Hogyan ne gondoljak rá? - 15 tipp a szerelmi csalódásra

Hogyan ne gondoljak rá? – 15 tipp a szerelmi csalódásra

Tartalomjegyzék

A szerelmi csalódás, legyen a szakítás vagy éppen egy be nem teljesült kapcsolat, hasonló fázisokon megy keresztül, mint a gyászfolyamat.

Mindennek meg kell hagyni a maga idejét és bizony vannak kihagyhatatlan részek.

A továbblépéshez viszont egy bizonyos ponton túl, meg kell próbálnunk visszatérni a régi életünkbe és elkezdeni kiverni a fejünkből az illetőt.

Milyen módszerekkel tudunk túllépni rajta és egyre kevesebbet gondolni rá?

Cikkünkből kiderül!

Ha nagyon erőltetetten igyekszel nem gondolni rá, akkor szinte biztos, hogy csak rajta fog járni az eszed.

Ha viszont összekötöd új dolgok és emberek megismerésével, önfejlesztéssel, akkor egy idő után önkéntelenül is mások fogják átvenni a helyét a fejedben.

Fontos, hogy megadd magadnak a kellő időt egy fájdalmas szerelem feldolgozására, de nem szabad hagynod, hogy túl sokáig benne ragadj ebben az önsajnálatban.

Hogyan ne gondolak rá?!

1. Régi szokások megváltoztatása

Vedd sorra, hogy mik azok a helyek, tevékenységek, amelyeket együtt csináltatok. Az elején ugyanis jobb, ha kerülöd ezeket!

Ha megteheted kerüld a számotokra egykor fontos éttermeket, parkokat vagy bármit, amihez valami szép emlék köt és most inkább fájdalmas lenne.

A hozzá köthető személyektől is próbáljuk inkább távol tartani magunkat, hiszen egyrészt folyton ő jutna róluk eszünkbe, illetve fennáll a veszélye, hogy ők is csak róla kérdeznének.

A közösségi médiában is jobb, ha leiratkozunk róla, letörölni persze nem kell, de ha nem látjuk éppen mikor, kivel mit csinál, az biztos, hogy segít az elfelejtésében.

2. Vedd sorra mit nem szeretsz benne

Az emlékek sokszor megszépülnek, főleg egy szakítás után. Hirtelen képesek vagyunk elfelejteni, hogy mit nem szerettünk benne, mi volt kicsit is idegesítő.

Persze nem kell utálkozni és kígyót békát kiabálni a másikra.

Elég, ha esetleg mi magunkban fejben vagy akár egy kis papírra leírva számba vesszük a nem túl vonzó tulajdonságait, hogy mivel bántott meg minket.

Azt sem árt végig gondolni, mi valóban boldogok voltunk-e ebben a kapcsolatban vagy inkább az egyedüllét az, ami most jobban megijeszt minket. Lehet a végére rájössz, nem is érdemes annyit túráztatnod magad ezen az emberen.

3. Társasági élet

Bár az elején jól tud esni a magány és az önsajnálat, egy idő után jobban tesszük, ha elkezdünk programokat csinálni.

A társasági élet felpezsdítése biztos jótékony hatással lesz a felejtésre.

Csináljunk minél több programot a barátokkal, legyen az akár buli, mozi vagy csak egy kis filmezés. Egy idő után próbáljunk kifejezetten figyelni arra- és erre kérjük meg a barátainkat is, hogy ne hozzuk szóba az exet vagy aki miatt fáj a szívünk.

Gondolj bele, egy bizonyos idő eltelte után úgysem tudtok már újat mondani a dologról, nincs értelme újra és újra ugyanazokat a fájdalmas köröket róni.

4. Új hobbik

Belekóstolni valami újba mindig izgalmas.

Megakartál tanulni táncolni, de ő sosem akart eljönni veled? Hajrá, vedd a tánccipőt és keress egy helyet, ahol kipróbálhatod magad.

Itt nem csak egy új hobbit, de egy új közösséget is találhatsz.

Tisztalappal kezdhetsz, ahol biztos, hogy nem lesz az illetőről szó, hiszen nem is tudják, hogy létezik.

Engedd el a fantáziádat és kezdj bele olyan dolgokba, amelyekhez eddig nem volt elég bátorságod vagy mindig halogattad. Ezek biztos, hogy nagyon jó hatással lesznek az önbizalmadra is.

5. Tűzz ki célokat

Gondolj arra, hogy ez most egy új fejezet az életedben. Találj ki magadnak új célokat.

Kezdj el egy képzést, tanulj nyelveket vagy mondj fel a munkahelyeden, ha már régóta váltani szerettél volna. Kezdd el megtalálni önmagadat. Miközben pedig ezt tervezed, biztos, hogy nem rajta fog járni az agyad. Ideje, hogy te kerülj a saját fókuszodba.

Lehet már hónapok vagy évek óta megsem kérdezted magadtól:

Mire van szükségem?

Milyen a jövőbeli terveim vannak?

Hova szeretnék eljutni?

Ezeken gondolkodni és lépéseket is tenni az irányukba biztos, hogy segítenek a felejtésben.

6. Írd ki magadból

Az írás terápiát, naplóírást a legtöbb pszichológus is szokta ajánlani a szorongásra vagy egy probléma feldolgozására.

Írd ki magadból az érzéseket a gondolatokat, akár még egy képzeletbeli búcsúlevelet is írhatsz neki, amit persze nem kell elküldeni.

De ha így egyben látod a gondolataidat, érzéseidet talán benned is tisztul a kép, és el tudod őt engedni.

Akár még egy kis jelképes rituáléval is összekötheted.

Írd le egy papírra, amit gondolsz a helyzetről, vagy amit kívánsz, esetleg a rossz tulajdonságait és égesd el. Ezzel, mint egy jelképezve a leválást.

7. Összegezd a kapcsolatot

Akármennyire is el akarod terelni a figyelmedet róla, előbb valóban el kell engedned.

Ehhez pedig muszáj kicsit átgondolnod a vele való kapcsolatodat, mintegy összegezni annak a jó és rossz oldalait.

Átgondolni miért lett vége, és hogy te mindent megtettél, hogy működjön, de ennek így kellett lennie. Ha rájössz a hibákra, és megpróbálod levonni belőlük a tanulságokat és a leckét, akkor könnyebb lesz a továbblépés is.

Ha többet nem kell agyalnod a miérteken, sokkal könnyebben fogod kiverni őt a fejedből. Egyszer csak már azon kapod magad, hogy minden különösebb erőlködés nélkül az eszedbe sem jut a másik.

8. Sportolj, meditálj

Az egyik legjobb szorongás és depresszió elleni tevekénység a sport és a meditáció.

Ezekhez ugyanis hatalmas akaraterő és koncentráció kell. Ilyenkor megszűnik a külvilág, csak az adott mozdulat vagy póz létezik, na meg a légzésed, amire legalább annyira oda kell figyelned, mint a helyes mozgásra, tartásra stb.

Nincs is ennél jobb figyelemelterelés, ráadásul endorfint is felszabadít a tested ilyenkor, így garantáltan a kedved is jobb lesz utána.

A sport, a meditáció és bármilyen mozgásforma nem csak az egészségednek és a testednek tesz jót, de a szellemednek és a lelkednek is.

9. A gondolat ereje

Biztos már te is hallottad a kissé klisésen hangzó mondást a gondolat teremtő erejéről.

Pedig, ha belegondolsz, van benne ráció.

Számos technika létezik, amelyekkel tudjuk irányítani és befolyásolni a gondolatainak, hogy azok a lehető legkevésbé kalandozzanak el. Illetve sokan hisznek például a mantrákban, amelyek gyógyítani és pozitív irányba terelni is képesek, a jó dolgok „mondogatásával”.

A kimondott szavak végig rezegnek a testünkben, kellemes hatást fejtenek ki, és idővel már mi magunk is elhisszük azokat. Ahogy a folyamatos aggódással, és negatív gondolatokkal egyre mélyebbre tudod magad lökni, úgy ez miért ne működhetne a másik irányba is. 

Ez persze hosszú folyamat és sokat kell gyakorolni, de egy próbát megér, ha ezzel is egy kicsit közelebb kerülsz ahhoz, hogy ne rajta rágódj, hanem előre nézz.

10. Tanulj belőle

Próbálj túllépni a haragon, a sértettségen, a szomorúságon és az összes negatív érzésen, ami ilyenkor természetes módon előtérbe kerül.

Gondold át, te mit kaptál ettől a kapcsolattól, mennyit tanultál vagy mi az, amit legközelebb már nem akarsz elkövetni.

Akár nagy igazságokra is lelhetsz, amelyek segítenek, hogy a következő kapcsolatodban már ne kövesd el ugyanazt. Ha túllépsz azon, hogy szomorúvá tesz a hiánya, vagy éppen a dühön, amit iránta érzel, egyszer csak valóban szabaddá válsz.

11. Engedj magadhoz közel másokat

Ez persze a kényes rész. Van, aki arra esküszik, hogy felejtésre a legjobb gyógyír az új szerelem, vagy egy kis kaland. Van viszont, aki nem akarja elsietni.

Mind a kettőt megértem, bár hozzá tenném, hogy ilyenkor számításba kell venni, hogy ezzel plusz egy főt is belevonsz a történetbe, akinek vannak érzései, ezért nem árt tisztázni, te mit vársz az adott szituációtól.

Ettől függetlenül, ha úgy érzed már készen állsz ismerkedni, nem szabad, hogy a félelmeid irányítsanak.

Nyiss mások felé, nyugodtan randizz vagy csak ismerj meg új embereket. Ez segít, hogy az önbizalmad is kicsit a helyére kerüljön és végre kiszakadj a saját gondolataidból.

12. Utazás

Amennyire időd, pénztárcád engedi, az egyik legjobb figyelemelterelő tevékenység az utazás és az új élmények gyűjtése.

Persze, nem csak a világ másik felén érezheted jól magad, utazhatsz az országon belül, de akár a környékeden is felfedezhetsz új helyeket. Én mindenképp ajánlom, hogy keress természetközeli tájakat, amelyek még inkább gyógyítják a lelked és segítenek kiszakadni.

Szervezzetek a baráti társaságoddal túrákat, amelyek után biztos, hogy fel fogsz töltődni. De egyedül is nyugodtan bóklászhatsz a természetben, és tisztázhatod a gondolataidat.

13. Ne keresd őt

Az egyik legfontosabb alapszabály ilyenkor, amikor épp azon dolgozol, hogy valakit elfelejts az az, hogy nem keresed őt.

Ne engedj a berögzült szokásoknak: nem kell vele már minden élményt megosztani és arra is akad más ember, aki segíthet egy problémát megoldani.

Csak tesztből sem szabad keresni őt, mindenféle kamu kifogásokkal, mint hogy nálad hagyta a törölközőjét.

Ezek után csak még rosszabbul fogod érezni magad, főleg, ha nem olyan reakciót kapsz, mint, amit vártál. Kezdj teljesen új életet, amelynek, még ha fáj is, ő már nem a részese.

14. Új külső

A változás ilyenkor egészen új perspektívát nyithat számodra is.

Nem csak az eddigi szokásainkat kell átgondolni, de igazán üdítően hathat, ha a külsőnket is kicsit felfrissítjük. Nem kell egyből drasztikus dolgokra gondolni, bár ha éppen az esik jól, akkor semmi akadálya.

Utálta mindig a rövid hajat? Ideje akkor, hogy levágasd! Mindig is szőke akartál lenni? Próbáld ki!

Menjetek vásárolni a barátiddal és kicsit frissítsétek fel a ruhatáradat, így biztos, hogy nem fogsz sírva egy ruha előtt állni, hogy ebben voltatok először randizni és még sorolhatnám.

Ezek az apró kis trükkök jó hatással vannak a lelkedre és segítenek a gondolataid elterelésében is, így két legyet ütsz egy csapásra.

15. Életmódváltás

Az új külsővel együtt járhat az életmódváltás is. 

Hiszen, ha belegondolsz, ezentúl valóban egy új élet kezdődik, amelynek ő nem lesz a szereplője és nem kell, hogy ez feltétlenül rossz legyen. Az egészen mélyreható életmódváltáson át, a kis apró részletekig, ilyenkor minden hasznos lehet.

Kezdve az olyan apróságokkal, hogy új szokásokat, rutinokat veszel fel: legyen az a reggeli futás, egészséges étkezés vagy sport. De kialakíthatsz egy egész új étrendet, mondjuk elhagyod a hús, vagy a tejtermékeket, de az életmódváltás szólhat akármi másról is.

Lényeg, hogy érzed ez már egy teljesen tiszta lap, és egy új élet, ami nem kell, hogy feltétlenül róla szóljon, sőt.

Hogyan ne gondoljak rá?: Összegzés

Fontos tisztázni, hogy a felejtést nem lehet erőltetni és teljesen rendben van, ha te még sokáig gondolsz rá és fáj, ami történt.

A lényeg inkább azon van, hogy érezd a határt, amikor ez a szituáció már nagyon ural és lehúz téged.

Ez mindenkinél máshol van természetesen, de fő, hogy legyél őszinte magaddal.

Amikor pedig eljött ez a pont, akkor teljes erőbedobással koncentrálhatsz magadra, az új életedre.

Cover photo: Istock

Scroll to Top