Negatív emberek kezelése

Negatív emberek kezelése – Hogyan védekezzünk ellenük?

Tartalomjegyzék

Mindannyian ismerünk negatív embereket, vagy más szóval mérgezőket és bizony gyakran nem is olyan könnyű hozzájuk viszonyulni. Ha hagyod, hogy frusztráljanak, elrontsák a jókedved, akkor magadnak okozol kárt, ellenben ha tudomást sem veszel róluk, őket taszítod még mélyebbre. Mi hát a megoldás?

A negatív emberek is többfélék, valakivel érdemes foglalkozni, valakivel pedig nem.

Először is döntsd el, mennyire áll közel hozzád az illető, és azt, hogy tudsz-e rajta segíteni.

Ha úgy érzed igen és fontos neked a másik, akkor foglalkozz vele, ha nem, akkor engedd el. Hidd el jobban jársz.

Ki lehet negatív ember: család, barátok, munkahely.

Ebben a sorrendben mindenütt találkozhatunk negatív emberekkel.

A hárítás szempontjából a család a legnehezebb, hiszen közeli rokonainkkal szoros kapcsolatot ápolunk, és ebben az esetben nagyon komoly döntés ennek a megszakítása.

A kezelés sem könnyű, hiszen a családtagjainkkal mértéktartóbban bánunk, mint a barátainkkal. Ha a baráti társaságban van negatív ember, azt nyugodtan lehet lazára venni.

Adj egy két alkalmat a másiknak, beszélgessetek, ha pedig úgy érzed továbbra is lehúz a másik, akkor lépj ki a kapcsolatból. Minden esetben fontos, ha úgy gondolod, hogy már megtettél mindent, de ennek ellenére sem tudsz segíteni, akkor ne erőltesd túl a dolgot.

Munkahelyen találkozni negatív emberrel kényes dolog és valljuk be az se mindegy, hogy a főnökünkről vagy egy sima kollégánkról van-e szó. A lelki egészség azonban a legfontosabb.

Ha a rosszabbik verzió érvényes, azaz, ha a főnökünk gyötör egész nap, akkor fel kell mondani. Nem kell rettegni a munkahely változtatástól, az egész napos szenvedésnél minden jobb.

Ha kollégáról van szó, akkor pedig szerencsés esetbe elegendő közölni vele, hogy hagyjon téged békén a nyűgjeivel. Egy kis konfrontálódástól ne félj, főleg, mert a te nyugalmadról van szó.

Tényleg negatívak, vagy van benne igazság?

Aki negatív ember az negatív ember, teljesen mindegy, hogy igaza van-e vagy sem. Pontosan ez itt a lényeg és a bökkenő.

Siralomvölgyként és földi pokolként is lehet tekinteni a világra, sőt akár igazolni is lehet ezt az álláspontot, de minek? Jó lesz ez nekünk? Nem.

Mindenkivel történnek rossz dolgok, ez az élet része, de ha végérvényesen negatívvá válunk akkor a magunk és mások életét is megfertőzzük.

A negatív ember ugyanazt a dolgot teljesen másként látja, mint a pozitív vagy mindkettőjüknek igaza van, vagy egyiküknek sincsen. Nem érdemes túl sokat rágódni rajta.

A pozitív hozzáállás kifejezést egyébként Buddhától eredeztetik. A mester és tanítványai egy már bomlásnak indult kutya tetemét nézik. Mindegyik tanítvány megjegyzi, hogy milyen rút is a halál.

Erre Buddha közli velük, hogy nézzétek meg, milyen gyönyörű fehérek a fogai. Ez a történet azt próbálja példázni, hogy mindenben meg lehet találni a szépet és a jót. Te is inkább ezt az utat kövesd.


Ajánlott cikkeink

Hogyan ne érdekeljen mások véleménye-10 hasznos tipp

Hogyan kezeljük a konfliktusokat?

Sárgaság: hogyan kezeljük az irigy embereket?


Hogyan kezeljük a negatív embereket?

Ha valakinek erős a személyisége, akkor nem tudnak hatni rá a negatív emberek, mint a páncélról a nyílvesszők lepattannak róla a szurkálódások.

De nem mindenkinek van ilyen erős személyisége, ha a szűkebb környezetedben negatív ember van, próbáld erősíteni magad és a világhoz való pozitív hozzáállásodat.

Hogyan védekezzünk ellenük, ha család, barát, stb. negatív velünk szemben?

Próbáld meg félvállról venni a dolgokat, de akkor sem követsz el bűnt, ha kilépsz a kapcsolatból, feltéve persze, ha van erre lehetőséged. Sokan ezt nem lépik meg és mások miatt keserűségben élik le a mindennapjaikat, nem jó döntés.

A család esetében a kilépés különösen nehéz. Meg kell próbálni mindent, hogy javíts a helyzeten. A negatív emberek egyik jellemzője, hogy nem hallgatnak másokra.

Ennek ellenére megpróbálhatod rábeszélni a másikat, hogy forduljon szakemberhez. Ami fontos, hogy csak addig segíts, ameddig tudsz. Ha úgy érzed, hogy már a saját egészséged rovására megy a dolog, akkor szállj ki, hiszen a te jó közérzeted ugyanolyan fontos, mint a másiké.

Vannak bizonyos módszerek, amit érdemes kipróbálni, a negatív ember típusának függvénye, hogy beválik-e. Vitázz okosan, azaz, ha nem megy, ne akard mindenáron meggyőzni a másikat.

Ha túlságosan beleloholod magad a dologba neked lesz rosszabb. Nem baj, ha neked van igazad és nem tudod meggyőzni a másikat. Nálad van az igazság, legyen ennyi elég.

A mérgező ember gyakran ugyanazt hajtogatja. Légy cseles és próbáld elterelni a figyelmét. Biztos érdekli valami a másikat, foci, könyvek akármi. Próbáld olyan téma felé terelni a beszélgetést, ami eltereli a figyelmét, és nem csak a negatív dolgokat szajkózza.

Személyiség függő, de gyakran nem jó ötlet, ha túlságosan megértő vagy. A negatív emberben, ha támogatást érez gyakran még inkább felerősödnek a negatív gondolatok, magyarul inkább ártasz ezzel a hozzáállással, mint segítesz.

Gyakran jobb egy éles, szigorú megjegyzés, mert ki tudja zökkenteni a másikat a saját nyűglődéséből. Az se baj, ha ilyenkor megemeled a hangodat, lényeg, hogy vegye észre magát. Azt azonban, hogy ez járható út, neked kell tudnod, valakinél működik, másoknál éppen az ellenkezője, azaz a megértés segít.

Az is fontos, hogy mindig szánj időt magadra. Ha már úgy érzed, hogy betelt a pohár, akkor menj el sétálni, kapcsolódj ki egy kicsit.

Ilyenkor erősítsd magadban a pozitív gondolatokat és mérlegeld, hogy érdemes-e továbbra is a negatív emberekkel foglalkoznod. Ne feledd a negatív embereket, a szaknyelv gyakran toxikusnak, azaz mérgezőnek hívja, hagyni magunkat megmérgezni, pedig valljuk be, butaság.

Magunkat tönkretenni úgy, hogy nem tudunk segíteni, fölösleges.

Ha céljaink vannak, ne hagyjuk, hogy a negatív emberek befolyásoljanak.

Soha ne engedd, hogy a negatív emberek akkora hatással legyenek rád, hogy még a céljaidat is megváltoztasd, hogy letegyél az álmaidról.

Ha valami nagyot, első ránézésre lehetetlen célt tűztél ki magad elé, ne engedd, hogy befolyásoljanak a negatív hozzáállásukkal, hogy úgy sem fog sikerülni.

Bízz magadban és lendülj túl a kritikán, még akkor is, ha több felől szajkózzák feléd. Ne feledd a sikeres embereknek mindig volt önbizalma is.

Sajnos sokan pont azért nem valósítják meg végül az álmaikat, mert engednek mások befolyásolásának. Elhitetik magukkal, hogy alkalmatlanok a feladatra, nem elég tehetségesek stb., és letesznek arról, ami a szívükben nagyon is fontos számukra.

Olimpiai bajnok, költő, űrhajós akarsz lenni? Legyél az, másoknak is sikerült, neked miért ne sikerülne. Ne törődj vele, hogy a negatívok kinevetnek, gúnyolódnak rajtad.

Mutasd meg neki, hogy neked bármi sikerülhet. Ne félj a kudarctól, te legalább megpróbáltad és ez igenis nagy dolog. 

Ha mások miatt nem próbálod megvalósítani az álmaidat, akkor azt egész életben bánni fogod, és jó eséllyel te is negatív leszel.

Milyen negatív emberekkel nem érdemes tovább foglalkozni?

Ahány ember annyi féle negativitás is létezik. Vannak komor, negatív emberek akik általában mindig komolyak, mogorvák és nem tudnak örülni semminek és senkinek. Nyilvánvalóan itt is vannak fokozatok. A hétköznapi értelemben vett negatív emberekre gyakran érdemes időt szánni.

Már csak azért is, mert jó eséllyel nincs is másra szükségük csak egy kis szeretésre, hogy kikerüljenek a hullámvölgyből. Gyakran már egy nagy beszélgetés vagy ölelés is segíthet, kipróbálni pedig mindenképpen érdemes.

Vannak azonban klinikai értelemben vett toxikus emberek is, rosszabb esetben már neurotikus személyek. Ha nem vagy pszichológus, akkor ne próbálj segíteni rajtuk, mert nem fog sikerülni.

A pszichésen beteg ember reflexből elhárít mindent, meg sem fog hallani téged, a segítséged nem jut el hozzá. Csúnyán hangzik, de ebben az esetben a legjobb, ha megszakítod a kapcsolatot.

Ha ez nem megvalósítható, ekkor próbálj ne odafigyelni, lazán venni a másikat, nehogy téged is beszippantson a negatívság.

Ha huzamosabb ideje stresszesnek érzed magad, indokolatlanul feszült vagy, rosszul alszol, ne adj isten te is bántasz másokat, akkor megálljt kell mondani.

Ezek annak a tünetei, hogy a közeledben élő toxikus, negatív ember téged is megfertőzött. Minél tovább maradsz egy ilyen kapcsolatban, annál nehezebben nyered vissza a valódi éned.

Scroll to Top