Hogyan ne legyek unalmas

Hogyan ne legyek unalmas? 12 tipp, hogy jobban odafigyeljenek rád

Tartalomjegyzék

Meglehetősen szubjektív fogalom, hogy mit vagy kit nevezünk unalmasnak.

Hogy egy példával éljünk, valaki számára egy adott film a végtelen szenvedés és unalom netovábbja, míg másnak csupa izgalom és érdekesség.

Így van ez az unalmas emberekkel is, nézőpont kérdése. Az pedig, hogy unalmasnak érzed magad, leginkább önértékelési problémákból fakad.

Unalmasnak érzed magad? Biztosíthatlak róla, nem vagy egyedül vele, az emberek többsége hasonlóan érez, hiszen mindig van a társaságban valaki, akire a többiek jobban odafigyelnek. De, ha belegondolsz, a legszebb lány, soha nem a legtöbbet locsogóval távozik.

Rögtön az elején jegyezzük meg, hogy unalmasnak lenni sokkal jobb, mint fárasztónak!

Ha valaki folyamatosan löki a dumát és kényszeresen szórakoztatni akar egy másik embert, vagy egy társaságot, annak előbb nem utóbb az lesz a vége, hogy „de fárasztó ez az ember”.

Persze a másik véglet se jó, ha elmész egy randira, de képtelen vagy megszólalni, mert az bizony ciki tud lenni.

Ahogy az is kellemetlen érzés, ha egy társaságban ülsz és már mindenki háromszor hozzászólt a témához, de te még egyszer sem.

Íme pár tipp, hogy hogyan ne legyél unalmas!

1. Kérdezz

Ha unalmasnak érzed magad, és nem tudod mit is mondjál, akkor kérdezz a másiktól. Gagyinak tűnhet, pedig ez egy tökéletes módszer.

A legtöbb ember imád magáról beszélni, ha kérdezel tőle, akkor remek társaságnak fog gondolni. A beszéd egy picit mindig terápiás dolog is, így ha kettesben vagy valakivel, akkor ő jól fogja érezni magát, attól, hogy beszélteted.

Mindig figyelj oda a másik mondanivalójára. Az emberek imádják azt, ha figyelnek rájuk és nyugodtan kérdezz közbe, ha valami kényes témához ér.

Egy egyszerű példa: Ha arról beszél, hogy nem bírja a főnökét, mert az igazságtalan és agyon hajszolja, akkor szólj közbe, hogy gondolkodott-e már munkahely váltáson, miért nem áll ki magáért, szereti-e amúgy a munkáját, stb. Bármit, ami kapcsolódik a témához.

Általában működik, hogy ne te beszélj többet, az emberek szeretik hallani a saját hangjukat, de figyelmesnek lenni menőbb.

Mindig próbálj kreatívan kérdezni, de ha nincsen ötleted, az se baj, ha maradsz a klasszikusoknál. Milyen volt a napod? – nem a legizgalmasabb téma, de ne félj tőle, a másik figyelmességnek fogja venni és örülni fog neki.

Ha odafigyelsz a partneredre, érezni fogod éppen mi foglalkoztatja, próbálj ezekbe belekérdezni.

2. Ne beszélj sokat magadról

Furán hangzik, de így van, ne vidd túlzásba, hogy magadról beszélsz.

Ha nem hegymászó vagy, vagy mélytengeri búvár, akkor kerüld azt, hogy hosszú perceken keresztül ecseteled, hogy mi történt a munkahelyeden, milyen sokat kellett dolgoznod, rossz volt az ebéd etc.

A másik figyelmességből meghallgat ugyan, de biztos, hogy unalmasnak fog gondolni.

Ezeket soha ne vidd túlzásba, és ha ilyenekről beszélsz, akkor próbáld legalább lelkesen tenni. A lelkesedés gyakran átragad a másikra és így a számára érdektelen téma se lesz annyira unalmas.

3. Ne beszélj sokat másokról

Kevés fárasztóbb dolog van annál, mint amikor valakinek egy számára teljességgel ismeretlen emberről tartasz előadást.

Rettentő unalmas, ha belegondolsz, téged sem érdekel, hogy mi a helyzet a melletted sétáló ember unokatestvérének a kislányával.

Egy beszélgetés csak úgy tud izgalmas lenni, ha oda a másik is csatlakozni tud. Inkább kérdezd meg mi a kedvenc könyve, filme, és beszélgessetek arról, mint ismeretlen barátokról és rokonokról.

Ne feledd, ami neked izgalmas, az nem biztos, hogy a másiknak is az.

Akit nem láttunk, nem ismerünk, az kevésbé is érdekel bennünket.

4. Ne erőltesd a saját témád

Érdekel a kvantumfizika? Tök jó, engem is! Dumáljunk a kvarkokról és Rovelli új elméletéről a feketelyukakat illetően. Velem lehet, de a másikat lehet, hogy ez nem érdekli, mert ő inkább a reneszánsz festészetért van megőrülve.

Beszélhetsz a kavantumfizikáról, nincsen vele semmi baj, sőt izgalmas is lehet a másiknak a téma, de ha úgy érzed, hogy fárasztja, akkor engedd el.

Ne erőltesd a saját témád, mert ha a másikat nem izgatja fel, akkor bizony unalmas embernek fog tartani téged.

Próbáld kipuhatolózni, hogy milyen közös témátok lehet, egy-kettő biztosan akad. Találjátok meg és beszélgessetek arról.

A közös érdeklődés az már fél siker, hogy izgalmasnak és ne unalmasnak tűnj a másik számára.

5. Kerüld a közhelyeket

Az állandó közhely használat szintén kiábrándító tud lenni.

Tehát, ha valaki mesél neked valamit, lehetőség szerint kerüld az olyan hozzászólásokat, hogy „mindenki megkapja, ami neki jár”, vagy, hogy „élj a pillanatnak”. Ezekkel nem fogsz mondani semmit, a semmitmondás pedig meglehetősen unalmas dolog.

6. Ne okoskodj

Az is meglehetősen fárasztó tud lenni egy beszélgetés során, ha folyamatosan a saját igazad mellett kardoskodsz.

Ha nem tudod meggyőzni a másikat, akkor ne erőltesd, engedd el a dolgot. Ha túlzásba viszed az ellenkezőjét éred el, butának és unalmasnak fognak gondolni.

7. Humor

A humor szintén kiváló taktika mind társaságban, mind egy randevún, hogy ne tűnj annyira unalmasnak.

Ne félj attól, hogy nem tudsz viccet mesélni. Mindenkinek vannak humoros sztorijai, vagy hallott már ilyeneket, keress párat, és akár be is gyakorolhatod őket otthon a tükör előtt, mielőtt elmész egy találkozóra.

Ez viszont is igaz, ha hallasz egy viccesnek szánt sztorit, akkor is nevess, ha amúgy nem találod annyira humorosnak. Az emberek imádják, ha megtudnak nevettetni másokat, arról nem beszélve, hogy ez oldja a köztetek lévő feszültséget is.

8. Légy spontán

Az unalmas emberek ismérve, hogy olyanok, mint egy óraszerkezet.

Kiszámíthatóak, mindig ugyanoda akarnak menni vacsorázni, ugyanazt eszik, mindig ugyanott akarnak randevúzni, stb.

Légy egy kicsit kreatívabb és változtass a szokásaidon. A meglepetések, az új dolgok minden kapcsolatot feltudnak dobni.  

9. Újíts magadon

Az unalmas emberek képtelenek új dolgokra.

A nagyapám például 40 évig ugyanabban az öltönyben járt, már ránézni is unalmas volt. Minden reggel ugyanazt a rádióműsort hallgatta, és minden délután pontosan 14:00 órakor nyitotta ki az újságot.

Változtass dolgokon, még ha nincs is kedved hozzá. És ez kimerülhet tényleg olyan apróságokban is, mint egy új ruha, vagy óra beszerzése.

Az unalmas emberek általában félnek a legapróbb változásoktól is, mert a megszokottban érzik jól magukat. Próbálj tenni az ilyen berögződések ellen.

10. Légy nyitott

Ha már képes voltál venni magadnak egy új ruhát, akkor jöhet a következő lépés: engedj be új dolgokat az életbe.

Nem szeretsz múzeumba, színházba járni, lehet, hogy ezért évek óta nem is tetted egyiket se? Próbáld ki és menj el.

Veszteni valód nincsen, de könnyen lehet, hogy megtetszik a dolog, ami új izgalomként költözik majd az életedbe és ettől te is izgalmasabb leszel.

Ne háríts el semmit reflexből. Az unalmas emberek egyik ismérve, hogy mindenre az az első reakciójuk, hogy nem érdekel.

Erőltesd meg kicsit magad és próbálj érdeklődni minden iránt, ami új, még akkor is, ha azt érzed, hogy téged ez teljesen hidegen hagy.

Ha valamit kicsit jobban ismerünk, akkor meg is szeretjük. Minél több szín van az életedben, annál kevésbé leszel unalmas te is.

11. Ne légy negatív

Unalmas embernek lenni gyakran csak egy következmény, azért lettél unalmas, mert negatív vagy.

Nem érdekel semmi, így a másik mondanivalójára se vagy kíváncsi, mondván, hogy olyan mindegy, hiszen rossz minden úgy, ahogy van. Próbálj változtatni ezen és a pozitív gondolkodást erősíteni magadban.

Negatív emberek kezelése – Hogyan védekezzünk ellenük?

Ha ez sikerül, akkor sokkal nyitottabb leszel a világra és máris nem leszel unalmas.

12. Ne panaszkodj

Ha nem klappolnak a dolgok és tele vagy problémákkal, akkor se ezt erősítsd a másik felé.

Egy idő után rettenetesen unalmas tud lenni, amikor a másik csak egy panaszáradat a beszélgetésben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet picit panaszkodni, hogyne lehetne, ha nem vagy őszinte az se jó, de próbálj tartani egy határt.

Scroll to Top