Szerelmi bánat tünetei és leküzdése

A szerelmi bánat tünetei és leküzdése

Tartalomjegyzék

Aki volt már szerelmes, annak biztos, hogy volt már szerelmi bánata is.

Lehet az szakítás miatt, vagy szimplán egy viszonzatlan szerelem is kiválthatja ezt.

Egy elromlott vagy be nem teljesült szerelem meggyászolása, elsiratása természetes folyamat, azonban, ha nem kezdünk el kimászni az önsajnálat gödréből, könnyen depresszióba is átcsaphat a dolog.

Mik a szerelmi bánat jelei és hogyan lehet túllépni ezeken?

Aki azt mondja, hogy egy szerelem után keseregni időpocsékolás és hiba, az hazudik vagy sosem volt még szerelmes.

Teljesen természetes dolog, hogy nem megy egyből a felejtés és a továbblépés, ezeknek is megvannak a szakaszai, amiken mindenkinek át kell esnie. Siettetni felesleges, azonban benne ragadni hiba lenne.

Előbb vagy utóbb, eljön az elengedés szakasza, amikor újra nyitottak lehetünk egy új szerelem irányába.

Honnan tudhatjuk, ha valakinek szerelmi bánata van?

Te magad sem vagy biztos benne, hogy most valóban ez lenne a szerelemi bánat, mert még sosem volt benne részed?

Esetleg saját magad elől is próbálod eltitkolni, mit érzel igazán?

Vagy éppen egy hozzád közel álló személy szenved ettől?

Nézzük azokat a főbb jeleket, amelyek bizony arra utalnak, hogy valaki szerelmi bánatban szenved.

A szerelmi bánat 10 jele:

1. Bezárkózás

Egy szakítás után természetes, hogy az ember szívesebben van otthon, egyedül, vagy néhány hozzá közel álló személlyel.

Ilyenkor jól esik pizsamában feküdni naphosszat, filmezni, csokit enni, vagy kinek mi használ. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni, és egy idő után el kell felejteni a macinaciban flangálást és semmittevést.

2. Folyton róla beszél

Attól, hogy véget ér egy szerelem, még nem vágják el a kötődést egyik percről a másikra.

Normális, hogy sokat gondolunk rá, az elején pedig keressük a miérteket és ezt leginkább a barátainkkal közösen szoktuk tenni.

Beszéld ki magadból, ami fáj, de egy ponton túl, ha nem akarsz a családod és a barátaid agyára menni, válts témát, mert úgysem tudsz már újat mondani.

Ideje kiverni a fejedből.

3. Hangulatingadozás

Ilyenkor jellemző a folyamatos csapongás.

Hol élni sincs kedvünk, de van, hogy egész nap buliznánk és terveket szövögetünk. Aztán meglátjuk őt az utcán vagy megszólal a kedvenc dalunk, és máris újra padlón vagyunk.

Minél inkább túl vagy rajta, és több idő telik el, annál kevesebbszer lesznek földön fekvős időszakok.

4. Étvágytalanság, fizikai jelek

Ha sokáig nem vagyunk jól lelkileg, az előbb vagy utóbb, fizikai tünetekben is megjelenik.

Ezek lehetnek a hirtelen étvágycsökkenés, vagy éppen annak a megnövekedése, álmatlanság, de akár bőrkiütések is megjelenhetnek a stressztől.

De egészen furcsa tüneteket is képes produkálni a test, ha a lelkünk szomorú. Ha túl sokáig állnak fenn ezek a tünetegyüttesek, érdemes jobban odafigyelni és elkezdeni változtatni.

5. Addigi szokások megváltoztatása

Ez főleg annak tudható be, hogy a párok gyakran csinálnak közös programokat, hobbikat, de legalábbis megvannak a közös szokásaik, például hova mennek bevásárolni.

Akinek szerelmi bánata van, pedig igyekszik minden addigi berögzült dolgot kiiktatni, ahogy annak a lehetőségét is, hogy eszébe jusson az exe vagy összefussanak.

Ezek ésszerű dolgok, azonban ne mondjunk le minden addigi jó dologról, csak mert egykor vele együtt csináltuk.

Találjunk benne új örömet.

6. Folyton az exe után kutat

Aztán a másik véglet, aki nem hogy nem akarja elfelejteni az exét, de minden mozdulatáról tudni akar.

Nyilván, amíg friss a szakítás, nincs ember, aki ne nézne rá titokban az exe profiljára vagy érdeklődne kamu indokkal valamelyik közös barátnál.

Azonban egy idő után ez le szokott csengeni. Ha mégsem, akkor ideje a barátoknak közbelépni, mielőtt beleragadna ebbe az állapotba az illető vagy hülyét csinálna magából.

7. Súlyingadozás

Viccesen azt szokták mondani, hogy semmi sem tesz olyan jót egy diétának, mint egy szakítás.

És valóban, a fentebb említett fizikai és lelki tünetek velejárója sokszor a fogyás, ami általában addig tart, amig rendbe nem jövünk. Fontos, hogy odafigyeljünk, hogy minden egészséges keretek között maradjon.

8. Hirtelen új pár keresése

Sokan szokták azt tanácsolni, hogy felejteni csak egy másik emberrel lehet.

Önbizalom tuningolásra persze jó lehet egy könnyed flört vagy kaland, de egyesek egyből új kapcsolatot is akarnak. Nem tudják saját magukat definiálni egyedülállóként, ezért inkább magukra erőszakolnak egy másik kapcsolatot.

Ha ezt látod, inkább figyelmeztesd a barátodat, hogy nem biztos, hogy valóban készen áll erre.

9. Buli,buli,buli

A pillanatnyi felejtés, rosszkedv és szorongás legjobb oldási módja lehet.

Kimozdulni, barátokkal lenni és kicsit oldani a bennünk lévő feszültséget. Azonban sokan át tudnak esni a ló túloldalára, és szinte egy tiszta pillanatuk sincs felejtés gyanánt.

Ha te is úgy érezd, a barátod nem akar szembenézni a fájdalmával és inkább bulikba folytja azt, akkor nem árt szembesíteni ezzel. Hiszen senki sem úszhatja meg a feldolgozás szakaszait.

10. Depresszió

A szakítás velejárója egy kisebb vagy valakinek hosszabb depresszív szakasz, de ez még nem lehet depressziónak nevezni.

Ha viszont a tünetek hosszan fennállnak és egy általános rosszkedvet veszünk észre magunkon, vagy egy hozzánk közel álló személyen, nem árt jobban oda figyelnünk rá.

A depressziós emberek általános levertséget, rossz kedvet éreznek, nem látják a jövőt és ez szorongással is párosulhat. Bizonyos estekben, nem árthat egy szakember segítségét is kérni, aki külső szemlélőként segít át minket a nehezén.

Szerelmi bánat pszichológiája

A szerelem vége, történjen az bármilyen formában is, akár hetekig, hónapokig, de még évekig is megtudja keseríteni valakinek az életét.

Bár külső jelei nincsenek a lelki fájdalomnak, mégis legalább tud annyira fájni a szívtörés, mint egy több hetes gipszelt láb. De mégis mi történik ilyenkor bennünk és az agyunkban?

Amikor megvonják tőlünk a szerelmet, akkor az agyunkban olyan pályák aktiválódnak, mint a drogosokéban, akiktől megvonják a szert. Hiszen, ami, vagyis ebben az esetben aki, eddig boldogságot okozott, most már nem része az életünknek, vagy nem olyan formában.

És ahogy az a leszokási szakaszban lenni szokott, ilyenkor romlik a koncentráció, a fókusz, az intellektuális funkció is.  Sőt, felborul a bioritmusunk, nem tudunk aludni és sokszor még az immunrendszerünk is legyengül.

Szó szerint fáj az élet ilyenkor.

Hiszen egy szakítás során, nem csak azt a személyt gyászoljuk, pontosabban azt a kapcsolatot, hanem a saját identitásunkat is. Az addig megszokott “mi”, az addig megszokott “én” felborul. Saját magunkat is teljesen újra kell értelmezni. Ráadásul sok esetben ilyenkor olyan dolgokkal is kell foglalkozni, mint lakhatás, pénzügyek, ha ezeket addig közösen intézte a pár.

A környezet pedig egy idő után már egyre kevésbé elnéző a szenvedő féllel, hiszen mindenki azt várja, lépjen már túl. Pedig ez nem megy egyik napról a másikra. Ha nem hagyunk időt magunknak, és teret az érzéseinknek, akkor csak még mélyebbre süllyedhetünk.

Ehhez szükséges egy támogató közeg is, aki megérti, hogy éppen min megyünk keresztül. Nincs recept, vagy normális időkeret, hogy meddig kell, hogy tartson egy szerelmi bánat, bár ha évek óta nem vagyunk képesek új kapcsolatra, akkor talán nem árt egy szakembert segítségül hívni.

Túllépési stratégiák a szerelmi bánat ellen

Ne keseregj a múlton

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy ahelyett, hogy önmagunkat építenénk újra, a múlton kesergünk. Várjuk vissza a régi szerelmet hátha kibékülünk.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk a másikat jobbnak, a kapcsolatot pedig tökéletesnek látni, holott lehet csak a valakihez tartozás hiányzik igazából.

Foglald le magad

Nekünk kell újra tartalommal megtölteni az életünket! Próbálj meg minnél több időt tölteni a barátaiddal, kollégáiddal, keress új hobbit, utazgass, menj el sportolni, kezdj bele valamilyen új dologba ami érdekel.

Persze, mindenkinek más esik jól.

Ne keresd rögeszmésen a miérteket

Egy kapcsolat véget érte után, fontos azt összegezni, levonni a tanulságot, de abba a hiába ne essünk, hogy rögeszmésen keressük a miérteket.

Hiszen úgysem tudhatjuk pontosan: csak a magunk részéről tudjuk a helyzetet lezárni és a magunk tanulságait tudjuk levonni.

Ezt el kell fogadni.

Találj megnyugvást adó indokot a szakításra

Ha minket hagytak el, fogadjuk el a magyarázatot vagy találjunk egy számunkra is megnyugvást adó indokot.

Az agyunknak és a lelkünknek is el kell fogadnia, hogy ez a kapcsolat véget ért, mert amíg titokban abban reménykedünk majd kibékülünk, addig aligha kezdhetünk el valóban gyógyulni.

Koncentrálj önmagadra

Ehhez az kell, hogy ne csapjuk be magunkat nosztalgiával, hiszen sem mi, sem ő, sem a kapcsolat nem volt tökéletes.

Kezdjünk el önmagunkra figyelni, a saját igényinkre koncentrálni.

Nem is gondolnád, milyen sok erő lakozik benned, és utána már mindig tudsz ebből táplálkozni.


Scroll to Top