Félek a nőktől - Félek a szép nőktő

Félek a nőktől! Mit tegyek?

Tartalomjegyzék

A nőktől való félelem szinte kivétel nélkül már a gyerekkorban elkezdődik.

Húsvét van, alig múltál öt éves. Vendégség van a szomszédoknál, édesapád belecsempészi a kezedbe a kölnis üvegcsét.

Tudod, hogy ütött az óra. Rettegsz a lányoktól. Hacsak nem csapódik be a megmentő meteor, oda kell menned Zsuzsikához, s nemcsak, hogy verset kell mondj neki, a locsolás után meg is kell puszilnod.

Keresed a kiutat, reménykedsz a meteor kegyelmében, de legalább a föld megnyílhatna alattad. Egyik sem történik meg. Remeg a hangod, remeg a kezed, de nagy nehezen megteszed, amit meg kell tenned. És megígéred magadnak, hogy soha többé.

A lányoktól, nőktől minden fiú, férfi félt élete során. Ez teljesen természetes.

Ki rövidebb, ki hosszabb ideig, s van, akiknél ez a félelem nem is múlik el. Komplex jelenségről van szó, melynek számos különböző oka lehet.

Tovább olvasva megtudhatod mik ezek az okok, ahogyan egyebek mellett azt is, hogyan győzheted le a nőktől való félelmet.

Mi állhat a nőktől való félelem hátterében

Anya csak egy van

Egy férfi életében az első nő az anyja. Az anyával való viszony meghatározó a felnőtt életére nézve. Az, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki a felnőtt férfi az ellenkező nemmel, hogyan kezeli ezeket, s mennyire érzi jól magát ezekben, döntő mértékben befolyásolja az anya-fiú kapcsolat.

A gyermek már egészen fiatalon lenyomatokat, mintákat tárol el arról, hogyan viselkedik anyja, milyen minőségűek annak viszonyai. Ezek a minták azok, melyek felnőttként irányítják ­— tudatos és tudat alatti — viselkedését a nőkkel szemben is.

Ha egy anya például isteníti a férjét, fia édesapját, a gyermek ezen minta alapján fogja meghatározni saját igényeit is felnőttkorban, komoly csalódásoknak megágyazva ezzel.

Ugyanígy, ha az anya megveti az apát, a fiú saját önértékelése is súlyosan sérülni fog. Ez pedig szinte mindig magával hozza azt is, hogy felnőttként ezen fiúgyermeknek nem lesz kiegyensúlyozott kapcsolata a nőkkel, többek között azért nem, mert félni fog tőlük.

Láthatod tehát, hogy már egészen korán, szinte a születés pillanatától elkezdődik egy folyamat anya és fia között, mely rossz esetben a fiú nőktől való félelmében csúcsosodhat ki felnőttként.

Társas szocializáció

Szintén hatalmas szerep jut a felnőttkori kapcsolatok alakulásában annak, hogy az első tágabb szociális környezetben — bölcsőde, óvoda — hogyan alakulnak fiú-lány kapcsolatok.

A gyerekek olykor bizony kegyetlenek tudnak lenni, tehát a fekete bárányok, outsiderek sorsa már nagyon fiatalon nehéz lehet.

Ha valamilyen módon kilóg a gyerek az átlagból, annak általában gúnyolás a vége. Ez természetesen sokat árt a jóformán még alig bimbódzó önbizalomnak.

Ebben a korban már kialakulnak gyermeki vonzalom-kezdemények is, elég csak a hajhúzásra, vagy a sárral dobálásra gondolni. Azonban a visszautasítások is részei ezeknek a kalandozásoknak, melyek a gyerekek érzelmi fejlettségének szintjéből adódóan meglehetősen fájdalmasok tudnak lenni. A kis kívülállók számára pedig csak újabb célkereszt a hátukon.

Mindezen korai érzelmi kitettségek a későbbiekben természetes módon eredményezhetik a férfi megcsappant bátorságát a hódítást illetően.

Kora – és késő kamaszkor

Önképünk kialakulása ebben a korban már igen előrehaladott.

Az otthonról hozott ingerek, visszajelzések a szocializációs hatásokkal együtt nagyrészt kialakították a személyiség alapköveit. Önértékelésünk meghatározza azt is, milyen módon, illetve hatékonysággal közeledik a fiú a lányokhoz.

Ebben a korban kezdődik a hormonok tombolása is, mely szintén nem elhanyagolható faktor az ismerkedési hajlandóságban.

Elmondható, hogy az ebben az időszakban szerzett tapasztalatok, élmények és visszajelzések/” eredmények” meghatározóak a felnőttkori, nőkhöz való viszonyulás tekintetében.

Ennyi idősen szinte elvárás a társaktól, hogy a fiúknak legyen barátnője. Nagy eséllyel mindenki meg is próbálkozik a közeledéssel.

A sikerességben ilyenkor még kulcsfontosságú a megjelenés és a kortársak között elfoglalt státusz. A sikeresség pedig kulcsfontosságú abban, hogyan, milyen önbizalommal közeledik a férfi később a nők felé.

Egy-egy komolyabb, netalán sorozatos visszautasítás negatívan kihathat az egész felnőttkorra

Mindezekből pedig a következő alapproblémák alakulhatnak ki:

 • Félelem a visszautasítástól, annak megalázásként való értelmezése
 • A saját külső miatti önbizalomhiány, gátlásosság
 • Alacsony önbecsülés, érdemtelenség érzése
 • Nőgyűlölet
 • A szép nőktől való félelem

Ezek külön-külön, de akár együtt is megjelenhetnek.

Ezen okok dominálnak a nőkkel szemben érzett félelem kialakulásában, melynek folyományaként vagy nem is mer kezdeményzeni a férfi, vagy tudat alatt előre elszabotálja az ismerkedést, önbeteljesítő jóslatként megerősítve a saját maga iránt érzett kisebbrendűséget.

Leggyakoribb a szép nőktől való félelem – De mitől is félnek a férfiak valójában?

A szép nőktől való félelem inkább tekinthető félelmet keltő tényezők halmazának, mintsem általánosan értelmezhető jelenségnek. Röviden: igazából nem a nőktől vagy egy nőtől félsz. Rettegsz a szép nőktől!

Természetesen a nőktől való félelemnek vannak más változatai is. A következőkben bemutatom, mire is gondolok:

Félelem a szépségtől

A szépség ugyan szubjektív fogalom, s általában a szemlélő szemében létezik.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy felmérések szerint bizony létezik szépségideál, tehát van viszonyítási alap.

Ha a vonatkozó szubjektív és objektív faktorok alapján a férfi úgy ítéli meg, hogy a kiszemelt nő nem az ő szintje, akkor az ismerkedés még gondolatkísérlet erejéig sem fog megjelenni.

Félelem a társadalmi státusztól

A végzettség, az anyagi helyzet, ritkább esetben a származás alapján az emberek hajlamosak magukat negatívan pozicionálni.

Férfiak esetében talán még sokkal intenzívebb ez az ön-besorolás.

Ha a férfi önértékelését ezekhez köti, s a közmegegyezés szerinti magasabb kategóriák alá sorolja magát, magától értetődő módon fog félni azoktól a nőktől, aki szerinte megelőzik őt ezekben a vonatkozásokban.

Félelem az okos nőktől

Furcsa módon sok férfi számára ijesztőek az okos nők.

Egy kutatás szerint a férfiak távolságtartóak azokkal a nőkkel, akiket maguknál okosabbnak gondolnak, sőt, nem találják őket annyira vonzónak, mint azokat a nőket, akiket kevésbé látnak intelligensek.

Ez annak tudható be, hogy a férfiak tartanak attól, hogy egy okosabb nő mellett kevésbé tűnnek majd maszkulinnak. Emiatt eleve inkább nem is próbálkoznak.

Félelem az önálló, független nőktől

A tradicionális nemi szerepek szerint a férfiak a „vadászok”, akik gondoskodnak a szükséges erőforrások előteremtéséről.

Egy olyan nő, aki teljesen önállóan, külső segítség nélkül képes mindent megteremteni saját magának, közvetlen fenyegetést jelent a status quo-ra.

Ennél még rosszabb az, ha az egzisztenciális elemeken felül a nőnek kreatív, alkotó hobbijai is vannak, művelt és társasági ember. Ez egy olyan csomag, amivel nem sok férfi kíván versenyezni, kétségbe vonva azt is, hogy egyáltalán szüksége van-e egy ilyen nőnek rájuk.

Félelem a szextől

Kár lenne tagadni, hogy a ma már bárhol, bármikor, azonnal hozzáférhető pornó elementáris hatással van a szexuális életre.

Az ott látottak, pláne kamaszkorban (vagy még korábban) megugrandó sztenderdekké válnak, kvázi teljesítmény-versennyé.

S aki nem tudja hozni a filmek jeleneteit, abban olyan gátak, gátlások alakulnak ki, melyek teljesen tönkretehetik a szexuális életét. Így, mivel senki sem szeret csalódást okozni, s saját magában csalódni, az ilyen férfiak inkább nem is ismerkednek.

Akik minden nőtől félnek

Láthatod, hogy a nőkkel szembeni félelmeket legtöbbször a férfiak saját magukkal szemben érzett hiányérzete indukálja.

Ezért mondhatjuk, hogy nem is nőktől, hanem olyan tulajdonság-csoportoktól, adottság-halmazoktól félnek a férfiak, melyeket nem éreznek magukénak.

Azért, hogy a férfias önazonosságuk ne sérüljön, inkább olyan nőket keresnek, akikkel szemben ez megmaradhat, vagy teljesen lemondanak arról, hogy párt találjanak maguknak.

Milyen tünetei vannak azoknak a férfiaknak, akik minden nőtől félnek?

Igen, léteznek ilyen férfiak is. Számukra nem létezik az a nő, akitől ne félnének. Sőt, a félelem olyan fizikai tünetekben is megnyilvánul mint:

 • Elsöprő erejű félelemérzet akár csak a nők gondolatára
 • Szorongás nők közelében
 • Verejtékezés
 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézség
 • Szapora szívverés

Ha ezeket tapasztalod magadon nők közelében, könnyen előfordulhat, hogy nem egyszerűen csak félsz a nőktől, hanem egyenesen fóbiád van.

A ginofóbia (nőktől való kóros félelem) ismert pszichológiai kórkép. Igencsak megkeseríti az életet, ezért mindenképpen foglalkozni kell vele. A kezelési módszerek között van a kognitív viselkedésterápia, mely a kiváltó okokat tárja fel és kezeli, illetve az expozíciós terápia, mely a tünetek menedzselését helyezi a fókuszba.

A másik oldal

A nőktől való félelem nem csak az azt átélő férfiak számára kellemetlen. Bizony, a nők életére is hatással van. Azt gondolnád, egy szép nőt ugyan hol érdekel a gyáva férfiak nyomora, de — ahogy az lenni szokott — a helyzet ennél jóval árnyaltabb.

A szép nők többek között épp arra panaszkodnak, hogy külsőjük sokszor inkább akadály, mintsem előny a társkeresésben. Pontosan amiatt, mert sok férfi nem mer hozzájuk közeledni, aki pedig igen, azt a személyiségük nem is érdekli.

A szép nőket sokszor bélyegzik sekélyesnek, akiket kizárólag külső foglalkoztatja. Arról nem is beszélve, hogy a dekoratív kinézethez vajmi kevésszer társítanak magas intelligenciát.

Számos esetben a női szépséggel párhuzamosan automatikusan a csalfaságra is asszociálnak. S hát ki akarna magának olyan nőt, aki aztán majd jól megcsalja?

Nem fenékig tejfel tehát a szép nők élete sem. A külsejük áltat generált előítéleteket, félelmeket maguk is megszenvedik.

Mit tegyél a nőktől való félelmed ellen?

Mostanra megismerhetted a nőktől való félelem lehetséges okait, pontosabb természetét. A továbbiakban megtudhatod, mit és hogyan tehetsz annak érdekében, hogy legyőzd ezt a félelmet.

Mint ahogy azt korábban olvastad, a félelem belőled jön, a nők mindössze megtestesítik ezeket a félelmeket. Ezért fontos, hogy először magadban tedd helyre a dolgokat:

Bátran kérj segítséget

Egy pszichológus, vagy coach számtalan eszközzel tud neked segíteni a félelmed okainak beazonosításában. De nem csak ebben, hanem abban is, hogy elvezessen téged a probléma megoldásához. Mindezt hatékonyan és pontosan.

Dolgozz az önbizalmadon

Mindegy, hogy azt gondolod, képes vagy valamire, vagy azt, hogy nem: igazad lesz.

Ha előre eldöntöd, hogy nem vagy elég jó egy nőnek, akkor az bizony úgy is lesz. A kisugárzás egy különleges, megfoghatatlan, misztikus dolognak tűnhet, de pont olyan, mint a fék az autón: észre fogod venni, ha nincs.

A következő módokon tehetsz szert egy kis önbizalom-többletre:

 • Kérd meg egy barátodat, hogy soroljon fel rólad pozitív, értékes dolgokat!
 • A negatív gondolataidat magadról fordítsd a fonákjukra!
 • Menj el sportolni!
 • Ügyelj a személyes higiéniádra!
 • Kérj öltözködési tanácsokat!
 • Irány a fodrász!

Ismerd meg jobban a nőket

Azon túl, hogy magadon dolgozol, fontos, hogy közelebb kerülj a nőkhöz és itt most nem (csak) a fizikai közelségre gondolok. Fordíts időt rá, hogy kicsit jobban megismerd őket!

Például így:

Olvass a női pszichéről

Ahhoz, jobban megértsd a nőket, kénytelen leszel olvasni róluk.

Hiába gondolja a kerületi Don Juan, hogy hódításainak száma okán úgy ismeri a nőket, mint a tenyerét. Valószínűleg épp az ellenkezője lesz igaz.

Rengeteg könyv foglalkozik a női lélekkel, gondolatvilággal és a nők társadalomban elfoglalt helyével. Ha rászánod az időt arra, hogy empátia-közelségig próbáld meg megismerni a nőket, az később busásan meg fog térülni.

Beszélgess nőkkel

Biztosan vannak női családtagjaid, ismerőseid, akár még barátaid is. Beszélgess velük a nőiségről! Velük tét, és így kockázatok nélkül teheted meg ezt. Kérdezz tőlük bátran, de tiszteletteljesen.

Menj el egy etikett tanfolyamra

Lehet tiéd az ország legszebben kidolgozott felsőteste, járhatsz a legdrágább designer cuccokban, ha minden megszólalásodkor el kell hajolni a szádból előugró kapanyél elől.

Egy illemtan tanfolyamon nem csak a hogyanokat, de a miérteket is megtanítják neked, ezzel is egy picivel közelebb hozva a női lelket (is).

Menj el egy társastánc tanfolyamra

A tánc a legintimebb dolog a szex után. Kitűnő alkalom arra, hogy teszteld a saját viselkedésed, illetve az arra adott reakciókat egy kontrollált környezetben.

Arról nem is beszélve, hogy a férfinak, aki tud táncolni, szinte mindig nyert ügye van.  

Vonatkoztass el a külsőtől

Igen, a külső az, ami megfog, de a belső az, ami megtart. És bár sok mindent elárul egy nőről a külső, akár csúnyán félre is vezethet.

Ha érzed, hogy megbolondít egy nő szépsége és ezzel a lendülettel már el is vetetted a közeledést, emlékeztesd magad, hogy nem egy üres próbabáról van szó.

Végül, de nem utolsó sorban: a visszautasítás

Igen, szót kell ejtsek a visszautasításról is, mert ahogy minden férfinak, neked is részed lesz benne. Kevés férfi ismeri el, hogy került sor ilyesmire valaha is, hisz az ego nagy úr, a hiúság pedig a páncélja.

A legfontosabb, hogy ne személyes támadásként éld meg. Ezer oka lehet annak, ha egy (szép) nő elutasítja a közeledést. Ezek között igen kicsi valószínűséggel szerepel az, hogy a hölgy sportot űz abból, hogy téged megalázzon.

Minden egyes visszautasítás alkalom arra, hogy tanulj valamit magadról. Az is lehet, hogy nem kapsz használható visszajelzést, de ha igen, azt használd!

Figyelj arra is, hogy mindenkinek, minden nőnek nem lehet megfelelni. Soha ne is törekedj erre! Általánosabb érvényű tanulságokat igyekezz megfogalmazni magadnak a visszautasításból.

Emlékezz: a nőnek a legalapvetőbb joga nemet mondani a közeledésedre. Nem tekintheted emiatt sem gonosznak, sem rosszindulatúnak. Csak magaddal szúrsz ki, ha keserűségből formálsz magadnak véleményt a nőkről.

Konklúzió

A nők csodálatosak. Nélkülük az élet sótlan és unalmas. Bárkitől, bármitől félni viszont rossz. Ne félj tehát a nőktől!

Tedd meg magadért, s azért a nőért, akinek majd boldogságot hozol az életébe, hogy leküzdöd ezt a félelmet!  

Scroll to Top