Hogyan kezeljük az indulatainkat

Hogyan kezeljük az indulatainkat? Dühkitörés megszüntetése

Tartalomjegyzék

A düh, a harag az egyik legtermészetesebb emberi érzés, ugyanakkor nem mindig könnyű kezelni, az pedig komoly problémákat okozhat, ha elhatalmasodik rajtunk.

Ha rendszeresen fordul elő, érdemes szakemberhez fordulni, mivel akár pszichés zavar tünete is lehet.

Azonban mielőtt ez megtörténne, próbáljuk meg saját magunk orvosolni a problémát, de vajon kordában tudom tartani segítség nélkül az idulataimat?

Igen, a legtöbb esetben ez terápia nélkül is lehetséges. Több módszer is rendelkezésünkre áll, amivel meg tudjuk fékezni indokolt vagy indokolatlan haragunkat.

Rendszeres gyakorlással pedig hosszabb távon is kezelhetővé tudjuk tenni a bennünk rejtőző kisördögöt.

Az, hogy valaki indulatos ember, vagy nyugodt személyiség kérdése. Hogy felnőtt korunkra milyen típusú emberré válunk az pedig gyermekkorban dől el.

A rossz minták, melyeket piciként látunk vagy a stresszes gyermekkor, könnyedén lehet az oka a felnőttkori gyengébb idegrendszernek és az indulatok nem helyénvaló kezelésének.

Az indulatnak, a dühnek fiziológiai okai és következményei vannak és akár infarktushoz is vezethetnek, így már az egészségünk érdekében is érdemes odafigyelni rá.

Kezelése koránt sem könnyű, sőt gyakorta a dühkitöréseket már a kezelhetetlen kategóriába sorolja a pszichológia. Indulatosnak lenni senki nem szeret, nem csak a környezetünket, de saját magunkat is bántjuk vele, ezért nagyon fontos, hogy valamiképpen próbáljunk tenni ellene.

Talán neked is ismerős lehet, hogy mérgedben olyan dolgokat tettél vagy mondtál, amit később megbántál és ez ugyancsak rossz érzést okozott neked. Nézzünk tehát most meg pár dolgot, amivel megelőzhetők lehetnek ezek a kellemetlen szituációk.

Hogyan kezeljük az indulatainkat hosszú távon?

Az indulatkezelésnek alapvetően két módja lehetséges, az egyik a rövidtávú a másik a hosszútávú.

Előbbi nehezebben megvalósítható, hogy sikerül-e, az gyakran szintén személyiség függvénye.

Az utóbbi esetben a kulcsszó a gyakorlás, érdemes élni vele, mivel ezzel már magának az eltúlzott indulatnak a kialakulását is megelőzhetjük, hosszú távon pedig ez lenne a fő cél.

1. Szeresd magad

Elsőre talán meglepő lehet, de a dühös emberek gyakran nem is a másikra dühösek, hanem egyszerűen nem szeretik magukat, ezért haragban vannak az egész világgal.

A negatív önkép a „semmire nem vagyok jó” érzése egy idő után frusztrálttá is teszi az embert, ami a legtöbb esetben méreggel is párosul. Gyakran az is mindegy, hogy az kire irányul, csak jöjjön ki belőlünk.

Ezért fontos, hogy próbáld meg szerethetővé tenni magad saját magad számára.

Keress olyan tulajdonságokat, melyeket kedvelsz magadban és ezeket erősítsd. A legpraktikusabb időszak felkelés után és lefekvés előtt van, hogy egy kicsit gondolkodj magadról.

Akár még az ágyban fekve próbáld erősíteni magadban a gondolatot, hogy nagyon is szerethető ember vagy. Ha ezt sikerül elhinned, akkor idővel az indulataid is alábbhagynak.

Fontos a mindennapi gyakorlás, és igyekezz új értékeket felfedezni magadban. Nem kell nagy dolgokra gondolni, minden apróság elegendő lehet arra, hogy megbékélj magaddal.

2. Elemezd magad

Ha túl vagy egy indulatos szituáción, ahol ismét elszabadult a dühöd, utána ne csak keseregj ezen, hanem próbáld kielemezni a helyzetet.

Nagyon sokat segít, ha ezt nem csak fejben teszed meg, de papírra is veted a gondolataidat. Az írással ugyanis, olyan dolgok is felszínre kerülnek, ami amúgy rejtve maradna, és így sokkal jobban megismered magad és az adott szituációhoz fűződő viszonyod.

Tedd fel a kérdést, hogyan is alakult ki az indulatos helyzet?

Valójában mit is mondott vagy tett a másik? Hogyan kellett volna másként reagálnod?

Hogyan lehetett volna elkerülni a sajnálatos helyzetet, mennyiben kerültetek közelebb a probléma megoldásához? Stb.

Egyszóval gyűjts össze mindent, ami az indulatos helyzethez köthető, ha meg tudod válaszolni a problémákat, akkor azok részben már meg is oldódtak.

3. Írj

Az írás nem csak az adott helyzet elemzésedben lehet a segítségedre, ettől jóval több lehetőség van benne.

Az írást nem véletlenül használja a pszichológia is a legkülönfélébb problémák terápiás kezelésre, mivel remek önismereti eszköz. Ráadásul bármikor gyakorolhatod segítség nélkül is, otthon egymagad.

Hosszú távon kiváló indulatkezelési módszer, ha minden nap írogatsz egy negyed órát arról, hogy mi volt, ami az adott napodban tetszett, illetőleg nem tetszett, esetleg dühített.

Fontos, hogy írás közben ne legyél görcsös, ne azonnal akard megoldani a dolgokat, mert az valószínűleg nem fog sikerülni. Sokkal inkább légy laza és csak úgy irkálgass, hamarosan meg fogsz lepődni, hogy éppen a lényeget fogalmazod meg akaratlanul is.

Kezdetnek az is jó, ha egy papír két oldalára felírod, hogy pozitívumok illetőleg negatívumok.

Mindkét kategória alá feljegyezel öt-öt dolgot, ami jó volt, és ami rossz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, pozitívum lehet az is, hogy elérted reggel a buszt.

Fontos, hogy ezt a módszert mindig lefekvés előtt csináld és kézzel írj, soha ne számítógéppel. Egy idő után ez is kiválófeszültségoldó tud lenni.

4. Segíts másokon

Romantikusnak hangzik ugye? Pedig nem az.

Ha arra törekszel, hogy jót tegyél másokkal, akkor magad is jobban fogod szeretni, aki pedig szereti magát az csak a legritkább esetben lesz indulatos személyiség.

Az ember alapvetően jóindulatú lény, de nem feltétlenül cselekszik mindig így, aminek gyakori oka lehet a frusztráció is. Az emberek többsége például átadná a buszon a helyét az idősebbnek, de valamiért mégsem teszi meg, amitől csak még dühösebb lesz.

Próbáld ki, hogy felajánlod az ülőhelyed másoknak, segíted vinni az idős hölgy nehéz csomagját. Vagy, ha csak valaki tipródik az utcán, megkérdezed segíthetsz-e valamiben.

Ha így teszel, akkor valószínűleg az aznapi túlzott indulatokra már nem fog sor kerülni, mivel sokkal jobb viszonyba kerülsz magaddal is

5. Sportolj

A felnőtt társadalom többsége sajnos semmilyen testmozgást nem végez, ami nem csak a testünkre, de a lelki életünkre is negatív befolyással lehet.

Aki felnőtt fejjel el kezd például futni, az gyakran azt fogja később mondani, hogy a mozgás megváltoztatta az életét, egészen más ember lett, és ebben semmi túlzás nincsen.

Az indulatkezelésnek kiváló eszköze a napi futás, mivel olyan kémiai anyagokat szabadít fel bennünk, melyek nyugodtabbá és harmonikusabbá tesznek bennünket.

Természetesen más sportok is alkalmasak erre, lényeg, hogy a mozgás lehetőség szerint legyen intenzív és rendelkezzen valamilyen ritmussal. Ha nem szeretsz futni, akkor a stresszkezelés másik két kiváló eszköze az úszás és a kerékpározás.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a fáradság, már önmagában kiváló stresszoldó.

6. Meditálj

A rendszeres meditáció kiváló önismereti eszköz, ami hosszabb távon arra is képes, hogy teljes harmóniát teremtsen benned. Még akkor is, ha most éppen nem feltétlenül kedvezően alakulnak körülötted a dolgok.

A leghatékonyabb, ha elmész egy meditációs tanfolyamra és szellemi vezető mellett gyakorolsz, de kezdetnek az is elegendő lehet, ha otthon, az internet segítségével tanulsz.

Ma már számos ilyen gyakorló videó elérhető a neten. Fontos, hogy rendszeresen kell csinálni, és hogy ne add fel az első pár alkalom után.

Hogyan kezeljük az indulatainkat azonnal?

1. Lélegezz

A légzés kiváló technika sok mindenre, legyen szó például alvászavarról, szorongásról vagy indulatkezelésről.

Ha úgy érzed, hogy felforr az agyvized, akkor vegyél mélylevegőt és pár másodpercig tartsd bent.

Akár már öt nagyobb levegővétel is elegendő, hogy nyugodtabb állapotba kerülj.

2. Számolj el tízig

Olyan gyakran hallani ezt a mondást, hogy már szállóigévé vált, holott nagyon komoly realitása van a módszernek.

Ha úgy érzed, kezdenek elszabadulni benned az indulatok, akkor szépen lassan számolj el magadban tízig. Még jobb, ha például egy fehér mozivásznon kinagyítva vizuálisan is megjeleníted magad előtt a számokat.

Semmi más nem történik, csupán az, hogy nem az adott problémára fókuszálsz és így elpárolog belőled a hozzá kapcsolódó indulat is.

3. Nyomj le tíz fekvőtámaszt

Mielőtt hangos szóval kitörne belőled a világ minden mérge, inkább menj be a szobába és gyorsan nyomj le tíz fekvőtámaszt, ha nem elég lehet ötven is. Nők csináljanak guggolást.

A fáradság kiváló stresszoldó módszer, fekvőtámaszt pedig gyakorlatilag bárhol lehet csinálni, legalább mozogsz is egy picit.

4. Zökkenj vissza a jelenbe

Az indulat az gyakran olyan, mint egy csapda, aminek az a következménye, hogy nem látunk ki magunkból, azaz a mérgünkből.

Próbáld visszazökkenteni magad a jelenidőbe, például úgy hogy megnézed a környezeted.

Fókuszálj arra, ami körülötted van, de lehetőleg ez ne az legyen, ami a dühödet kiváltotta. Például, ha otthon vagy, akkor nézd meg a konyhapult színét, nézd meg milyenek a fiókok fogantyúi, milyen tárgyak vannak a környezetedben, stb.

Kis szerencsével így is elkergetheted az indulataidat.

Mit tegyél, ha a másik dühös?

Hogyan kezeljük mások indulatait?

Nos, ha egyetlen szóban kellene válaszolni a kérdésre, akkor maradj nyugodt. Ez mindenképpen a legfontosabb kitétel, hogy ne engedd, hogy rád is átragadjon a másik mérge.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a másik embert könnyebb lecsillapítani, mint saját magunkat.

Gyakori hiba, hogy félvállról vesszük a másik indulatait, te ne légy ilyen, hanem figyelj oda a beszélgető- vagy kiabáló partneredre, legyen az a párod, a rokonod vagy a barátod.

A valódi odafigyelés a legtöbb esetben már önmagában elegendő, hogy lecsillapodjon a másik fél.

Az odafigyelés mellett a megértés is nagyon fontos, még akkor is, ha adott esetben ez nem feltétlenül őszinte. Amennyiben a partnerünkkel elszabadultak az indulatok, akkor a fő cél a meggyugtatás a problémára később is vissza lehet térni.

Ugyanakkor gyakran az ész érvek is be tudnak válni, bár ez inkább a férfiakra jellemző, akik kevésbé szoktak ragaszkodni az igazukhoz, mint a nők.

Beszéltesd. Kérd meg, hogy próbálja elmondani nyugodtan, hogy mi bántja. Kérdezz bele részleteiben is az adott problémába. Ha ki tudja beszélni magából, akkor az indulatok is el fognak egy időután párologni belőle.

De ennek az ellenkezője is igaz, ha megpróbálod kizökkenteni, távolodj el a témától és kérdezd egészen más dologról, azonban mindig olyanról, ami érdekli is a másikat.

Olykor a humor is beválik. Persze ne egy viccet mesélj el a nyusziról meg a farkasról, miközben például a párod kiabál veled, hanem próbáld valahogy lazára venni a helyzetet.

Ironizálj egy kicsit, világíts rá, hogy azért nem a ház ég, nem feltétlenül ez a megfelelő reakció az adott szituációra, legyen az bármi is.

Amikor a dühkitörés betegség

Sajnos az sem ritka, amikor a felfokozott indulatok, a dühkitörés, nem viselkedésbeli problémákra, hanem személyiségzavarra vezethető vissza, azaz konkrét betegségre.

Ezek közül az egyik a Borderline személyiségzavar, aminek gyakori tünete a dühkitörés. A betegségben szenvedő és a környezetében tőle szenvedők sem tudják kezelni a problémát.

Ilyenkor a helyzeten csak orvosi illetőleg gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni.

Hasonló tünetekkel járhat a paranoid, a szkizoid, és a szkizotíp személyiségzavar is.

Amennyiben úgy tűnik, hogy a másik, vagy akár önmagunk, dühkitörései semmilyen szinten nem kezelhetők, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Scroll to Top