Honnan tudom hogy szeret/Jelek hogy szerelmes belém

Honnan tudom, hogy szeret? – 12 jel, hogy szerelmes beléd

Tartalomjegyzék

Az ismerkedés fázisában, egy kapcsolat elején olyan, mintha tojáshéjakon lépkednénk.

Miközben rajtunk a rózsaszín köd és nagyon szeretnénk, hogy működjön a kapcsolat, ott van bennünk a félsz is: mi van, ha a másik nem szeret.

Honnan tudjuk mi is az a szerelem? Mik a jelei a szerelemnek és hogyan tudom őket felismerni és jól értelmezni? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ ebből a cikkből.

Sokak számára okoz gondot az érzelmek és jelek helyes értelmezése, főleg ha egy olyan kiélezett helyzetről beszélünk, mint az ismerkedés.

Ha te már biztosan érzed, hogy szereted a másikat, akkor meg kell tanulni értelmezni a jeleket, amiket a jövendőbelid küld feléd. Hiszen, ha félreérted, túlgondolod őket, akkor könnyen pofára is eshetsz.

Persze, mint mindig, most is az elsődleges megoldás a nyílt kommunikációban rejlik.


Ez is érdekelhet:


Mi is az a szerelem?

Milyen hétköznapi szó is ez: szerelem. Az ember bele se gondol mit is jelent valójában, és mit jelent ez az amúgy eléggé megfoghatatlan érzés.

Sokszor van, hogy azt hisszük most szerelmesek vagyunk, aztán a következő kapcsolatunkban mindez felülíródik.

Nincs a világnak olyan szeglete, eddigi tudásunk szerint, ahol ne létezne és tudnának a romantikus szerelemről. Sokan képesek meghalni is érte, de akár gyilkolni is. De mégis mi ez az érzés, ami ennyire képes beszűkíteni az emberi tudatot?

A klinikai szakpszichológusok előszeretettel definiálják úgy a szerelmet, mint csak patológiák megfelelő illeszkedése, összefonódása. Hiszen amiért rajongani tudunk, az egy idő után az őrületbe is tud kergetni. Van, hogy rájövünk, a választottunk pont olyan, mint az anyánk vagy az apánk, és mi ezt akartuk elkerülni.

Nem mindegy, hogy a vágy a másik iránt épít, és többé tesz, vagy éppen rombol és leépít. Mégis, amióta ember az ember, azóta legalább olyan létszükséglet a szerelem, mint az evés vagy az ivás.

De mégis mi történik az agyunkban, mikor szerelmesek leszünk?

Amikor szerelmesek vagyunk, akkor az agyalaphoz közel, egy kis rész lesz aktív, az úgynevezett ventrális tegmentális terület.

Ez része az agy jutalmazó rendszerének, ráadásul jóval mélyebben van, mint a tudatos gondolkodásunk vagy az érzelmeinket vezérlő struktúrák. Így már nem is meglepő, hogy miért tudunk olyan furán viselkedni, amikor szerelembe esünk.

A tudósok szerint, egy szerelmes ember agyának mintázata, hasonló vonulatokat, struktúrákat mutat, mint amikor egy kokainista vágyakozik a szer után. Szép kilátások, mi?

Ugyanis az agytörzs olyan érzelmek hátterében áll, mint a sóvárgás, akarat, motiváció vagy éppen a fókusz.

Egy boldog szerelmes ember szervezetében pedig megfigyelhető a jelentős dopamin termelődés is. Ez a hormon felelős a függőség kialakulásért, hiszen ilyenkor igazi boldogságot érez az ember, és ahogy kiürül, újra erre az érzésre vágyunk.

Tehát bizony igenis tudnak függőséget okozni a romantikus érzések.

Ráadásul sok esetben a visszautasítás sem oldja fel ezt az érzést. Az agy jutalmazó rendszere sokkal aktívabbá tud válni, ha nem kapjuk meg, amire vagy ebben az esetben, akire vágyunk.

Tehát a szerelmünk lehet szenvedélyes, viszonzott vagy éppen fájdalmas, az emberi agy is arra van beállítva, hogy ilyenkor szinte bármit kockára tegyünk. A cél pedig, hogy megtaláljuk a megfelelő párt, akivel aztán szaporodhatunk. Ez az ősi, belénk diktált ösztön.

Persze, ez azóta a filmek, zenék és a média által sokkal árnyaltabb képet kapott, hiszen nem mindenkinek célja az utódnemzés, de a folyamat mindenképp vonzó az emberiségnek.

Honnan tudom, hogy ha egy nő szeret?

Valójában ahány ember, annyi féle érzelemkimutatási módszer létezik, de azért meg tudunk különböztetni pár inkább nőkre vagy éppen férfiakra jellemző jelet, ami romantikus érzelmekre utal.

Már csak társadalmi szinten is belénk diktált ösztönökről beszélek: miszerint egy nő kevésbé lehet direkt, ha szerelemről van szó. Nézzük mik azok a tudattalan és nonverbális jelek, amik azt mutatják, ha egy nő szerelmes.

Milyen jelei vannak, ha egy nő szerelmes beléd?

1. Megváltozott viselkedés

Ha egy nő szerelmes, akkor bizony sokszor egészen ki tud fordulni magából.

Például, aki eddig nem hordott magassarkút, nem járt fodrászhoz és kozmetikushoz, hirtelen nyit ezek felé. Ezek a változások sok esetben a kiszemelt férfi miatt mennek végbe.

De az is lehet, hogy elkezd új hobbikat, szintén a szerelme kedvéért.

Ezek természetes dolgok is nincs is velük baj, hiszen tágul a látókörünk.

Arra azért figyeljünk, hogy ne forduljunk ki magunkból, és ne csináljunk valamit csak azért, mert a másik szereti vagy fontos neki. Hiszen végtére is azt szeretnénk, ha önmagunkért szeretnének.

2. Szemkontaktus

A másik elég egyértelmű jel a lélek tükrében, a szemben keresendő.

A pszichológusok szerint a szerelmes emberek az idő 75 százalékában egymás szemébe néznek. Ha egy nő sokáig a férfi szemébe néz, és még mosolyog is mellé, akkor az biztosan a szimpátia jele részéről.

3. Segítségkérés

Az ismerkedés során beindulnak az ősi vadászösztönök és ez nem csak a férfira igaz.

Ilyenkor a nő szeret a védtelen áldozat szerepébe tetszelegni, akire a nagy erős férfinak vigyáznia kell. Még akkor is, ha egyébként egyedül is megtudná oldani a problémát.

Mindenképp kell a kabátja ha hideg van, segítenie kell nyomtatni vagy megszerelni valamit….Egyszóval tökéletes alkalmat teremt arra, hogy egy kicsit beszélgessenek.

4. Megváltozott járás, mozgás

A testünk bizony minden érzelmünkről képes árulkodni, arról is, ha valaki ellenszenves és persze az ellenkezőjéről is.

Egy szerelmes nő, kihúzza magát a kiszemelt előtt és a csípőjét is jobban ringatja. Ennek evolúciós okai vannak: ugyanis ezzel egészségesnek, szülőképesnek tűnnek a férfi szemében.

5. Érintések

Többször veszed észre, hogy megérinti a vállad, a kezed, esetleg leszed egy szöszt a ruhádról. Ezek mind jelzések, hogy bizony ő többet érez irántad.

Egy érintés mindig nagyon intim, és segít eldönteni, hogy van-e köztetek valós kémia.

6. Gondoskodás

A nők legtöbbjébe bele van kódolva a gondoskodás.

Ha pedig szeretnek valakit és fontos nekik, akkor ez hatványozottan igaz.

Amikor azt veszed észre, hogy meglep apróságokkal, megfőzi a kedvencedet vagy ha csak leszalad a boltba, neked is hoz valamit, akkor biztos, hogy gyengéd szálak fűzik hozzád.

Honnan tudom, hogy ha egy férfi szeret?

Az erősebbik nem kissé hadilábon áll az érzelemkifejezéssel, bár nyilván nem szeretnék általánosítani.

Mégis akad pár jel, amit le se tudnak tagadni, amikor valaki iránt igazán gyengéd szálak fűzik. És most nem arról az esetről beszélek, amikor megkívánnak valakit, hanem bizony a szerelemről.

Milyen jelei vannak, ha egy férfi szerelmes beléd?

1. Ok nélküli érdeklődés

Folyamatosan megkérdezi hogy vagy, érdeklődik utánad, és olyankor is felhív, amikor nincs is különös oka rá. Bizony, csak hogy hallja a hangodat.

Mi ez, ha nem szerelem?

2. Keresi a társaságod

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, de kiegészíteném azzal, hogy nem is kell a találkozóhoz valami különleges alkalom.

Szeretne veled meginni egy csésze kávét, a te kedvenc helyeden vagy megenni egy ebédet, ott, ahol már mesélted, milyen jó a leves. A lényeg, hogy veled lehessen.

3. Figyel rád

Bizony, ez egy egészen ritka férfi erény. Na jó, viccet félretéve bizony igazán jó jel, ha kis apróságokban is megmutatkozik, hogy mennyire figyel rád és arra, amit mondasz.

Hoz a kedvenc csokidból, a kedvenc virágodat vásárolja. Tudja, hogy nehéz napod volt, ezért mondjuk ő főz vagy megmaszíroz és még sorolhatnám. A lényeg, hogy még kérned sem kell és megadatik.

4. Beszél rólad a barátai előtt

Ezt persze nehéz kinyomozni, hacsak rá nem kérdezünk okosan vagy nincsen beépített emberünk a társaságban.

De az egyik legjobb jele annak, hogy oda van érted, ha már nyíltan beszél rólad a barátai előtt.

Amíg a nők már az elején kitárgyalják a kiszemelt minden apró hibáját és pozitívumát, a férfiaknál ez nem így megy. Csak kiemelt esetekben beszélnek az érzéseikről és a kapcsolataikról.

5. Bemutat otthon

Ez már ugyan egy magasabb szint, de én eddig azt tapasztaltam, hogy ez a teljes bizonyossága annak, ha valaki komolyan gondolja velünk.

Bemutatni a hozzá legközelebbi családtagoknak nagy szó. Ennek a párja, ha arra is képes, hogy eljöjjön velünk a mi családunkhoz is, és jó pofát vágva végig ülje a kihallgatást. Ez már bizony igazi elköteleződés.

6. Fontos vagy számára

Amikor egy beszélgetés során azt veszed észre, hogy valóban figyel rád, relevánsakat kérdez, sőt, napokkal később is képes emlékezni a beszélgetésre. Arról nem is beszélve, hogy érdeklődik. Ez mind azt jelzi, hogy eléggé fontos vagy számára.

A szex nem egyenlő a szerelemmel

Ebbe a témakörbe tartozik véleményem szerint, hogy főleg a kezdeti szakaszban ne tévesszük össze a szerelmet a fizikai vonzódással.

Bár a szex, és főleg a jó szex elősegíti a kötődést még nem egyenlő azzal, ha valaki szerelmes. Még az agyunkban is különböző folyamatok zajlanak ilyenkor.

A libidónak az ösztrogén és az androgén a fő hajtóereje, a szerelembeesés hormonálisan jóval összetettebb. Főleg a dopamin és a noradrenalin, valamint a szerotonin alacsony szintjéhez kötött.

Ahhoz, hogy valóban kötődjünk valakihez, sok tényezőnek kell összeállnia.

Evolúciós szinten úgy vagyunk összerakva, hogy a szaporodás érdekében olyan biokémai folyamatok induljanak el, amik segítik a kötődést. Viszont a társasszerelem kialakulásában már megint más hormonok játszanak szerepet.

De ha nem akarjuk ennyire tudományosan megközelíteni, akkor is biztos tapasztaltuk már, és ez főleg a nők esetében igaz, hogy még ha nem is tetszett valaki annyira, szex után többet láttunk bele. Pedig ezek hamis érzelmek, ezért nem szabad elsietni.

Hogyan értelmezd jól a jeleket, ha úgy gondolod szerelmes beléd?

Ha már észrevettük, hogy valaki kitüntetett figyelemmel van irányunkba és egyre több jel utal arra, hogy mélyebbek az érzelmei, akkor jön a következő szint.

Mert mi emberek, főleg ha szerelmesek vagyunk, képesek vagyunk olyat is bele látni a másikba, ami nincs is ott. Vagy csak nagyon szeretnénk, ha igaz lenne.

Már a kapcsolat elején az a legfontosabb, hogy őszinték legyetek egymással, és legyen nyílt kommunikáció. Így, bár valóban számos jel utalhat arra, hogy valaki gyengéd érzelmekkel van irántad, azért ezt nem lehet teljes bizonyosságnak venni.

Persze, nem azt mondom, hogy egyből le kell támadni, hogy: Szeretsz?

De idővel, a kapcsolat elmélyülése során, nem árt tisztázni, ki mit érez és mit vár az adott kapcsolattól. Így biztosan elkerülhető a félreértés és a felesleges szívösszetörés.

Scroll to Top