Hogyan ne legyek zavarban

Hogyan ne legyek zavarban? Küzd le a túlzott izgatottságod!

Tartalomjegyzék

Mindannyian zavarban vagyunk néha, kérdés, hogy milyen mértékben és milyen gyakran. Ha ez rendszeres és minden apróságtól izgulsz, akkor bizony az hátráltathatja is az életed a mindennapokban. Negatív hatással lehet a munkavégzésre és a párkapcsolatok kialakításában is.

Kérdés, lehet-e a túlzott izgatottság ellen tenni valamit?

Igen, sokat tudsz tenni az ellen, hogy ne érezd magad zavarba a legkülönfélébb szituációkban. Némi gyakorlással és pár szabály betartásával bárki elérheti, hogy javuljon az önértékelése, és egy magabiztos, határozott fellépésű ember váljon belőle.

A magyar nyelv nagyon szépen őrzi azt a mechanizmust, ami akkor játszódik le, ha zavarba jön valaki.

Lényegében arra utal a szó, hogy a normálistól eltérő szituáció keletkezik, zavar jön létre körülötted, te pedig nem tudod kezelni ezt az állapotot, nem tudsz kikeveredni belőle, azaz zavarban vagy.

Szélsőséges példával élve, bizonyára a legtöbb ember zavarba jön tőle, ha a buszon leszakad a nadrággombja és lecsúszik a gatyája. Ez egy váratlan helyzet, amit az emberek többsége nem tud kezelni és teljesen normális, ha fülig pirulunk tőle.

Sokan azonban már akkor zavarba jönnek, ha csak egy rég látott ismerős köszön rá. Keresik a szavakat, elpirulnak, izzad a tenyerük és alig várják, hogy kikerüljenek ebből a kellemetlen helyzetből, ami egyébként teljesen normális.


Ajánlott cikkeink

Mi kell a nőnek egy kapcsolatban? – Útmutató férfiaknak

Félek a nőktől! Mit tegyek?

Miért nem talál rám a szerelem?


A legtöbben később fel is teszik a kérdést, hogy mitől jöttem már megint zavarba?

Ez a kérdés azonban nem jó, mert nekik nem a mitőlre, hanem a miértre kell választ találniuk. Esetükben nem a szituáció hozza létre a félénkséget, vagy zavarban levést, mert az állandósult állapot, csak éppen az idő legnagyobb részében, a monoton helyzetekben tünetmentes ez a zavar.

Az ok pedig az alacsony önértékelésben keresendő, ami majdnem minden esetben gyermekkorban alakul ki.

Felnőtt korban azok fognak gyakorta zavarba jönni, akik gyermekkorukban sokszor hallgathatták azt, hogy neked ez nem való fiam, te ezt úgy sem tudod megcsinálni, neked ez nem fog menni, te ehhez hülye vagy stb.

A gyerekkor az identitás kialakulásának szempontjából a legfontosabb életszakasz, ha ebben az időszakban negatív hatások érik az embert, az az egész későbbi életére hatással lehet.

Ha ebben a korban sérül az Én-kép, az később olyan dolgokban realizálódhat, mint hogy izgulósak, félősek leszünk és persze, hogy gyakran zavarba jövünk, akkor is, ha nem kellene.

Nevelési oldaláról megközelítve ez egy elég gyakori eset, nem kell szülői terrortámadásra gondolni, inkább csak a túlzott féltés az ok.

gyáltalán nem elszigetelt jelenségről van szó, az emberek legnagyobb többségénél gyengébb vagy erősebb formában jelentkeznek izgulós, zavarbajövős tünetek. Nézzük most meg, hogyan tehetünk a kellemtelen probléma ellen.

Hogyan ne legyek zavarban? Hogyan ne izguljak?

1. Állítsd vissza az önbecsülésed

Gondolj olyan dolgokra, amiben jó vagy. Teljesen mindegy, hogy mi az, főzés, biciklizés, horgászat, akármi.

A lényeg, hogy a benned lévő pozitív tulajdonságokat kell erősíteni, hogy ne érezd azt, hogy a többiek különbek nálad.

Ha megfelelő az önértékelésed, nem fogsz minden kis kellemetlenségtől zavarba jönni vagy izgulni a különféle élethelyzetekben. Lényegében el kell hinned magadról, hogy te is jó vagy és hogy érsz annyit, mint bármelyik másik ember.

2. Légy laza

Jogosan jöhetne a válasz, hogy könnyű azt mondani. Pontosan azaz ember nem tud laza lenni, aki gyakorta izgul.

Pedig hidd el, nem is olyan nehéz könnyedebben venni a dolgokat.

Annyi kell csak hozzá, hogy gyorsan lefuttatjuk fejben, hogy mi is történik valójában. Az, hogy izgulsz, hogy zavarba jössz valamitől, általában teljesen indokolatlan. Végig kell gondolni, hogy mi is történik éppen, azaz jelen kell lenned az adott szituációban.

Vegyünk egy példát, ha egy szép lány rád köszön és kezet nyújt neked, akkor zavarba jössz, elpirulsz, hebegsz-habogsz, mondhatni nem vagy önmagad. Tedd fel a kérdést, hogy miért?

Semmi értelme az izgulásnak, hiszen nem a jövendőbelid áll előtted és nem is az aki, későbbi sorsodról dönteni fog. Bizonyára neki is vannak hibái, mint mindenki másnak.

Nem ismeritek egymást, nem tudsz mit elrontani. Ha ezt gyakorlod, akkor az ilyen és hasonló szituációkban hamar le fogod tudni nyugtatni magad.

3. Ne törődj a másik véleményével

Persze ez nem azt jelenti, hogy legyints mindenre, amit mások mondanak, csak azt, hogy tudatosítsd a te gondolataid ugyanannyira értékesek, mint a többieké.

Az izgulós emberek általában túl sokat foglalkoznak azzal, hogy mások mit gondolnak róluk, ennek az oka szintén a negatív önértékelésben keresendő.

Ne törődj vele, mit gondolnak mások, semmivel nem érnek többet, mint te. Ha ezt sikerül tudatosítani, akkor az felszabadító érzés lesz, és sokkal kevesebbet leszel zavarban.

4. Tedd meg

Az izgulás gyakori oka, hogy az ember fél megtenni valamit.

Nagyon egyszerű példa: az iskolában, valamilyen szakmai találkozón, munkahelyi előadás végén elhangzik a nagy kérdés: Van valakinek kérdése?

Erre gyakorta néma csend a válasz, senki nem jelentkezik, holott többen nagyon is kérdeznének. Amint azonban egy tenyér a magasba emelkedik a többiek is követni fogják.

Valójában triviális, hogy milyen értelmetlen szituációkban tudunk zavarban lenni.

Győzd le a félelmed és tedd fel azt a bizonyos kérdést. Ha túl vagy rajta az nem csak jó érzés lesz, de talán meg is mosolyogtat, hogy minek kellett ezen annyit izgulni.

Az alapvetés ugyanis itt is az önbizalom hiánya. Azt gondolod, hogy biztosan butaságot kérdeznék. Holott nagy igazság, nincsenek buta kérdések.

5. Fejleszt magad

Ha jellemzően bizonyos szituációkban vagy zavarban, akkor elemezd ezeket a helyzeteket.

Tedd fel magadnak a kérdés, hogy miért izgulsz és próbáld ezeket megszüntetni. Sok gyakorlással el tudod érni, hogy éles helyzetben se gyere zavarba, hanem könnyedén kezeld a szituációt.

Szintén egyszerű példa. Zavarba jössz, ha a főnököd megkérdezi, milyen volt a hétvége? Nem tudsz mást mondani azon kívül, hogy jó, köszönöm.

Próbálgasd a tükör előtt, hogy hosszabban válaszolsz erre a kérdésre. A gyerekekkel elmentünk horgászni, Péter fogott egy nagy halat, stb. Aztán próbáld ki éles szituációban is, hidd el nem is olyan nehéz.

6. Ne kérj bocsánatot

A zavarban lévő, izgulós emberek egyik ismérve, hogy állandóan bocsánatot kérnek mindenért.

Túl azon, hogy mások felé ez idegesítő lehet, semmi értelme nincsen. Kiváló önfejlesztés lehet, ha azt gyakorlod, hogy nem kérsz bocsánatot.

Leesik a kávéskanál a földre és te rávágod, hogy bocsánat? Ne tedd, rakd vissza a helyére a kanalat némán.

Ha ezt rendszeresen gyakorlod, akkor egyéb helyzeteket is jobban fogsz tudni kezelni a jövőben. Persze azért ne ess át a ló túlsó oldalára, ha valakinek rálépsz a cipőjére  villamoson, azért illik bocsánatot kérni.

7. Nevess

Számos olyan helyzet van, ami igazából nevetséges, mi mégis inkább zavarba jövünk tőle.

Próbálj ezen változtatni és a dolog humoros oldalát nézni, ha ez sikerül, akkor egyéb szituációkban is könnyedebben tudsz majd viselkedni.

Ha korcsolyázás közben elesik valaki a jégen, akkor gyakori reakció, hogy felpattan, és úgy tesz mintha mi sem történt volna, mert zavarban van.

Meg kell próbálni nevetni az ilyen helyzeteken, az ember sokkal jobban fogja érezni magát tőle, arról nem is beszélve, hogy a környezeted sem fogja zavarban érezni magát.

8. Figyeld mások reakcióit

Amikor kellemetlen szituáció ér egy másik embert, például nincs jegye a villamoson, vagy a kasszánál derül ki, hogy húsz forint hibádzik, nézd meg, hogy ők hogyan reagálnak erre és tanulj belőle.

Ha könnyen zavarba jössz, akkor egy ilyen apróság számodra a világ végét jelenti, holott igazából nem történt semmi.

Figyeld meg, hogy mások milyen könnyedén kezelnek egy ilyen „kellemetlen” helyzetet. Próbáld meg tudatosítani magadban, ha veled történik ilyen legközelebb, akkor már te is kevésbé fogsz izgulni.

9. Jelölj ki egy példaképet

Fontos, hogy ez ne egy színész, zenész vagy egyéb sztár legyen.

Olyan embert keress, akivel gyakorta találkozol és felnézel rá.

Pontosabban ez sem fontos, a lényeg az, hogy legyen karakán és határozott a személyisége, nélkülözze azokat az izgulós attitűdöket, melyek téged jellemeznek.

Figyeld az apró gesztusait, hogyan reagál bizonyos szituációkban, és próbálj tanulni tőle. Ha ő talpra esett tud lenni, akkor neked is menni fog.

Scroll to Top