ne érdekeljen mások véleménye az az, hogy rágyere, hibázni emberi dolog.

Az élet velejárója, hogy nem mindig döntünk jól: sokszor meggondolatlanok vagyunk, máskor pedig addig halogatunk valamit, amíg lemaradunk róla.

Előbb vagy utóbb, megtanuljuk a leckét, és sokszor pont egy kudarc vezet minket egy még jobb irányba, főleg, ha nyitottak vagyunk és tanulunk belőle.

5. Másnak is lehet véleménye

Amit sohase felejts el, hogy a vélemény szubjektív.

Ha úgy nézzük, egy kicsit, a saját maga szemszögéből mindenkinek igaza van.

Ezért sem kell minden véleményre hallgatni, hiszen az mindig az egyén saját, szubjektív gondolatait jelenti. Lehet, hogy jót akar neked, lehet, hogy nem, de ez mindig az ő szemszögét tükrözi majd, ami nem kell, hogy egyezzen a tieddel.

6. Nem lehet mindenkinek megfelelni

Úgysem lehet mindenkinek megfelelni, és ez bizony nagy igazság.

Ha egész nap azon igyekeznél, hogy mindenkinek jót tegyél, és mindenki elégedett legyen, ritkán lennének jó és sikeres napjaid.

Hiszen ez lehetetlen, ha pedig mégis sikerülne, ott lebegne a nagy kérdés: és velem mi van? Gondold át, hogy te mit akarsz, téged mi tesz boldoggá.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csak te létezel, és mindenkin át kell gázolni. Aki fontos neked, annak a véleménye is az, viszont egy bizonyos ponton túl, el kell engedni, ha te egyszerűen nem tudsz azzal azonosulni. Hiszen ő is azt szeretné, hogy boldog legyél.

7. Mások véleménye sokszor inkább róluk szól

Aki direkt csak kritizál és beszólogat vagy rád akarja tukmálni a véleményét, csupán pótcselekszik.

Vagyis lehet a saját hiányosságait, félelmeit leplezi. Amíg téged bánt, kinevet vagy mások előtt próbál megalázni, addig sem vele, és az ő hibáival foglalkoznak.

Figyeld meg, az ilyen, általában hangos és goromba emberek a leginkább törékenyek és önbizalomhiányosak belül.

Bár nehéz, de ha megpróbálod kívül helyezni magad a helyzeten, rájössz, hogy ez sohasem rólad szól, sokkal inkább róluk.

8. Válogasd meg kinek a véleményére adsz

Valóban meg kell válogatni, hogy kinek a véleményére adunk. Nem az a lényeg mit mondanak, hanem az, hogy ki mondja!

Ha megfigyeled, sokan éppen azt mondják, amit a másik hallani akar, aztán ahogy kiment a szobából, már máshogy látják.

Minden az őszinte kommunikáción és a bizalmon múlik. Aki csapong és nem őszinte, annak kár lenne a véleményére és a kritikáira hallgatni. Csupa időpocsékolás.

9. Valamin Te sem tudsz változtatni

Van, amin egyszerűen nem tudsz változtatni. Az egyik ilyen, hogy ki mit gondol rólad, és a döntéseidről.

Vagyis ez teljesen nem igaz, hiszen mi magunkon igenis sokat tudunk faragni, hogy minél jobbak lehessünk.

Azonban, azoknak, akik a fejükbe vesznek valamit, vagy csak azértis rossznak akarnak minket látni, úgysem tudod megváltoztatni ezt a fixa ideáját.

Engedd el ezt, és próbálj megfelelni saját magadnak.

Az néha sokkal nagyobb meló.

10. Legyenek saját szabályaid és céljaid

Alakítsd ki a saját életfilozófiádat, elveidet, és próbálj azok mentén élni. Így, sokkal kevésbé fognak zavarni mások okoskodásai, kéretlen tanácsai.

Ha te tudod mit akarsz, merre mész, akkor ebből senki sem tud majd kizökkenteni.

Ez nem elvakultságot jelent, hiszen ettől még mindig felül kell időnként bírálnod magad, hogy jó úton haladsz-e. De ez a saját döntéseid, gondolataid alapján kell, hogy történjen.

Hogyan ne érdekeljen mások véleménye: Összefoglaló

Ne hagyd, hogy egy negatív kritika vagy vélemény teljesen kikészítsen. Ez hosszú távon teljesen fel tudja emészteni az embert.

Néha egy-egy visszajelzés és az építő kritika hasznos lehet, érdemes meghallgatni őket. De gyakran nincs produktív haszna annak, amit mások mondanak, mert gyakran csak rosszindulatból vagy irigységből teszik.

Ilyenkor sokkal jobb megközelítés, ha magadra és a céljaidra öszpontosítasz, nem figyelve mások rosszalló véleményére.

Scroll to Top