Miét nem szeret a párom

Amikor kialszik a tűz: miért nem szeret már a párom?

Tartalomjegyzék

Amennyire intenzíven, érzelmektől fűtve indul a legtöbb kapcsolat, úgy tudnak ezek az érzelmek teljesen eltűnni, vagy rosszabb esetben a fonákjukra fordulni.

S hogy miért történhet meg mindez? A folytatásban kiderül.

„A szerelemnek múlnia kell, s ha múlik, akkor fájnia kell”

Zorán klasszikus dalának refrénje kegyetlenül hangzik, s nem is vehetjük általános érvényűnek, de lássuk be, többször igaz, mint nem.

Minden kapcsolatnak van egy természetes ritmusa, dinamikája. Naiv dolog azt várni, hogy a kezdeti intenzitás évtizedeken keresztül megmarad.

Rengeteg impulzus éri a párokat, ők is változnak, s ez nyomot fog hagyni kettejük viszonyán is.


Ez is érdekelhet:


A szerelem állomásai

A szerelmet, kapcsolatot hasonlíthatjuk egy utazáshoz is, s mint ilyennek, vannak állomásai.

1. A vágy:

A hormonok féktelen tombolásának időszaka.

Ilyenkor a legerősebb a fizikai vonzódás a másik iránt. Folyamatosan a csábításon, vagy az elcsábuláson jár egymás kiszemeltjeinek az esze.

A vágyat azonban nem szabad összetéveszteni a szerelemmel. Vágy nélkül ugyan nincs szerelem, de szerelem nélkül még lehet vágy.

2. Vonzalom:

Ez a szakasz, amikor képtelen vagy kiverni a fejedből a másikat, állandóan a közelében akarsz lenni. Nem tudsz enni, aludni.

Folyton azt tervezgeted, miket fogtok együtt csinálni. A szíved is hevesebben dobog, teli vagy energiával. Egyre inkább a másik megszállottjává válsz.

3. A ragaszkodás:

A hosszú távú elköteleződés időszaka. Ebben az időszakban szoktak a párosok összeköltözni, vagy összeházasodni.

Jobb esetben ez a gyerekvállalás ideje. 3-5 év elteltével a vonzalom elkezd csökkenni, de szerencsés esetben a helyét átveszi a kötödés.

Ekkorra mélyülnek el igazán az érzelmek, s érik szövetséggé a kapcsolat.

Egymásra akarjátok bízni minden titkotokat, összebújva tervezgetni a jövőt.

Ha minden jól alakul… De mi van, ha nem?

Miért múlhat el a szerelem?

Nem sűrűn fordul elő, hogy minden előzetes jelzés nélkül, egyik napról a másikra elmúlik a szerelem, összeomlik a kapcsolat.

Valamilyen jele mindig van annak, ha megváltoznak az érzelmek, legfeljebb nem veszed őket észre.

Lássunk hát néhányat ezek közül:

Tünetek, hogy a párod már kevésbé szeret

1. Egyre kevesebbet beszélgettek:

A megszokotthoz képest ritkulnak a mélyebb beszélgetéseitek.

Nem csak a számuk csökken, de a minősége is romlik ezeknek a beszélgetéseknek.

Felületesek, szinte már csak a napi történésekről, gondokról hajlandó a párod kommunikálni. Jól láthatóan csak túl akar lenni rajtuk, s te egyre kevesebbet tudsz meg arról, mi játszódik le benne.

2. Folyton odaszúr:

Ha nagy ritkán szóba is áll veled, abban sincs köszönet. Mindig van egy kritikai megjegyzése, a vicceitől ökölbe szorul a kezed.

Nem kér, hanem utasít, az pedig esélytelen, hogy bármit jól csinálj.

3. Kerüli a társaságod:

Az állandó összebújásokat felváltja a tisztes távolság.

Egyre kevesebb a spontán érintés, nem bújik hozzád filmnézés közben, megölelni csak egy pillanatig hagyja magát.

Egyre több programot szervez, melynek te nem vagy része. Fejhallgatóval hallgat zenét.

4. Nem reagál az apró kedvességekre:

Hiába írsz rá napközben valami kedveset, küldesz neki szívecskét telefonon, hagysz valami apró meglepetést a konyhapulton, vagy észre sem veszi, vagy úgy tesz, mint aki nem vette észre.

Minden ilyen gesztusod viszonzatlan marad.

5. Nem szakít rád időt:

Korábban mindegy mennyi dolga volt, milyen sok időt kellett munkával töltenie, mindig megtalálta a módját, annak, hogy veled lehessen.

Aztán egyszerre már csak a kifogásai maradnak, hogy miért nem ér rád.

6. Megszűnik a szex:

Azt hiszem ezt különösebben nem kell ecsetelnem.

7. Nem mondja, hogy „Szeretlek!”:

Az emberek többféle szeretetnyelven adják egymás tudtára érzéseiket, de minden kapcsolat univerzális kovásza a hangosan kimondott „Szeretlek!”.

Ha csak a te szádból hangzik már el, az egészen biztosan nem jelent jót!

Miért nem szeret a párod? Okok és megoldások

A „miért?” a legelső kérdés, ami eszedbe jut, ha a kapcsolatod válságba kerül. Számtalan dolog miatt múlhat el a szerelem.

Sőt, van az úgy, hogy konkrét okot sem tud megnevezni az ember.

Fontos azonban, hogy feltárd a miérteket, hisz, ha nem is menti meg az adott kapcsolatot, a következő sikerében elengedhetetlen, hogy tanulj belőlük.  

Milyen okai lehetnek, hogy már nem szeret a párod!?

1. Elkényelmesedsz

Talán a legáltalánosabb oka annak, ha egy kapcsolat válságba jut.

Kezdetben lesitek egymás kívánságait, jegyzetelitek a másik kedvenc színét, ételét.

Szivacs módjára szívjátok be egymás mondatait, egyfolytában azon vagytok, hogy valahogy mosolyt csaljatok a másik arcára. Mindig top formában vagytok, hogy tessetek a másiknak.

Aztán egyszer csak elkezded természetesnek venni az egész kapcsolatot, a másik jelenlétét. Elkopnak a meglepetések, a spontán pillanatok, el-elfelejted a születésnapját, évfordulókat.

Elengeded magad, meghízol, nem ügyelsz a külsődre úgy, mint az elején. Minek, hisz úgyis szeret.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy oka van annak, hogy a másik belénk szeret, zömmel a kapcsolat elején. Pont az, amilyenek akkor vagyunk, ahogy akkor figyelünk rá.

Magától értetődik, hogy a kezdeti lángolás alább hagy, de ha a másikat természetesnek veszed, akiért semmit nem kell tenned, anélkül is veled marad, akkor könnyen nagyon csúnyán meglepődhetsz.

Hogyan kerüld el:

Tudatos munkával nem kell, hogy a kapcsolati tespedtség csapdájába ess.

Igyekezz strukturáltan, akár egy naptárt segítségül hívva emlékeztetni magad a fontos alkalmakra. Csempéssz a mindennapokba spontán randikat, lepd meg a párod apró ajándékokkal, rabold el a munkahelyéről, főzd meg a kedvenc ételét.

A figyelmesség lehetőségeinek tárháza végtelen.

Tartsd karban magad! Ez neked is jó, hisz ép testben ép a lélek! Fejleszd magad, mert nincs annál szexibb, mint az újdonság.

Így biztosan nem fog rádunni a párod sem.

2. Nem becsülöd meg eléggé

Szorosan kapcsolódik az elkényelmesedéshez, tulajdonképpen az egyik legjellemzőbb tünete. A nagyra értékelés kifejezésének számos eszköze között ugyanolyan jelentőséggel van jelen a szavakkal, tettekkel és ajándékokkal való megbecsülés.

Hihetetlen jól tud esni az embernek a főztjének dicsérete. Hasonlóan felemelő, ha ügyessége miatt magasztalják.

Hálát kifejezni valamiért, amit helyetted, vagy neked csinált meg a másik, szintén a megbecsülés jele.

Észrevenni, és szóvá is tenni a mindennapok taposómalmában olyan apróságoknak tűnő dolgokat, mint a mosogatás, takarítás, vagy a bevásárlás, szintén nagyon fontos.

Vagy csak egyszerűen tudatni a másikkal, hogy mennyire hálás vagy azért, hogy van neked.

Az idő előrehaladtával nagyon sok kapcsolatból egyszerűen kikopnak ezek a dolgok. Valahogy magától értetődővé válnak, vagy inkább változtatjátok őket. S ez baj, mert nem azok.

Magától értetődőnek venni a másikat s annak tetteit, gesztusait egyenlő azzal, hogy nem értékeled őt eléggé.

Hogyan kerüld el:

Tanulj a szeretetnyelvekről! Egy coach nagyon sokat segíthet abban, hogy megértsd a saját szeretetnyelved, illetve megtanulhasd a párodét.

Így egy kifogyhatatlan eszköztár áll majd rendelkezésedre, melynek segítségével folyamatosan, természetesen és nem erőlködve leszel képes a szerelmed tudtára adni, mennyit jelent a számodra.

3. Túszul ejted

Van, hogy a kapcsolat ragaszkodási fázisában átesel a ló túlsó oldalára.

Egyfolytában a másik mellett akarsz lenni, mindent vele akarsz csinálni. Folyton üzenetekkel bombázod, s ezekre azonnali reakciót vársz el, különben balhét csapsz. Megharagszol rá, ha nélküled merészel programot szervezni, s ezt végletesen érezteted is vele.

Nemcsak azt kérdezgeted tőle folyton, hogy szeret-e, hanem azt is, hogy mennyire. Követeled, hogy minden, tőled külön töltött percéről beszámoljon neked.

A folyamatos féltékenységeddel az őrületbe kergeted.

Nem nehéz belátni, hogy ilyen körülmények között a párod úgy érzi, megfullad melletted.

S ha melletted nem kap levegőt, akkor kénytelen lesz messze tőled lélegezni.

Hogyan kerüld el:

Akármekkora erőfeszítést is igényel a részedről, teret kell engedned a másiknak.

Engedd, hogy nélküled is szervezzen programokat, s ne csinálj jelenetet, ha így tesz, de legfőképp ne kezdj érzelmi zsarolásba!

Használd ki a nélküle töltött időt arra, hogy magaddal foglalkozol. Ezzel saját magad számára is világossá tudod tenni, hogy nem kell rátelepedni a párodra ahhoz, hogy legyen életed.

Dolgozz az önbizalmadon, hogy a féltékenységed elmúljon. Ez szinte mindig belőled ered, s nem a másik miatt érzed. Egy coach ebben is a segítségedre lehet!

4. Megfosztod az egyéniségétől

Ha a saját érdemei, eredményei, képességei nem relevánsak a kettőtök kapcsolatának szempontjából, akkor ezekről tudomást sem veszel.

Nem dicséred meg, ha valami számára különleges dolgot visz véghez, mert nem látod miért lehet az fontos kettőtöknek. Állandóan többes számban beszélsz magatokról.

Természetes, hogy egy kapcsolatban kettőtökre, mint egy egységre, egy csapatra gondolsz. Közösek a célok és az erőfeszítések is. De nem szabad elfelejtened, hogy egy jól működő csapat két, egymástól függetlenül is létezni képes emberből áll.

Pontosan ezért baj az, ha erről tudomást sem véve, a másik szuverenitását figyelmen kívül hagyva eltünteted őt, mint individuumot.

A párod nem a te másik feled, bármennyire is romantikusnak véled ezt. Azzal, hogy így tekintesz rá, megfosztod attól, hogy saját jogon legyen tagja a csapatotoknak.

S ezek után ne légy meglepődve, ha másik csapat után néz.

Hogyan kerüld el:

Emlékezz rá, hogy mit éreztél a másik iránt, amikor még nem voltatok együtt, amikor még csak ismerkedtetek. Mi volt, ami megfogott benne?

Mi volt, ami miatt még többet meg akartál róla tudni?

Ezek a dolgok bizony már előtted is benne voltak, s ha ezt tudatosítod magadban, képes leszel önmagáért szeretni a másikat és nem azért, mert ő szeret téged, ezzel megfelelve az elvárásodnak.

5. Soha nem is szeretett

Hihetetlen, nem igaz?

Pedig nagyon sok esetben az áll az érzelmek elmúlása mögött, hogy valójában ott sem voltak.

Nagyon sokan mennek úgy bele viszonyokba, hogy nincsenek még túl az előző kapcsolatukon, vagy kétségbeesetten magányosak, esetleg külső elvárásoknak megfelelve akarnak együtt lenni valakivel.

Ilyenkor nagy hatékonysággal verik át magukat a saját érzelmeikkel kapcsolatban, vagy csak elfogadják azt, hogy nekik „ez jutott”.

Mindkét eset elképesztő belső feszültségeket szül, melyek elfojtása akár évtizedekig is működhet, de előbb-utóbb mindenképp felszínre törnek.

Sokan még ekkor sem mindig ismerik el a másiknak, sőt maguknak sem a valódi okot, ezért a szakításra adott magyarázatok kuszák, érthetetlenek és teljesen összezavarják az elhagyott felet.  

Hogyan kerüld el:

Erre nincs biztos módszer. Egyrészt szerelmesen nehéz tisztán látni, nem könnyű észrevenni olyan jeleket, amiket egyébként lehet, hogy kiszúrnál.

Másrészt azt sem tudod befolyásolni, hogy a másik mennyire képes magával is elhitetni, hogy szeret téged.

Az egyetlen mód, hogy elkerülhesd, hogy hosszú ideig maradj egy kiegyensúlyozatlan kapcsolatban az őszinte, nyílt, támogató kommunikáció az érzelmeitekről.

Ennek a kialakulásához ugyan kell idő, de minden esetben meghálálja magát a befektetés.

6. Egyszerűen elmúlt

Talán az egyik legnehezebben elfogadható ok, hiába a legkézenfekvőbb.

Igenis megtörténik, hogy valós, mély érzelmek az idő múlásával együtt múlnak. Nem kell hozzá harmadik fél, nem kell hozzá valamilyen trauma vagy csalódás.

Még az sem feltétlenül szükséges, hogy a pár két tagja egymástól teljesen eltérő fejlődési pályát jár be az évek alatt.

Nincs gyűlölet, nincs harag, az alapvető emberi viszony nem sérül, egyszerűen a romantikus viszony alapját képező gyengéd érzelmek kerülnek ki belőle.

Ez a páros azon felének sem jó, akiben esetleg még ott a szerelem, hiszen a viszonzatlanság boldogtalanságot szül.

Hogyan kerüld el:

Engedd el.

Lehet ugyan párterápiával próbálkozni, de valószínűleg mindketten úgy jártok a legjobban, ha elengeditek egymást.

Ha nincs feltárható oka annak, hogy valamelyikőtökben, vagy akár mindkettőtökben kihunytak a másik iránt érzett gyengéd érzelmek, akkor nem is lehet ezen a kiváltó okon dolgozni, vagy változtatni.

Cserébe megmaradhattok egymás életében, mint barátok, s közben esélyt adtok magatoknak és egymásnak arra, hogy megleljétek a valódi boldogságot.

Mi van a kémiával?

A sokat emlegetett kapcsolati kémia a szó legszorosabb értelmében létezik.

Sőt, ahhoz, hogy teljesen tisztába kerülj egy kapcsolat érzelmi alapjainak tulajdonságaival, a kémia megkerülhetetlen lesz. Nem hangzik túl romantikusan, de semmilyen érzelem nem működik a hormonok nélkül.

Persze ehhez kell az a valaki, aki kiváltja benned a megfelelő hormonválaszt, tehát nem arról van szó, hogy a vonzódás elmélyülése és egy kapcsolat komolysága injekcióstűben adagolható.

Ahhoz, hogy szemléltetni tudjam, hogyan is működik a kémia, visszanyúlok a cikk elején említett szerelmi stációkhoz.

A vágy fő hajtóereje a két nemi hormon, a tesztoszteron a férfiakban és az ösztrogén a nőkben. Ezek táplálják az emberek egyik legősibb ösztönét a génjeik szétszórására. Azt hiszem, az intenzitásukat nem kell külön bemutatnom.

A vonzalmat, avagy a „rózsaszín fázist” a dopamin nevű hormon dominálja. A dopamin tulajdonképpen egy jutalomhormon, mely akkor kerül kiválasztásra, ha valami újdonsággal találkozunk, amit megéri „üldözni”, erre motivál.

Például egy férfit, vagy egy nőt.

Ettől kezdik egymást érdekelni. A dopamin rettentő erős hatású hormon, ezért is olyan intenzív egy kapcsolat elején a rózsaszín fázis.

Igen ám, de a dopamin-lökethez bizony kell az újdonság ereje. S ahogy telik az idő, úgy múlik el újdonságunk varázsa, s csökken, majd tűnik el az agyból a dopamin.

Az emberek ezt az érzést szokták összekeverni az érzések elmúlásával, a szerelem elveszítésével. A dopamin keltette intenzitást kezdik az olyanok vadászni, akik a szenvedélyes szerelmet akarják folyamatosan megélni.

Pedig nincs másról szó, mint arról, hogy a dopamin átadja a helyét két másik vegyületnek, a ragaszkodás létrejöttében és megtartásában fontos szerepet játszó oxitocinnak és vazopresszinnek.

Ezek segítik megtartani egymás mellett a pár tagjait hosszú távon.

Újítsd meg magad a párod szemében

Láthatod tehát, hogy sokszor tulajdonképpen egy hormonválasz elmaradását éljük meg az érzelmek elmúlásaként.

Ez ellen persze lehet és fontos is tenni. Önmagunk megújítása nem csak a partnerünk szemében fogja megakadályozni, hogy elkopjunk, s így időről-időre biztosít némi dopamin-adagot.

Mi is sokkal jobban fogjuk élvezni az életet, teljesebbnek, kihasználtabbnak érezzük majd a mindennapjainkat.

S bár ezeknek a hormonoknak elvitathatatlan a szerepe a kapcsolatok kialakulásában, ez nem ment fel minket a saját felelősségünk alól, ami a párválasztást, a másik megbecsülését illeti. A döntés, meddig és milyen feltételek mellett maradunk a kapcsolatban, mindig a miénk.

Scroll to Top