Miért nem szeret belém senki

Miért nem szeret belém senki? (A hiba lehet benned van!)

Tartalomjegyzék

Ezt a kérdést, biztos elég sok ember feltette már magának, hiszen sokszor érezzük azt, hogy nem viszonozzák az érzéseinket, esetleg nem a megfelelő módon.

A szerelem bonyolult kérdés, a kapcsolatokhoz pedig rengeteg minden kell, hogy működjenek.

Ha kíváncsi vagy, mik lehetnek az okok, vagy ha te még nem találtál rá az igazi, viszonzott szerelemre, és mit kell tenned, hogy ez változzon, akkor olvass tovább.

Ha valaki egy receptet vár, akkor mindenképpen csalódni fog, viszont tény, hogy vannak olyan viselkedésminták, rossz berögződések, amely miatt az embert elkerülheti a szerelem.

Sokan, folyton ugyanabba a reménytelen típusba szeretünk bele, akik sosem viszonozzák az érzéseinket.

Akadnak, akik pedig önbizalomhiány miatt magányosak. Az összes probléma keresztmetszete mindig mi vagyunk és a hozzáállásunk.

A viszonzatlan szerelem csapdája

Én magam is hosszú évekig jártam ebben a cipőben.

A végére már teljesen elhittem, hogy van bennem valami génhiba, ami miatt belém nem szeret senki. Aztán ahogy megnéztem közelebbről a helyzetet rájöttem, milyen rossz mintát követtem minden kapcsolatom esetében.

Szinte mindig olyan férfiakat választottam, akik valamilyen szempontból elérhetetlenek: volt már valakijük, nemrég szakítottak, vagy képtelenek voltak a kötődésre. Én pedig mindig megakartam őket változtatni: csakhogy nem lehet. Így a csoda és a nagy szerelem mindig elmaradt.

Nem árt tehát kicsit komolyan górcső alá venni az elhibázott kapcsolatokat, mielőtt elkönyveled magad szerethetetlen embernek. 

Talán furán hangzik, de az emberek sokszor nehezebben lépnek ki a rossz, de berögzült mintákból, még akkor is, ha szenvednek miatta. Hiszen ezt legalább ismerik, már szinte kívülről tudják a forgatókönyvet.

Ezek a rossz minták lehetnek családi hozadékok is.

Ha a családunkban nem éppen pozitív férfi és női kapcsolatokat láttunk, azok tudat alatt is belénk rögzülhetnek.

Ugyanúgy igaz ez akkor, ha nagyszerű kapcsolatok vesznek minket körül, ami egy idő után frusztráló lehet. Hiszen mi is szeretnénk ezt megteremteni a saját kapcsolatainkban, ahelyett, hogy egy saját mintát, rendszert, alakítanánk ki.

Meg kell ismernünk magunkat, az igényeinket, ebbe pedig sajnos bele kell számítani, hogy bizony csalódunk is. Minden a tanulásról szól: megtanuljuk megismerni saját magunkat és persze másokat is, na meg a kapcsolatok dinamikáját.

Szeretetnyelv

A másik ok, ami miatt úgy érezhetjük, hogy minket nem szeret senki, hogy nem a megfelelő módon teszi azt. Lehet még te magad sem tudod, hogy pontosan milyen is ez az érzés.

Ehhez nem árt képbe kerülni saját magunkkal, hogy nekünk mik a fontos dolgok.

Van, aki hisz benne, van, aki humbuknak tartja Gary Champman amerikai író, párkapcsolati szakértő öt szeretetnyelv elméletét. Ez arról szól összefoglalva, hogy minden ember számára vannak preferenciák, ahogy kifejezi és megéli a szeretet érzését.

Persze, ez nem csak szerelmi kapcsolatokra igaz.  Az öt szeretetnyelv az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Persze ezt nem kell készpénznek venni. Ha neked a teszt kitöltése után, mondjuk az ajándékozás jött ki, mint szeretetnyelv, de úgy érzed fontos a minőségi idő is, akkor attól még az is igaz lehet rád. Igazából szerintem ezt azért jó átgondolni, mert sokan talán sosem agyaltak ezen még úgy igazán. Mi okoz nekem örömet? Mitől érzem, hogy szeretnek?

Hiszen amíg mi magunk se vagyunk ezzel tisztában, hogyan várhatnánk el ezt mástól? Minden ember más, így lehet csak nem vettük eddig észre, hogy valaki igen is mély érzéseket táplál irántunk. Lehet, csupán nem a megfelelő módon hozta tudtunkra, de az is lehet, hogy nem merte.

Mindenesetre, az a jövőre nézve is hasznos, ha tisztában vagy azzal, mégis számodra mi okoz örömet, mitől érzed szeretve magad, hiszen ez biztos fontos pontja egy hosszú és boldog párkapcsolatnak.

Önbizalom nélkül nincs szerelem

Talán elcsépeltnek hangzik, de ha te nem szereted magadat, akkor mástól hogyan várod el?

Pedig ez nagyon fontos dolog. Az önbizalom, az önszeretet és elfogadás egy egészen más kisugárzást is fog kölcsönözni.

Ha megtanulunk önmagunkkal is jóban lenni és élvezni az egyedüllétet, nem pedig görcsösen akarni valakit, akkor több esélyünk van arra, hogy a megfelelő emberbe botlunk bele.

Sőt, így talán hamarabb észrevesszük az intőjeleket, ha nem a hozzánk illő férfival vagy nővel próbálunk romantikus kapcsolatot kiépíteni.

Ha nincs önbizalmad, akkor gyakran benne ragadsz ezekbe a nem éppen kívánatos kapcsolatokba, mert azt hiszed neked ennyi jár. Vagy egyszerűen nem mersz kilépni belőlük, mert félsz a magánytól.

Így viszont, folyton az az érzésed lehet, hogy beléd nem lehet beléd szeretni, pedig csak nem a jó helyen kopogtatsz.

A kérdés, hogy mégis hogyan növelhetnénk az önbizalmunkat?

Például, ha saját szabályokat állítunk fel, így nem fogunk másoktól függni. Döntsük el, nekünk mi okoz örömet, mi a legjobb számunkra.

Próbáljunk ki akár új dolgokat, amik talán a komfortzónánkon kívül vannak, ezek biztos fognak adni egy adag önbizalomlöketet.

De nem árt átprogramozni az agyunkat is, a gondolatoknak ugyanis teremtő ereje van. Találj ki akár saját mantrákat, amelyeket mindennap elismételsz és idővel beépülnek ezek a pozitív gondolatok.

Találjunk egy hobbit, szakmát, amelyben jók vagyunk és fejlesszük ezt a képességünket.

Illetve ne féljünk a kudarcoktól sem, se szerelmi se az élet más területét beleértve.

Merjünk próbálkozni, hiszen ez a siker egyik fontos eleme.

Mik a megoldások arra, hogy valaki előbb-utóbb beléd szeressen?

Ha felvértezted magad a megfelelő önbizalommal, felismerted a rossz mintáidat és beidegződéseidet akkor abszolút készen állsz a bevetésre.

De még ezek után is felmerül benned a kérdés, hogy mégis hogyan lehetne rásegíteni és könnyebben ismerkedni? Hát, ha otthon sajnálod magad a négy fal között, akkor nehezen.

Ha szeretnéd, hogy rád találjon a szerelem, akkor bizony nyitnod kell: járj többet társaságba, és most nem a discoban ismerkedésről beszélek, mert ott aligha találod meg az igazit, bár kivételek mindig vannak.

De járj nyitott szemmel, és próbálj minél több új embert megismerni. Ha például belevágsz egy hobbiba, ami az önbizalmadra is jó hatással van, akkor egy új társaságot is megismerhetsz. Legyen az edzőterem, könyvklub vagy festőszakkör: a lényeg, hogy legyél nyitott, merj beszélgetni.

Ha alapból csendes típus vagy, nem kell megerőszakolni magad, de ha igazán megtetszik valaki, akkor azért nem árt próbálkozni. Ne hagyd azért elszalasztani a lehetőséget, mert félsz leszólítani valakit vagy feltenni egy kérdést a másiknak.

Ha neki is szimpatikus vagy, akkor venni fogja a lapot és utána minden sokkal gördülékenyebb lesz.

Talán nincs lehetőséged vagy időd nagyon kimozdulni és úgy ismerkedni vagy tényleg félsz ettől az egésztől, akkor jó kezdet lehet egy internetes társkereső is.

Persze, válogassuk meg milyen felületen és kikkel ismerkedünk, hiszen ezeknek is megvannak a maguk veszélyei.

De én számos pozitív példát ismerek arra, akik ilyen felületen ismerkedtek meg és ma boldog házasok.

Szóval ezek a közhiedelemmel ellentétben, nem csak az egyéjszakás kalandokat kedvelőknek vannak kitalálva. Csupán itt is szűrni kell, hogy kik azok, akik tényleg kapcsolatot akarnak, de ez így van egy hagyományos ismerkedési helyzetben is.

Összeségében elmondható, hogy olyan nincs, hogy valakibe nem lehet bele szeretni, vagy rajta nincs semmi szerethető.

A szerelmet nem lehet ugyan kierőszakolni, de ilyenkor el kell gondolkozni, hogy lehet rossz embertől várjuk vagy a mi gondolkodásunkkal, hozzáállásunkkal van a gond.

Fejlesszük az önbizalmunkat, lépjünk ki a komfortzónánkból és ismerkedjünk.

Próbáljuk megváltoztatni a már talán beépült, de rossz mintákat és változtassunk a szemléletünkön. Lehet, a szerelem mindig is ott volt az orrunk előtt csak észre sem vettük.

Persze, ezek nem jönnek el egy csapásra, bizony ez kemény és hosszú munka eredménye, hiszen önismerettel is jár. De hidd el, biztosan megéri.

Nem csak azért, mert több esélyed van egy nagy szerelemre, hanem mert önmagaddal is egy sokkal jobb és egészségesebb kapcsolatot alakíthatsz ki. Ez pedig szerintem legalább olyan fontos és nélkülözhetetlen pontja egy tartós kapcsolatnak.

Scroll to Top